Cyberkpark’ta T2 Yazılım organizatörlüğünde gerçekleşecek olan T2 Big Data Hackathon etkinliği ilgili görüşlerini almak için Gazete Bilkent yazarları olarak Efekan Kökcü ile birlikte T2 Yazılım’ da yazılım mühendisi olarak çalışan Bilkent’li Cansu Pınar Aslantaş ile biraz sohbet etmeye gittik.
İçeriği ile bir ilke imza atacak olan bu hackathon hakkında bilgi almak için buradaki adrese bir göz atın!
Öncelikle röportaj teklifimizi kabul edip bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Dilerseniz sorularımızı sormaya başlayalım. Kimdir bu T2 Yazılım? Biraz şirketinizden, bugüne kadar yaptığınız ve bundan sonra yapmayı düşündüğünüz projelerinizden bahsedebilir misiniz?
T2 Yazılım iki Bilkent mezunu tarafından kurulmuştur. Genel olarak Ankara çapında iyi üniversitelerden mezun olmuş elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar var. Temel anlamda telekomünikasyon, siber güvenlik üzerine çalışıyoruz ve şu an Skykeeper ile sosyal medya analizi yapıyoruz. Skykeeper ile yaptığımız şey Twitter gibi kaynakları takip ederek kullanıcıların belirli bir konu hakkında ne düşündüklerini bilgisayar üzerinde analiz etmek ve bunların üzerine rapor hazırlayabilmek. Genel olarak CHP, MHP, AKP gibi siyasi partiler veya Türk Hava Yolları, Ülker gibi firmalar ilgileniyor. Şu an Skykeeper hala geliştirilmekte olan bir proje ve pazarlaması yapılmaya başlandı.
Bu hackathonda iki farklı yarışma olacağını duyurmuştunuz, biri kod yarışması ve diğeri big data proje yarışması. Öncelikle big data proje yarışmasından bahsedelim. Big Data Hackathon etkinliğini oluşturmak nasıl aklınıza geldi, neden böyle bir etkinlik yapma gereksinimi duydunuz ve bu tarz etkinliklerin yazılım dünyası için önemi ve ona katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bizim yılda iki defa bütün çalışanların katıldığı iş geliştirme toplantılarımız oluyor. Genelde yeni projelere neler yapılabilir ya da şirketi geliştirmek için neler yapılabilir, bunlar konuşuluyor. Toplantılarımızdaki ana başlıklardan biri öğrencilere ulaşabilmek ve bizim CV veritabanımızı genişletebilmekti. Bunun için bir organizasyona ihtiyacımız vardı. Ama tabi burada amacımız öğrencilere biz iyi eleman arıyoruz demek değil, öğrencilere bir şekilde ulaşabilmek. Ayrıca Türkiye’ de hackathon olayı pek duyulmuş bir şey değil, çok seyrek yapılıyor ve genelde kapsamı çok geniş olmuyor yani sadece okul içerisinde kalıyor. Ben Bilkent hayatımda sadece bir kere hackathona katıldım. Sadece Bilkent içinde bir organizasyondu ve sadece problem çözümü üzerineydi. Biz de kod yarışmasının yanında bir de proje yarışması olsun istedik. Böylece hem yazılım bilgisini göstermek isteyenleri hem de kendi proje fikirlerini sunmak isteyenleri bir araya getirmek istedik. Big data olmasının sebebinden bahsetmek gerekirse, şimdi ikinci, üçüncü sınıf öğrencilerine baktığınızda bunların çoğunun şu an sektörde olan açıklarla ilgili pek fazla bilgileri yok yani sadece akademik bir eğitim alıyorlar ve hoca ne biliyorsa onu biliyorlar açıkçası, belki de o kadarını da bilmiyorlar çünkü aldıkları seçmeli dersler çok kısıtlı özellikle big data konusunda. O yüzden öğrencileri bu konuda biraz aydınlatmak istedik.
Big data proje yarışmasında hedef nedir? Katılımcılardan neler bekliyorsunuz?
Proje üretebilmeleri gerek, iyi bir proje ortaya çıkarılması ve sunulması önemli. Gelen proje fikirlerinde, sistemin ya arayüz olarak neler yapılabileceği konusunda iyi bir sunum olmasını bekliyoruz ya da teknik açıdan nelerin kullanılması gerektiği konusunda fikirleri olmasını bekliyoruz. İkisi birden olursa tabi çok daha iyi olur.
Bu proje yarışmasına bölümü bilgisayar mühendisliği olan öğrencilerin dışında işletme, grafik tasarım veya mimarlık bölümlerinde okuyan öğrencilerin de katılımını bekliyorsunuz. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?
Bizim grafik tasarımcı arkadaşımız Skykeeper’ ı benim bildiğimden daha iyi biliyor. Orada bir ürün tasarım kafası gerekiyor yani kullanıcı ne görmeli, ne şekilde görmeli ve bunları o daha iyi biliyor. Biz arkaplanı her şekilde yapabiliyoruz ama fikir geliştirme uzamanı olması gerek ve bunu işletmeciler ve grafik tasarımcılar çok iyi yapıyor benim gördüğüm kadarıyla.
Etkinlikteki bir diğer yarışma olan kod yarışmasından bahsedecek olursak, kod yarışmasında öğrencilerin karşısına neler çıkacak?
Kolay, orta ve zor olmak üzere üç farklı seviye belirledik. Ve bunlardan üçer tane soru gelecek. Eğer bu dokuz soru ile bir birinci seçemezsek onuncu soru da gelebilir. Her sorunun belirli puanları var. En yüksek puanı toplayan birinci olacak. Kod yarışması için hedef grubumuzun big data hakkında biraz bilgileri olması gerekiyor ama eğer bir öğrencinin örneğin MapReduce hakkında çok genel bir fikri varsa öğrenci kod yarışmasından önce verilecek olan eğitimlerle kendisini geliştirebilir.
Etkinlik hakkındaki sorularımızın yanıtlarını almış olduk. Sizin son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Katılımcılar kendilerine güvensinler. Galiba şu sıralar katılım kontenjanı bitmek üzere ama biz bu hackathonu seneye de yapıp gelenekselleştirmek istiyoruz. Bence her öğrenci sadece okul ile kendisini sınırlandırmamalı yani bu tarz etkinliklerle kendilerini geliştirsinler çünkü okulda öğrendiklerimiz çoğu zaman yeterli olmuyor. Projelere katılarak kendilerini öne çıkarsınlar.
Bize bu röportaj için zaman ayırdınız, teşekkür ediyoruz.
Ben teşekkür ediyorum.