İngiltere’de bulunan mumyalar, sargıları açılmadan tomografi cihazları ile incelenmeye başlandı.
İngiltere’deki British Museum mumya biliminde kullanılması için yeni bir teknik geliştirdi. Bu yeni teknik ile tomografi cihazındaki yazılım sayesinde mumyalar üzerindeki sargılar kemikler ve muhafaza edilmiş organlar deri soyulmadan ve bandajlar açılmadan incelenebiliyor.
Eski Mısır hakkında araştırma yapan bilim adamları, 19. yüzyılda bir mumyayı incelemek için mumyanın sargılarını açmak zorunda kalıyordu. En ünlü firavunlardan Büyük Ramses’in mumyası bile onlarca meraklı gözlemcinin gözü önünde soyulmaktan kurtulamamıştı.
British Museum’da fiziksel antropoloji müdürü olan Dr. Daniel Antonie mumya açma işlemini şöyle yorumluyor:
”Mumyanın bandajlarını açmak mumyayı tahrip ediyor aynı zamanda birçok bilgi zayi oluyor..”
Araştırmacılar bu yıl enstitünün 200 yıldır açılmadan duran geniş lahit koleksiyonundan Brompton Kraliyet Hastanesi’nin en gelişmiş tomografi cihazını kullanarak 1300 yıllık 8 mumyanın kas ve kemiklerini inceleme kararı aldı. Uygulanan bilgisayarlı tomografi, mumyaların kalın bandajların altında aslında neler olduğunu ortaya çıkardı. 22 Mayıs’ta ziyarete açılan sergiye göre antik Mısırlılar da kolesterolden ve diş ağrısından muzdaripti. Birçoğunun dövmesi bile vardı.
Cihazdaki yazılımın mumyanın hangi bölümünün sargılı, deri veya kemik olduğunu ayırt edebildiğini belirten Dr. Antonie video görsellerini nasıl elde ettiklerini şöyle anlattı:
“En gelişmiş tomografi cihazını kullanıyoruz. Aynı zamanda en iyi yazılım ve görsel transfer makinesine sahibiz. Her görsel 3D teknolojisiyle bize ulaşıyor. Cesedi incelemek için yüzeydeki sargı ve muskaları sanal olarak kaldırabiliyorsunuz. Ayrıca deriyi de kaldırarak kemikleri ve muhafaza edilmiş organları da inceleyebiliyorsunuz. Böylece mumyaya zarar vermeden çok ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyoruz”
‘Antik Yaşamlar Yeni Teknolojiler’ sergisinin Yardımcı Kuratörü John Taylor:
“Vücutların içine bakarak, sargıların içini görebilmek bize bu insanların neye benzediği hakkında ip uçları veriyor. Öldüklerinde kaç yaşındaydılar, hangi hastalıklardan hayatlarını kaybettiler, hatta bedenlerin korunması için hangi mumyalama tekniği kullanıldı gibi bir çok soruya cevap verebiliyoruz.”
Görüntülenen 8 mumya 22 Mayıs itibariyle British Museum’de sergilenmeye başladı. Milattan önce 900 yılında Mısır’ın antik şehri El-Uksur’da ölen tapınak şarkıcısı ve rahibe Tamut’a ait mumya da sergilenecekler arasında yer alıyor. Damarları incelenen Tamut’un bir kalp krizinden ötürü öldüğü sanılıyor.
‘Antik Yaşamlar Yeni Teknolojiler’ sergisi yeni gözlem teknolojisiyle Londra British Museum’de 30 Kasım 2014’e kadar ziyaret edilebilir.
British Museum – Ancient lives, new discoveries
[box_light]Kaynak[/box_light]
http://www.britishmuseum.org/
http://tr.euronews.com/
http://www.bbc.com/