Google DARPA’yla olan Askeri Sözleşmelerini Feshetti

Söz konusu gerçek dünyaya ayak uydurabilen becerikli insansı robotlar olunca dünyada bu işi hakkını vererek yapan iki büyük şirket var: Boston Dynamics ve Schaft. Ve eğer robotlarla ilgileniyorsanız Google’ın 2013 yılının son 6 ayında bu iki şirketle beraber beş robotik şirketini daha satın aldığını biliyorsunuzdur. DARPA’nın (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı) düzenlediği DRC (DARPA Robotic Challenge – DARPA Robotik Yarışması) sonucunda Schaft’ın robotu SCHAFT birinci ve Boston Dynamics’in robotu ATLAS ikinci olmuştu; artık ikisi de Google’ın. Ve bu işlem DARPA için çok iyi olmadı. İlk zamanlarda Boston Dynamics’in ABD’yle olan askeri sözleşmesini devam ettirmeyeceğini söyleyen Google geçtiğimiz hafta bu sözünü tuttu ve Schaft robotik şirketini DRC’den çekti. DARPA’nın ve Google’ın bu konudaki bakış açıları ise haylice farklı. Google’ın teknolojisini öncelikle tüketicilere yönelik geliştirmeyi planladığını (Schaft’ın robotunun merdiven çıkabildiğini düşündüğümüzde Google’ın niyetinin geçerliliğini anlayabiliyoruz) söyleyen DARPA sözcüsü bir anlamda ulu amaçlarının Google yüzünden çöpe atıldığını söylüyor. Ulu amaçları ise elbette “insan hayatını kurtaracak” teknolojiler geliştirmek. Öte yandan Google askeri fon hakkında çok katı, basitçe istemiyorlar. Eğer Google DRC için çalışmaya devam etseydi Pentagon başta olmak üzere askeri kuruluşlardan fon alacaklardı (ve belki de birincilik ödülü) ve bir bakıma kendi prensiplerini göz ardı etmiş olacaklardı. DARPA elbette bu açıklamadan duydukları rahatsızlığı bildirmekte geç kalmadı. DRC’nin tek amacının şiddetten uzak sivil robotların işlevselliğini yarıştırmak olduğunu belirten kurum, yanan bir evdeki 4 kişilik aileyi sağ kurtarabilecek bir robotun savaş ortamında tamamen yararsız olacağına inanmamızı beklemekte ne kadar haklıdır ki?

Boston Dynamics’in ATLAS’ı

Bu haber robotik dünyasında büyük bir yankı uyandırdı ve bazı uluslararası takımların da DRC’ye katılmaya karar verdikleri açıklandı (DARPA tarafından, objektifliği muğlak). İşin ilginç yanı ise bu takımların bir kısmı kendi hükümetlerinden fon alacaklar: ABD’nin askeri teknolojisini geliştirmek için. Hedefleri ne olursa olsun bu takımların cesaretleri takdir edilesi, hükümetlerinin buna izin verecek olmaları ise kelimelerle ifade edilemez. Schaft’ın çekilmesiyle sahipsiz kalan fon birden fazla nispeten küçük takımın DRC’ye katılmasına olanak sağlayacak olsa da Google’ın bu açıklaması DARPA’nın dillendirilen amacının asıl amacından farklı olduğu kuşkusunu güçlendiriyor. İlk yarışmadaki başarısı dolayısıyla 1 milyon dolar ekstra fon alan Schaft şimdi diğer yarışmada olmayacak. DARPA Google’ın etkilediği kitlelerin beynini tekrar yıkamayı başarabilecek mi? Uluslararası takımlar gerçekten yarışmaya katılacak mı? Katılsalar da ürettikleri robotun planlarını geri alabilecekler mi? Google kontratı bozmakla iyi mi yaptı dersiniz?

Toshiba’nın (başarısız) Fukushima’dan korkmayan robotu. Radyasyon-geçirmez robotlar gelecekte mümkün, şimdilik tarihimize birkaç başarısızlık yazılacak.

[box_light]Kaynaklar[/box_light] BBC DARPA DRC ExtremeTech IEEE

Leave a Reply