Nature Photonics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Japonya’nın önede gelen üniversitelerinden Tokyo Üniversitesi ve Keio Üniversitesi işbirliği ile oluşturulan 12 kişilik bir araştırma grubu saniyede 4.4 trilyon kare yakalayabilen bir kamera geliştirdi. 3 yıl içinde tamamlanan bu proje, araştırma grubu tarafından STAMP(Sequentially Timed All-optical Mapping Photography) olarak adlandırıldı.
Günümüz altın standartlarındaki yüksek hızlı kameralarda kullanılan, ışığın subjenin olduğu kısma pompalandıktan sonra absorbe edilmesi işlemi olan, The Pump-Probe Process, görüntü oluşturmak için her defasında tekrarlayan ölçümlere ihtiyaç duyuyor. Sıralı Zamanlı Tam Optik Haritalama olarak adlandırılan yeni geliştirmiş teknik, tekrarlayan ölçümlemeye ihtiyaç duymazken, var olan yüksek hızlı kameralardan ise 1000 kat daha hızlı çekim yapabiliyor. Bu yeni teknik sayesinde ışık hızının altıda biri hızında görüntü yakalayabilen kameranın, yakaladığı görüntüler ise 450 x 450 piksel çözünürlüğünde.
Tokyo Üniversitesi’nden çalışmanın yazarı olan Keisuke Goda, projenin çeşitli alanlarda faydalanılabilinecek bir araç olduğundan dolayı gelecek vadeden bir buluş olduğunu belirtirken, oto ve yarı iletken üretim sırasındaki lazer etkinliğinin daha iyi anlaşılmasında, kimyasal reaksiyonları incelemede ve medikal alanda ultrason tedavilerde kullanılabileceğinin de altını çiziyor. Şu andaki boyutu bir metrekare olan kameranın ilerleyen yıllarda boyutunun küçültülmesi planlanıyor.