Geçen serilerimizde Dünya’nın en güçlü çenelerinden tuzlu su timsahları ve büyük beyaz köpekbalıklarının mücadelesine şahit olmuştuk hep birlikte. Ancak bu sefer hepimizin kâbuslarında kolaylıkla yer bulabilecek zehirli hayvanları inceleyeceğiz. Normal hayatta karşımıza çıkma olasılıklarının daha yüksek oluşu ve onları birer öldürmeye programlanmış makine yapan tek damlası bile etkili zehirleri nedeniyle, benim gözümde timsah ve büyük beyaz köpekbalığını gölgede bırakıyorlar. Eğer bir gün, olur da bu canlılardan biriyle karşılaşırsanız, gerçekten şans yanınızda olsun.

[box_light]1) Kutu Denizanası[/box_light]

Yıllardır, gelmiş geçmiş en zehirli canlı ödülünü kaptırmadan elinde tutan bu ölümcül canlı, 1954’ten beri yaklaşık 5567 kayıtlara geçmiş ölüm vakasına neden olmuştur. Zehri, başta National Geographic olmak üzere birçok doğal yaşam otoritesi kurum tarafından “Dünya’nın en güçlüsü” olarak çoktan kayıtlara geçmiş bulunmakta. Kutu denizanasının 3 metreyi bulabilen dokunaçlarındaki iğnelerden salgılanan toksinler, kurbanın kalp, sinir ve deri hücrelerine saldırmakta ve bir insanı ilk 5 dakika içinde öldürmektedir. Büyük çoğunlukla sizi rahatlatmadım, değil mi? O zaman, biraz daha devam edeyim: zehrin yanı sıra kurbanlar genellikle iğnenin acı vuruşu sonrası girdikleri şok sonrası boğulmakta veya kalp krizi geçirmektedir. Eğer Asya veya Avustralya’da tatil yapıyor ve azıcık serinlemek için denize girmişseniz, bu ölümcül canlıyla karşılaşmanın, büyük beyazla yüz yüze gelmekten daha kesin bir sonuca varacağından emin olabilirsiniz.

01-most-poisonous-animals-in-the-world-king-box-jellyfish2
[box_light]2) Kral Kobra[/box_light]

Dünya’nın yaşayan en büyük zehirli yılanı (5.6 m), kral ünvanını kesinlikle hak ediyor. Kendi türlerini aperatif niyetine yiyen bu canavarın bir ısırığı, bir insanı öldürmeye yetmekle kalmıyor, yetişkin bir Asya filini bile 3 saat içinde nakavt edebiliyor, sonsuza kadar. Dünya’nın en zehirli yılanlarından biri olarak bilinen kötü şöhretli Kara Mamba’nın zehrinden 5 kat daha güçlü ve oranda toksin salgılayabiliyor ve bu da kurbanı 5 kat daha kısa bir sürede öldürüyor. Kral’ın Asya Kıtası boyunca her yerde yayılmış olması da sanırım yaşayanlar için kötü bir haber.

02-most-poisonous-animals-in-the-world-king-cobra2 (1)
[box_light]3) Mermer Yüzeyli Salyangoz[/box_light]

Bu minik ve güzel kabuklu canlı, ilk görüşte tehlikeli gelmeyebilir; ama hakkında şunu söylesem yeterli olacaktır sanırım: Tek damla zehri, 20’den fazla insanı öldürmeye yeterli. Bir kötü haber de bu hayvanın bir gün içinde etkili olan zehri için maalesef panzehir bulunmamakta.

03-most-poisonous-animals-in-the-world-marbled-cone-snail
[box_light]4) Mavi Halkalı Ahtapot[/box_light]

National Geographic’in bir diğer favori zehirli hayvanı. İlk bakışta muazzam görünüşteki mavi halkaları nedeniyle herkesin evde akvaryumunda besleyesi gelebilir; ama şunu söylemek isterim ki bu canlı benim gözümde korkunun tek kelimeyle ete kemiğe bürünmüş hali. Bir dakika içinde 26 yetişkin insanı aynı anda öldürebilecek bir zehre sahip olmasının yanı sıra zehrinin antidotu yok. Korku kelimesini somutlaştıran asıl özelliği ise kurbanlarının ölüm şekli. Bu canlı sadece bir golf topu büyüklüğünde ve Japonya’dan Avustralya’ya kadar insan popülasyonun çok olduğu alanlarda yaşıyor. Kurbanları denizde yüzerken bu rengârenk ahtapot tarafından sokulduğunda hiçbir tepki veremiyorlar çünkü ısırığı acısız. Göremedikleri bir hayvan tarafından ısırıldıklarının farkında olmayan kurbanlar, bir dakika içerisinde kas kasılması geçirerek boğuluyorlar. Sudan kurtarılsalar bile kimse suda boğulan kişinin başına ne geldiğini bile anlayamadıkları için, sokulan kişi kısa sürede hayatını kaybediyor. Birçok olayda kurbanlar sahile çıkarıldıklarında hâlâ hayatta olabiliyor; ama nefes aldıkları anlaşılmadığı veya kasları kasılı olduğu için herkes tarafından kolaylıkla ölmüş olarak algılanıyor. Evet, bu minik ahtapotun yaptığı bu: Sizi daha ölmeden ölü durumuna sokabilir ve kalan son birkaç dakikanızı bir zombi edasında yaşayabilirsiniz!

04-most-poisonous-animals-in-the-world-blue-ringed-octopus
[box_light]5) Ölüm Avcısı[/box_light]

Çoğu akrebin aksine bu akrep türü, insanları ölüme kolaylıkla sürükleyebilen çok güçlü bir nörotoksin karışımı salgılıyor. Ürettiği bu ölüm kokteyli, sırasıyla ani ve katlanılmaz bir acıya, komaya, felce ve en sonunda ölüme neden oluyor. Kuzey Afrika’dan Orta Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyada bulunan bu akrep türü, bizde de Sarı Akrep olarak bilinir ve 1 mg zehri 15000 fareyi ani olarak öldürebilir.

05-most-poisonous-animals-in-the-world-deathstalker-scorpion
Konu öldürmeye programlanmış canlılar olduğunda benim için karar vermek hep zor olmuştur: Acaba Dünya’nın en tehlikeli canlıları timsahlar ve büyük beyaz köpekbalıkları gibi devasa yırtıcı çeneler mi yoksa minik ama dakikalar içinde ölümün müjdeleyeciliğini yapan canlılar mı olduğu. Benim için şimdilik en kötüsü mavi halkalı ahtapot; ama sonra sivrisinek ve fillerin de Dünya’da en çok insan ölümüne neden olmuş hayvanların başında geldiğini düşününce de oturup bir daha karar veresim gelmiyor değil. Tüm bu yazı dizisinin sonunda diyebileceğim şudur ki: Doğa, insan aklının anlayamayacağı kadar tuhaf ve Yaşam Ağacı’nın dalları yoluyla bize bağlı olan tüm kuzenlerimiz bunu daha da içinden çıkılamaz bir gizeme, harikaya çeviriyor.

Ölüm Hiç Böyle Güzel Görünmemişti…

http://www.youtube.com/watch?v=SNxJwCGJtsA

Kaynakça

VillageOfJoy

Leave a Reply