Facebook, Whatsapp’ı 22 milyar dolara satın aldı!
Google 3.2 milyar dolara akıllı ev tasarruf sistemi Nest’i de satın aldı!
Günlük konuşmalarımızda bile sıkça yer verdiğimiz bu yatırımları ve harcanan bu kadar büyük paraların nedenlerini herkes düşünmüştür. Özellikle de Nest’in alınmasında olduğu gibi, uğraştığı alanlarla “alakasız” olarak nitelendirilebilecek yatırımlar herkesi düşündürmüştür.
Gelin bir süreliğine sizin de çok paranız olduğunu düşünelim, ama çok derken milyar dolarlardan bahsediyorum. Bu kadar çok paranız olsa siz de herhalde bankada tutmak yerine mantıklı olarak yatırım yapardınız. Tam da bu sebepten dolayı Google, Facebook, Amazon gibi büyük şirketlerin her gün yeni yatırımlarını duyuyoruz. Bu yatırımların yeni trendi ise “drone”lar. Yakın zamanda gerçekleşen Facebook’un dronelar üzerine çalışma yürüten Connectivty Lab’ı ve Google’ın drone üreticisi olan Titan Aerospace’ı yüksek paralar harcayarak satın alması drone’lara ne kadar önem verdiklerinin en önemli göstergesi aslında.
Drone; bizim bildiğimiz adıyla insansız hava araçları hayatımıza ilk olarak askeri alandaki kullanımıyla girdi. Şu an ki teknolojiyle 20 – 30 km yükseklikte uçabilen drone’lar oldukça küçük boyuta sahipler ve havada uzun bir süre kalabiliyorlar. Uzaktan kumandayla ya da önceden belirlenen bir rotayla hareket edebilen dronelar, şu an için özellikle askeriye alanında oldukça yaygın. Savaş bölgesi hakkında görüntü almak bu cihazın askeri amaçlarından sadece bir tanesi. Genelde askeri alanda kullanılan bu ürüne Facebook, Google, Amazon gibi internet ile ilgili çalışma yapan şirketlerinde yatırım yapması her ne kadar kulağa ilginç gelse de bu durum oldukça mantıklı sebeplere sahip aslında.
Lise yıllarında tarih hocalarımız bize 17. yy’ dan sonra Osmanlı’nın topraklarının büyüyememesinin en önemli nedeninin doğal sınırlara ulaşılmış olması olarak belirtirlerdi. Aynı durumun şu an Google ve Facebook için de geçerli olduğu söylenebilir. 2 milyar civarı kullanıcıya sahip olan Facebook ve Google bu noktada daha çok kişiye ulaşmak istiyorlar ama onlar da tıpkı Osmanlı gibi doğal sınırlara, yani internete ulaşabilen insanların büyük bir çoğunluğa ulaştılar. İşte tam olarak da bu noktada drone’ların gücünden faydalanarak internet yasağı bulunan ya da internete ulaşamayan milyarlarca insana internet sağlamayı düşünüyorlar. Her tarafı güneş panelleriyle çevrili olmasından yararlanarak güneş enerjisiyle senelerce ekstra enerjiye ihtiyaç duymadan uçabilecek dronelar, havada kalabildikleri süre boyunca kilometrekarelerce alana internet sağlayabilecekler. Böylece internet yasağı olan ve yeterli altyapı olmadığı için internete ulaşamayan yaklaşık dünya nüfusunun yüzde 40’ı internete ulaşabilecek. Herkesin internete ulaşmasını sağlamak ve insanların internet üzerinden rahatça istediği bilgilere ulaşabilecek olması ilk başta kulağa çok büyük bir yardımseverlik ve iyilik gibi gözükse de bu durumun maddi kısmını da unutmamak lazım .Daha fazla kişinin internete ulaşması, bu şirketler için daha fazla kullanıcı, daha fazla veri bilgisi ve daha fazla “pazar” demek. Aslında bu şirketler için kısaca çok daha fazla güç demek. Bu iki açıdan düşünüldüğünde gerçekten insanlık için bir iyilik mi yapmaya çalışıyorlar yoksa kendi ceplerini ve güçlerini mi düşünüyorlar bilinmez ama Google ve Facebook’un bu çalışmalarda oldukça yol katettiği kesin.
Amazonun drone’lara yatırım yapmasındaki amaç ise biraz daha farklı. Özellikle en son yayınladıkları Amazon PrimeAir reklamıyla oldukça ilgi çekti Amazon’un drone çalışmaları. Bu adresten de izlenip görülebileceği gibi Amazon, drone’ları daha çok taşımacılık alanında kullanmak istiyor. Kullanıcıların aciliyeti ölçüsünde üçüncü bir taşıma seçeneği olarak sunulması düşünülen dronelar; havadan hızlı ulaşım sağlayabilecekler. Direk amazonun fabrikasından aldığı ürünü havadan kullanıcının evine kadar götürmesi planlanan drone’ların, adrese geldikten sonra da ürünü bırakıp sonra geri dönmeleri planlanıyor Bu noktada her türden aciliyete cevap verip, müşteriyi daha çok memnun etmek ve insan iş gücünü iyice azaltmak için çalışan Amazon, drone hakkındaki çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor ve yakın bir zamanda da bu sistemini devreye sokması bekleniyor.
Yurt dışında bu kadar önem verilen ve yatırım yapılan teknoloji, Türkiye’de askeriye dışında neredeyse yok denecek kadar az. Özellikle bu projelerin hayata geçmesiyle drone’ların medyada sıkça yer bulacağını düşünüyoruz. Yakın zamanda da ülkemizde de drone’lar hakkında çalışmaların, yatırımların yapıldığını duymak ümidiyle.
merva
Cok guzel bir yazi olmus. Elinize saglik ozellikle Turkiye alaninda teknoloji faliyetlerine yatirim ciddi oranda azdir. Bu konuya vurgu yapmaniza cok sevindim.