Samsung Galaxy Nexus’un piyasaya çıkmasıyla tanıdığımız Ice Cream Sandwich bizlere pek çok yenilik sunan bir Android sürümü.
Ice Cream Sandwich ile birlikte telefonlar için olan 2.x sürümleri ile tabletlere yönelik 3.x sürümleri birleştirilip tabletler ve akıllı telefonlarda aynı Android sistemi kullanılmaya başlandı. Bu hamleyi Google’ın daha gelişmiş uygulamaların önünü açmak için tercih etmiş olabileceğini düşünmek pek yanlış olmaz. Zira tabletler çoğu telefona göre oldukça güçlü donanımlara sahip ve bu da tabletleri üst seviye Android telefonlar ile birlikte gelişmiş, donanım ihtiyacı fazla olan uygulamaların ana hedefi haline getiriyor. İşletim sistemi versiyonlarının birleşmesinin bir başka sonucu olarak da detay görme gereksinimi fazla olan bazı tablet uygulamalarını artık bu sayede yüksek çözünürlüklü ve büyük ekranlı Android telefonlarımızda da kullanabileceğiz.
Peki Android 4.0 ICS’e geçmek için erken mi? Android’imizi ICS’e yükseltmek için ne gibi sebepler var?
–RAM kullanımı: ICS Gingerbread’e göre ortalama 100 Megabyte daha fazla RAM kullanmakta. Sistem boşta iken 350-400 MB kadar Ram tüketen ICS, 512 MB fiziksel belleğe sahip Android cihazlarda belirli bir kullanım süresinden sonra sıkıntıya yol açabilir gibi duruyor. Şunu da belirtmek lazım ki bu durum uygulamaların kullanımından sonra Görev Yöneticisi yardımıyla kapatılmaları durumunda büyük bir sıkıntı yaratmayacaktır. 1 GB RAM’e sahip cihazlarda ise bu durum bir sorun teşkil etmiyor.
–Yeni Web Tarayıcısı: Android 4.0 bize yeni bir web tarayıcısıyla gelmekte. Bu tarayıcıyı önceki Android versiyonlarında var olan tarayıcıya kıyasla daha stabil ve web sitelerinin PC sürümlerini görüntülemede daha hızlı ve daha başarılı. Bir diğer yenilik ise ağ tarayıcısında ‘Gizli Tarama’ özelliğinin sunulmuş olması.
–Widget’lar: Ice Cream Sandwich’i kullanırken belki de en yadırgadığım özelliği işletim sisteminin yanında kullanıcıya yeterli sayıda widget sunmaması oldu. Gingerbread’de çok işime yarayan Görev Yöneticisi ve Mini Not gibi işletim sisteminin varsayılan widgetlarını ICS’de bulamıyoruz. Fakat istediğimiz işleve sahip widgetı kısa bir arama ile ile Google Play’den indirebileceğimizi de belirtelim.
–Fotoğraf Düzenleme Yeteneği: Gingerbread’de bizlere fazla alternatif sunmayan fotoğraf düzenleme özelliği ICS ile yeniden düzenlenmiş. Bu işlem popüler fotoğraf düzenleme yazılımlarını aratmayacak kadar başarılı olmuş, Ice Cream Sandwich’te çok sayıda efekt ve ayar seçeneği sunulmakta.
–E-Posta: E-Mail yazılımı oldukça modern bir tasarıma sahip fakat çok stabil çalışmamakta. Samsung’un resmi update’ini yaptığımda gelen mailleri okuyamama gibi bir hata vermekteydi uygulama. Daha sonra CyanogenMod 9 ile birlikte gelen uygulamada ise böyle bir sıkıntıyla karşılaşmadım.
–Uygulama Desteği: Android 4.0 daha önceki sürümler için yapılan uygulamaları çalıştırabilme yeteneğine sahip. Fakat bazı uygulamalarda uygulamanın ICS ile tam olarak uyumlu çalışmadığını gözlemleyebiliyoruz. Bazı oyunlarda ekranın kenarları boş kalmakta, bazı uygulamalarda ise uygulama kilitlenebiliyor ve uygulamayı yeniden başlatmamız gerekiyor. Fakat bu durum zamanla değişecek gibi duruyor çünkü çoğu uygulama geliştiricisi güncellemeler ile uygulamalarını Android 4.0’a tam uyumlu hale getiriyor ve yeni uygulamalar ise tam 4.0 desteği ile Play Store’da yerini alıyor.
Sonuç olarak Ice Cream Sandwich’in yüksek bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Yer yer karşımıza çıkan ufak hatalar bu Android sürümünün yeni olmasından kaynaklı ve bu sorunlar Google’ın alacağı kullanıcı geri bildirimleri ile çözülecek gibi görünüyor. ICS barındırdığı yeni temel özellikler ve daha kullanışlı tasarımıyla Android’in gücüne güç katacak gibi görünüyor. Yazının başında da bahsettiğim gibi ICS, tabletleri ve üst düzey telefonları da birbirine bağlan bir işleve sahip.
Gingerbread kullanıcılarına kişisel tavsiyem ise Android 4.1.x serisi çıkana kadar Gingerbread kullanmaya devam etmeleri. Bu süre Ice Cream Sandwich’in Samsung ve HTC gibi firmalar tarafından daha iyi özelleştirilmesi için yeterli olacaktır. Aynı zamanda ICS’e özel uygulamalar ve uygulama desteği de istenilen seviyeye gelecektir. Çünkü olabilecek en hatasız işletim sistemlerinden biri olan 2.3.6’nın stabilitesi maalesef şuan için 4.0’da mevcut değil. Android 4 adına olabilecek yeni gelişmeleri heyecanla bekliyoruz.