Stres, saçlarınızın dökülmesine , uyku düzeninizin bozulmasına ve kardiyovasküler sağlığınız üzerinde ciddi etkilere sebep olur. İdeal kalp sağlığı için stres yönetiminin nasıl olacağı ile ilgili üç yeni çalışma aşağıdaki gibidir:
1. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma’nın kollarından biri olan Endokrin Topluluğu’nun
yayımladığı yeni çalışma, yaşlı insanlarda yapılan saç analiziyle potansiyel kalp hastalığı
riskinin ilişkisini inceliyor. 3 ay boyunca, Hollanda Rotterdam’daki Erasmus Sağlık Merkezi araştırmacıları kortizol (stress hormonu)’un seviye modellerini ortaya çıkarmak için 300 kişinin kafa derisinide saç analizi yaptı. Çalışmalara göre, zaman içerisinde gelişmiş kortizol seviyeleri, kardiyovasküler hastalıklarda risk seviyesinde görünmektedir. Ayrıca risk seviyesinde kortizol sahibi bedenlerin felç, diyabet, periferik arter hastalığı ve koroner kalp hastalığına yakalanma ihtimallerinin çok yüksek olduğu ortaya çıktı. yardımcı yazar Elisabath van Rossum bu çalışma ile ilgili “Veriler kronik yüksek kortizol seviyesi ile kardiyovasküler hastalık arasındaki açık ilişkiyi gösterdi:” dedi.
2. Medical Hypothes’de Boston Tıp Okulu, New York Tıp Okulu ve Columbia Fizkçiler ve Cerrahlar Okulu’nun önderliğinde yürütülüp yayımlanan diğer bir araştırma ise, stresi yönetmek için eş zamanlı yapılan zihinsel ve bedensel yoga tedavisinin, atriyum kasılmasına sebep olarak hastaların sağlıklı kalmasına ve tedaviyi sürdürmelerine yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Konu üzerinde çalışan psikiyatrist Chris Streeter “Batı tıp ve Doğu tıp birbirini tamamlıyor.Yoga sinir sistemi dengesizliğine yol açan stresi düzenlemesiyle biliniyor.” dedi.
3. Bir diğer çalışma, Dahili Tıp Arşivi’nde yayımlandı. Bu çalışmada özellikle orta yaşlı insanlardan yaşlılara doğru, artan işsizlik sebebiyle işini kaybeden insanlarda stresden kaynaklı kalp krizi risklerinin önemli bir ölçüde arttığı gözlemlendi. Spor kardiyolojisti John Higghins, “İşsizlik gibi stresli durumlarda, ciddi seviyede adrenalin salgılanır ve sempatik sinir boşalır bu da kalbin düzensiz atmasına sebep olur.” dedi. “Birçoğumuz yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve genetik gibi kalp hastalığına yol açan etmenleri biliyoruz, ama kalp hastalıklarının yüzde 25-30’ unun sebebi hala açıklanamamaktadır.” diyen Beaumonth Hastanesi’nden Kavitha Chinnaiyan, “Bu açıklanamayan durumlarda psikolojik faktörler rol oynar. Birçok çalışma stres, kızgınlık, ani stres ve iş kaybetme gibi insan hayatındaki ciddi ve birey için önemli olan olayların kardiyovasküler olaylardaki etkisini araştırmaktadır.” diye de ekledi.
Kaynak: huffingtonpost.com