Geçtiğimiz günlerde Apple piyasaya  yeni ürünü ‘The new iPad’i tanıttı. Genel beklentinin aksine Apple’ın ürün adlandırmasında ilk kez bir sıfat tercih ettiğini görüyoruz. iPhone serisinde ,3G – 3GS şeklindeki  isimlendirme cihazların özellikleri hakkında bize bilgi vermekteydi. Daha sonra bu durum iPhone 4’un çıkmasıyla değişti. Böylece ürün sıralandırmasında numaralara yer verilmiş oldu. iPad’in halefinin isminin iPad 2 olması Apple’ın ürünlerinin kronolojik adlandırması konusunda artan sayılara bağlı bir sistem oluşturduğunu göstermiş oldu bizlere.  Dolayısıyla piyasa sunulması beklenen yeni nesil iPad’in isminin iPad 3 olması bekleniyordu. Apple’ın neden böyle bir adlandırma yolu seçmiş olabileceğine ürünün özellliklerini belirttikten sonra yer vereceğim.

Yeni iPad’de gözümüze çarpan özellikler şunlar:

-Retina Display ekran : iPhone 4’dan alışık olduğumuz, yüksek çözünürlüklü bu ekranda piksel yoğunluğu 264 ppi olduğundan, iPad 2’de bunun 132 dpi olduğunu hatırlatalım, sayılar veya rakamların görüntülenmesinde pikselleri seçemiyoruz bile, ve bu sayede fotoğraflarımızı veya Web’i son derece yüksek çözünürlüklü ve gerçekçi bir şekilde görmüş oluyoruz. Fakat şunu belirtmeden edemeyeceğim,  iPad 2 piyasaya çıktığında Retina ekran daha önceden iPhone 4 ile birlikte piyasaya sunulmuş durumdaydı. Dolayısıyla Apple’ın Retina ekranı iPad 2’de kullanmamasının bir pazarlama stratejisi olduğunu söyleyebiliriz.

-4G bağlantı desteği:  Yeni iPad’in bazı modelleri 4G bağlantı hızında veri alışverişini desteklemekte. 4G bağlantı’nın Amerikan GSM şirketleri tarafından 2013’ün sonlarında 3G’nin yerine geçmesi düşünüldüğünü ve zamanla yaygınlaşacağını belirtelim. Bu özelliğin ürünün geleceğin teknolojisini desteklemesi açısından yararlı olduğunu düşünebiliriz fakat Apple’ın her sene ürünlerinin yeni bir sürümünü çıkardığını düşünürsek, 2013 sonunda stabil hale gelecek bir teknolojiye sahip olmak için biraz erken olduğunu, Apple’ın 2013 sonuna kadar 2 yeni iPad modeli daha çıkarmasına kesin gözüyle bakıldığını da ekleyelim.

-5 Megapixel iSlight kamera:  Sonunda iPad de kaliteli bir kameraya kavuşmuş oldu. iPhone 4S’teki 8 mp’lik kameradansa iPhone 4’teki gibi 5 mp bir kamera tercih edilmiş olmasını cihazın üst düzey bir kameraya olan ihtiyacının bir cep telefonuna göre azlığına bağlayabiliriz. Ayrıca 1080p çözünürlükte saniyede 30 kare gibi bir görüntü yakalaması ve bunu da bir yazılımla daha dengeli bir hale getirmesi (video stabilizasyonu) yeni iPad’de kullanılan kameranın artı özelliklerinden birkaçı. Ayrıca fotoğraf ve video çekimlerinde arka plan ışıklandırmasını dengeleme özelliği de yeni iPad ile birlikte bizimle buluşuyor.

-Artırılmış işlem ve grafik performansı:  Yeni iPad’de olağan karşılanacak şekilde donanım özellikleri güncellenmiş. Bu sayede Web’de gezinirken veya oyun oynarken daha iyi sonuçlar almamız olası kılınmış.

-Bluetooth 4.0 bağlantısı: Bir başka donanım güncellemesi de Bluetooth adaptörü üzerinde yapılmış. Dosya aktarımı konusunda çeşitli kısıtlamaları olan iOS’te hızlandırılmış bir Bluetooth bağlantısının olması insanı Apple tarafından çıkarılacak olası bir yeni Apple TV modeliyle uyumlu çalışması için yapılmış olabileceği konusunda düşündürmüyor değil.

Son olarak ürünü bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, isminin iPad 3 veya iPad 2S gibi bir şekilde seçilmeyip ‘The new iPad’ olarak adlandırılmış olmasının bizlere bu ürünün Apple’ın 4G ve Bluetooth 4.0 teknolojilerini kullanıma sunmak, bu teknolojilere geçiş yapmak için piyasaya sürdüğü konusunda  ipuçları veriyor. Zira, ürün isimlendirmesinde özellik veya numara şeklinde giden Apple ilk kez bir ürünün adını ‘The new’ şeklinde koymak gibi bir hamle yapıyor.  Kısacası yeni iPad’in lanse edilenin aksine ‘çığır açan’ bir ürün olmadığını, iPad 2’de varolan özelliklerin iyileştirilmiş şekilde piyasaya sunulmuş hali olduğunu söylebiliriz. Sosyal medyadaki çoğu görüş, ‘The new iPad’i almaya temkinli yaklaşılması konusunda hemfikir. Kişisel tavsiyem, yakınlarda iPad almayı düşünenlerin,  alacakları iPad jenerasyonuna karar verirken Retina Display ekranı ne kadar istedikleri ve işlerine ne kadar yarayacağını sorgulamaları olacaktır, çünkü iPad 2 ve ‘The new iPad’ arasında ciddi bir fark görünmüyor.

Leave a Reply