20170117_155455

Fransız otomobil üreticisi PSA grubunun “Alfa Aslanı” figürünü marka sembolü edinmiş alt şirketi Peugeot, 2016 yılı son çeyrekte SUV sınıfındaki temsilcisi 3008’in 2.jenerasyonunu satışa sunmuştu. Bu testimizde yollarda yavaş yavaş görmeye alıştığımız Yeni 3008 ile birlikteyiz.

Yeni 3008’in kaputunun altında hem Peugeot hem de Citroen’lerden alışkın olduğumuz PureTech ve BlueHDI olarak adlandırılan dizel ve benzinli motorlar görev yapıyor. Ülkemizde 1.2 litre 130 beygirlik PureTech ve 1.6 litre THP 165 beygir (bir önceki nesil benzinli motor) benzinli motorlar ile satılıyor. Dizel cephesinde ise 1.6 litre 120 beygirlik tek motor seçeneği mevcut. Bu motor seçeneklerinin hepsi manuel vites seçeneğiyle birlikte EAT6 -Peugeot’nun “Efficient Transmission” mottosuyla ön plana çıkarttığı şanzumanı- şanzuman kombinasyonu ile de sunulabiliyor. Yazının devamında baz alıp odaklanacağımız test aracımızdan kısaca bahsetmek gerekirse: 1.6 BlueHDI Allure paket ile sunulan aracımız Elegance paket opsiyonuyla donatılmış.

Performans

Peugeot 308 (bkz.Yeni Peugeot 308) ve Citroen DS4 (bkz.Citroen DS4) ) testinden de aşina olduğum 1.6 litre turbo beslemeli Euro 6 emisyon standartlarına göre üretilmiş bu motor 120 beygirlik maksimum gücünü 3500 devir bandında verirken 300 Nm’lik maksimum torkunu ise 1750 devir bandında sunmayı başarıyor. Kağıt üzerinde 11.6 saniyede 0-100 km hızlanmasını tamamlayabilen Yeni 3008, 185 km/h maksimum hıza ulaşabiliyor. Benim gözlemimde, yüksek performans kaygısı olmayıp şehir içi ağırlıklı bir kullanıcı için yeterli performansı sunabilen bir araç diyebilirim. Yüksek ivmeli bir hızlanmaya sahip değil fakat sollamalarda ve dik yokuşlarda sürücüsünü üzeceğini düşünmüyorum. Kısacası, EAT6 gibi ideal ve olgunlaşmış bir şanzuman ile performans cephesinde işler yolunda. Sürücüne hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri sunabilen bu 6 ileri tam otomatik vites seçeneği direksiyon arkasındaki kulakçıklar vasıtasıyla kolayca kumanda edilebiliyor. Genişleyen ölçüleri ve hacmi ile birlikte araç ağırlığını dizel motor ve otomatik şanzumana rağmen 1315 kg’a kadar düşürebilmişler ve bu durum motordaki performans düşüşünü minimize ederken daha ideal bir yol tutuş performansına katkıda bulunuyor.

Yenilenen vites kolu

Yenilenen vites kolu

Donanım

Bu konuda Peugeot’nun birçok rakibinden bir adım önde olduğunu söylemeliyim. Donanım konusunda daha ideal fiyatlara daha çok özelliği bünyesinde barındıran bir otomobil üretici olduğunu belirtmeliyim. Özellikle de yüksek bir donanım seçeneği olan Allure paketi incelediğimizde bazı seçenekler oldukça yenilikçi diyebilirim. Ön taraftaki kablosuz telefon şarj ünitesinden bahsedecek olursak. Ben bu seçeneği ilk kez 2015’te Amerika normunda üretilen Honda Civic’lerde bir opsiyon olarak görmüştüm. Bu seçenek Elegance paket içerisinde Allure paket’e ilave ediliyor.

Oldukça ergonomik bir tasarıma sahip olan kablosuz şarj ünitesi

Oldukça ergonomik bir tasarıma sahip olan kablosuz şarj ünitesi

Beni bir şaşırtan diğer özellik ise şu ana kadar sadece Yeni Bmw 7 serisinde görmüş olduğum özel kartuşlu parfüm sistemi olmuştu. Bu opsiyon ise GT Line paketi kapsamında mevcut. Kısaca diğer özelliklere değinirsek panoramik cam tavan Allure paket ile standart. Güvenlik sistemleri açısından da yeterince donanımlı olduğunu söyleyebiliriz: Akıllı levha tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi, akıllı şerit değiştirme asistanı, aktif durdurma ve güvenlik takip uyarısı). Araçlarda artık aranılan özelliklerden birisi olan adaptif hız sabitleyici de araçta mevcut.

8" dokunmatik ekran mandallı tuşlarla desteklenerek beklentileri karşılıyor

8″ dokunmatik ekran mandallı tuşlarla desteklenerek beklentileri karşılıyor

Ön ve arka kameralar ile donatılmış park sistemi

Ön ve arka kameralar ile donatılmış park sistemi

Dinamik elektronik gösterge paneli

Dinamik elektronik gösterge paneli

Elektronik bagaj kapağı, ayak hareketiyle açma kapama özelliğini de barındırıyor.

Elektronik bagaj kapağı, ayak hareketiyle açma kapama özelliğini de barındırıyor.

Konfor

İlk başta aracın süspansiyon sistemine değinirsek bu açıdan 3008 bir SUV geni değil de sanki bir Crossover modeli gibi görünüyor. Önden çekişli bir alt yapıya sahip olup ön tarafta tıpkı hatchback araçlardaki gibi McPherson tipi süspansiyonlar kullanılırken arkada yarı bağımsız süspansiyonlar tercih edilmiş. Bu açıdan Yeni 3008’in arazilerde normal bir araçtan daha üstün bir performans sunabileceği kanısına varamadım.

Ses yalıtımı konusuna gelecek olursak, kullandığım test aracı 4 silindirli bir dizel motora sahipti ve benzinli bir araç ile kıyaslandığında elbette ki daha gürültülü çalışıyor. Fakat 3500 devir bandından sonra kabine bu ses lanse etmeye başlıyor ve rahatsız edici değil aksine yüksek devirlerde daha performanslı bir araç hissiyatı uyandırdığını söyleyebilirim. Koltuk destekleri ön koltuklar için yeterli idi ve herhangi bir eksi tarafını göremedim. Yalnız ısıtma özelliği olmaması bu koltukların eksiklikleri arasında bu yüzden soğutma özelliğinin eksikliğine değinmiyorum.

Ön ve arka taraftaki yaşam alanları sınıf standartlarının bir gömlek üzerinde gibi geldi bana ve oldukça yeterli ve ferah olduğunu söyleyebilirim. Gerek diz gerekse baş mesafesi ideal ve buna ilaveten Allure paket ile standart olarak gelen açılabilir panoramik cam tavan bu genişlik hissiyatına katkıda bulunuyor. Eklemeden geçemeyeceğim bir diğer unsur ise arkadaki şaft tüneli araç genişlik ve uzun diz mesafesi sayesinde arkadaki 3.kişiye alçaltılmış şaft tüneli olsa dahi ideal konforu sunabiliyor.

308 modelinde yer verilmeyen arka hava ızgaraları Yeni 3008 de mevcut

308 modelinde yer verilmeyen arka hava ızgaraları Yeni 3008 de mevcut

Tasarım

Bu konuda birçok açıdan rölativistik fakat bir önceki 3008 nesil 3008 ile kıyaslayacak olursak Yeni 3008 oldukça farklı bir araç olarak ortaya çıkmış. Ön tasarıma baktığımızda kardeşi 2008 ile benzer bir tasarıma sahip fakat ön panjur, yükseklik ve farklar alfa aslanının genlerini barındırıyor. Yan profilden bakıldığında SUV izlenimini almak daha kolay ve 19″ lik jantlar ile bütünleşmiş bir durumda. Arka profilden ise Peugeot’nun yeni tasarım diline sahip bir izlenim sergiliyor. Farları da içerisine alan siyah çıtalar öyle tahmin ediyorum ki yakında tanıtılması planlanan Peugeot 508 in arka profilinde de yer alacak.

İç tasarıma değinecek olursak birçok insanı asıl heyecanlandırabilecek çizgileri asıl burada taşıdığına inanıyorum. I-cockpit ile başarılı bir yolda ilerleyen Peugeot bu tasarım dilinin zirvesine Yeni 3008 ile ulaşmış gibi gözüküyor. Hem tasarım hem ergonomi anlamında ilgileri üzerine çekmekte başarılı gözüküyor. Ön konsol çok daha premium segment araçların iç dizaynını çağrıştırırken orta konsoldaki ilk defa Yeni 3008’de gördüğümüz bu joystick vites bu tasarım şölenini tamamlıyor. Çift kollu direksiyon tercih edilerek hem tasarım hem de sportiflik anlamında güzel bir tercih yapılmış ve bu elektronik destekli direksiyon aracın kullanımını daha da kolay kılıyor. Yan taraflara eğim katılarak çizgisel oynamalarla aracın geniş olan iç alanını olduğundan daha da geniş gösteriyor. Ön ve yan taraflarda kumaş bir kaplama kullanılmış. Bu kaplamanın kalite hissiyatı düşük gelmiyor fakat ne kadar uzun ömürlü olur bu konuda kararsızım.

20170117_155708

20170117_155639

20170117_155626

İçerideki saklama bölgelerine gelirsek eğer -ki araç sahibi olduktan sonra yüzleştiğimiz bir durum- yeteri kadar saklama bölgesi mevcut gerek araç kapılarındakiler gerekse orta konsoldaki hazne yeterli alanı kullanıcısına sunuyor ve geniş tutulmuş. Telefon şarj ünitesi de geniş bir eşya gözü olarak kullanılabilir. Torpido gözüne gelecek olursak kadife kaplı fakat pek geniş değil yalnız kapı ceplerinde Fransız üretici kadife kaplamayı tercih etmeyip ince plastik ile yoluna devam etme konusunda oldukça kararlı gözüküyor. Bu durum benim gözümde aracı zayıf detaylara sahip olduğu kanılarına itiyor. Son olarak tasarım ergonomisinden bahsetmek istiyorum: Orta konsoldaki çift taraflı açılabilen kol dayama oldukça kullanışlı olmuş bu güzel bir nokta ve ön konsoldaki mandallı tuşlar hem tasarım hem de kullanışlılık konusunda bir klavuz niteliğinde olmuş. Yani kullanımının oldukça ideal olduğunu düşünüyorum.

520 litrelik bagaj hacmiyle sınıfına göre ortalama bir yükleme alanı sunuluyor.

520 litrelik bagaj hacmiyle sınıfına göre ortalama bir yükleme alanı sunuluyor.

Yakıt

Bu motoru daha önceki 2 testimde de EAT6 şanzıman ile birlikte kullanıştım. Sınıfının en tutumlu motorlarından birisi olduğunu emin olarak söyleyebilirim -Peugeot’nun en güçlü olduğu noktalardan birisi bir diğeri de donanım-. Yaklaşık 40-50 km’lik parkurda kullandığım aracı alışkın olduğum yapısıyla fabrika verileri üzerinde değerlendirecek olursak: 100 km’de şehir içi 4.9 ve şehir dışı 4.1 litre tüketim ile kağıt üzerinde görebiliyoruz. Fakat 19″ jant ile SUV sınıfında nitelendirilen bu araç için oldukça yüksek verimli değerler diyebiliriz ki daha ihtiyatlı kullanımda ve pratikte şehir içinde 5 litrelik bir ortalamayla dolaşmak bu tutumlu vites ve motor ikilisiyle mümkün. Yakıt deposunda’da bir önceki nesile göre bir küçülmeye gidilmiş: 60 lt’lik kapasiteye sahip olan depo 53 lt’ye düşürülmüş -Neredeyse her marakadan son yıllarda görmeye alışkın olduğumuz bir durum (Bkz.Yeni Astra)-.

Sportif bir görünüme kavuşmuş çift kollu direksiyon kulakçıklarla desteklenmiş ve kullanımı daha ergonomikleştirilmiş.

Sportif bir görünüme kavuşmuş çift kollu direksiyon kulakçıklarla desteklenmiş ve kullanımı daha ergonomikleştirilmiş.

Genel olarak, Peugeot Yeni 3008 ile kızışan SUV pazarında standartları artırıyor. Hem büyük boyutlara sahip hem de yakıt verimi yüksek bir araç çıkararak önemli bir atak yaptığı kanısındayım. Dış tasarım anlamında kimilerinde çok heyecan uyandırırken kimi cephede de alışkın olunmayan çizgilerden ötürü ön planda olmayabilir fakat iç tasarımda şu ana kadar gördüğüm en iddialı SUV’lardan birisi diyebilirim. Konfor anlamında beklenileni verebilecek bir potansiyelde fakat henüz Premium segment özelliklerinden bir nebze uzak. Performans anlamında şehir içi zorlu yollarda, sollamalarda ve virajlarda kulanıcısını yarı yolda bırakmayacağı kanısındayım fakat orta sınıf bir SUV’den yüksek performans beklentisi olan müşterilerini memnun etmeyeceği bir gerçek -zaten bu araç o amaçla üretilmiyor-. Fiyat konusuna gelecek olursak, kullanmış olduğum test aracı dizel otomatik kombinasyonunu bir arada bulunduran ve üst donanım paketlerinden birisine sahip olan Allure paket ve ona ilaveten Elegance Paket opsiyonuyla beraber 152.900 tl‘lik bir fiyat etiketiyle alıcına sunuluyor.

Genel Değerlendirme

Yakıt: ✯✯✯✯✯
Performans: ✯✯✯
Konfor: ✯✯✯✯
Tasarım: ✯✯✯✯
Fiyat: ✯✯✯

Leave a Reply