Test köşemizin sıradaki konuğu, büyük kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçen Yeni Opel Astra ile birlikteyiz. 2015 yılında son haliyle satışa sunulan Opel’in yeni kozu Astra zengin motor ve donanım seçenekleriyle compact hatcback C segmenti pazarında iddialı bir seçenek olacağa benziyor.
Mevcut motor seçenekleri arasında 1.0 ve 1.4 turbo beslemeli benzinli motorlar yer alırken dizelde ise 1.6 litre büyüklüğe sahip 110 ve 136 beygirlik motorlar görev yapıyor. 1.0 litrelik motor dışındaki tüm seçeneklerde AT6 6 kademeli ileri tam otomatik vites seçeneği manuel vites seçeneğine alternatif olarak mevcut. Türkiye pazarında en çok tercih edilen dizel ve otomatik kombinasyonu, aracını şehir içi odaklı sıkışık trafikte kullanacak müşterilere hem ekonomi hem de kullanım kolaylığı sunuyor. Test aracımız daha genel bir kitleye hitap eden 1.6 hacimli 136 hp dizel AT6 sanzıman ile getirilmiş en üst donanım seviyesiyle beraber birçok opsiyonla donatılan Excellence modeliydi.
0-100 hızlanmasını 9,7 saniyede tamamlayabilen Yeni Astra, sahip olduğu 136 hp’lik gücü 3500-4000 devir bandında aktarıyor. Sürücüsüne daha dinamik kalkış olanağı sunan 320 Nm’lik tork 2000-2250 devir aralığında veriliyor. Daha düşük CO2 salınımı yapan araç Euro 6 motor normu standartlarında. Ayrıca, fabrika verilerine göre araç 205 km/h maksimum hıza sahip.
Araçtaki motor ve şanzıman uyumu gayet başarılı. Vites geçişleri hızlı sayılabilecek şekilde ve sarsıntısız. AT6 kararlı diye nitelendirebilecek bir şanzıman olmuş böylece uygun devir aralığını daha uygun motor performansını ve yakıt ekonomisini gözeterek buluyor. Tam otomatik olarak görev yapmasına rağmen sürücüye vites düşürme ve artırma olanağı sunuyor. Birçok rakibinde de karşılaştığımız bir eksik olan F1 destekli şanzıman seçeneği sunulsaydı sürüş keyfi ve kullanım kolaylığı büyük bir artı olabilirdi.
Gel gelelim araçtaki malzeme kalitesi ve konfora. Ön konsolda J jenerayonu olarak anılan bir önceki astra modelinin bir çıta daha üzerinde malzemeler kullanılmış. Genellikle yumuşak plastik malzemeler tercih edilmiş. Fakat kapı cepleri ve torpido yine kalite algısını baltayan sert plastik ile kaplı. En azından pazardaki ezeli rakibi Golf’deki gibi kadife kaplama tercih edilebilirmiş. Bununla beraber ön konsol nihayetinde J jenerasyondaki tuş kalabalığından kurtulup daha ergonomik ve estetik bir görünüme kavuşmuş.
Elektronik destekli hidrolik direksiyon oldukça kullanışlı ve kullanımı rahat. Multimedya sistemine erişim ve immobilizer kontrolüne erişim için yeterli miktarda tuşu üzerinde barındırıyor. Ayrıca sınıfında eşine pek rastlanmayan direksiyon ısıtması opsiyonu getirilmiş. Kış paketi kapsamında bulunan bu seçenekle beraber aynı zamanda ön ve arka koltuklar ısı destekli olarak geliyor. Kullandığımız araçta deri kombineli koltukları oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim.
Eşya saklama gözleri konusunda kısıtlama yapılmamış. Fakat gözlük koymak için uygun bir göz olabilirdi.
Arkadaki diz ve baş mesafesi C segmenti bir hatcback için ideal. J jenerasyonuyla neredeyse aynı iskeleti kullanan modelin aks mesafeside 2.5 cm’lik bir küçültmeye gidilmiş fakat bu durumu içeride bir yolcu olarak fark etmek olanaksız.
Arkadaki şaft tüneli 3.yolcunun konforonu artımak için alçaltılmış. Fakat rakibi Toyota Auris modelinde neredeyse yok denilecek kadar alçak bir şaft tüneli mevcut.
Ön ve arkadaki görüş alanı sürücü için yeterli. Volvo V40’daki gibi arka cam darlığı problemiyle karşılaşmadık.
Opel Yeni Astra’da güvenlik ve donanım sistemleri üzerine kayda değer büyüklükte ağırlık vermiş. Şerit takip sistemi oldukça iyi çalışıyor ve sürücüyü destekleyen düz hat denge kontrolü, elektronik çekiş kontrolü gibi elektronik sistemler araca başarılı entegre edilmiş. Ayrıca şöyle bir detayı keşfettik. Araçta head-up display mevcut değil ama o görüntüyü ön cam altı ile kadranların üst bölümü arasında verebilen bir sistem sunulmuş. Şehir içi düşük hızlarda çarpışmayı otomatik fren sistemiyle hafifleten bu sistem cam üzerine yansıtılan kırmızı uyarı ikazıyla sürücüye bilgi veriyor.
Tasarım olarak J jenerasyonunu andırdığı düşünülse de gerek öndeki led farlar gerek C sütünundaki piano black kaplama ve arkadaki yenilenen sportif keskin hatlara sahip farlar Yeni Astra’yı daha dinamik ve ilgi çekici bir görünüme kavuşturmuş.
Excellence donanım seviyesiyle birlikte sunulan 17″ alaşım jantlar bu görünümü bütünlüyor.
Araçtaki bir diğer yenilik ise akünün BMW modellerinde olduğu gibi arka tarafa taşınması.
360 litrelik bagaj hacmi sınıf standartlarında ortalama bir değere sahip.
Yakıt tüketimi belki de Yeni Astra’nın en iddialı olduğu konu olabilir. Ağırlıktaki yaklaşık 200 kg’lik bir azalmanın etkisinin bunda büyük olduğunu söylemekte fayda var. Kış lastikleri takılı olan test aracımızın karma yakıt tüketimi 6.5 litreydi. Kış şartları ve farklı kullanıcıların sürüşleri düşünüldüğünde bu değer kabul edilebilir. Fabrika verilerine göre 100 km’de şehir içinde 5.6 lt şehir dışında ise 3.9 litre tüketime sahip. Fakat dikkatli bir kullanımda Ankara şehir içi trafiğinde bu değerin 6 litrenin altına inebileceği kanısındayım. Bu arada yakıt deposunda da küçülmeye gidilmiş mevcut yakıt deposu 48 lt.
Multimedya sistemi kullanışlı, navigasyon erişimi kolay, müzik sistemi tatmin edici ve geri görüş kamerası bütün bunları bütünlüyor
.
Anahtarsız sürüş seçeneği ve otomatik açılan kilit sistemi donanım seviyesinin zenginliklerinden bazıları.
Genel olarak, yakıt tüketimi ve tasarım anlamında üzerinde çok çalışıldığını belli eden Yeni Astra artık daha teknolojik ve donanım ile konfor açısından daha rekabetçi. Motor ve şanzımanıyla, çoğu müşterisinin beklentilerini karşılayabilecek mantıklı bir seçenek. Fakat ülkemizdeki yüksek vergilerden dolayı fiyat konusunda bazı zorluklar yaşamazsa sınıfındaki en rekabetçi temsilcilerden bir tanesi olabilir. En yüksek donanım seviyesine sahip olan test aracımız üzerindeki kış paketi, sunroof ve navi900 ile birlikte 105.000 tl‘lik bir liste fiyatıyla müşterilere sunuluyor.
Genel Değerlendirme
Yakıt: ✯✯✯✯✯
Performans: ✯✯✯✯
Konfor: ✯✯✯✯
Tasarım: ✯✯✯✯
Fiyat: ✯✯✯