Günümüzde akıllı telefonlarımız olmadan bir adım bile atmıyoruz, fakat bu cihazların ne kadar güvenilir olduğu hakkında çok da fikir sahibi değiliz. Çünkü attığımız her adım, konuştuğumuz her şey akıllı telefonlarımız tarafından takip edilebilmektedir. Çoğu zaman bu takip ticari amaçlı olsa da, istenildiği takdirde kötü amaçlı da kullanılabilir.
2016 yılında %87.6 ile Android en büyük pazar payına sahipken, Apple iOS %11.7 gibi düşük bir paya sahip.Bunun sebebi tabi ki Android’in birden fazla marka ile çalışırken, iOS’un sadece iPhone ile piyasaya çıkmasıdır.
Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Google’ın bu şekilde ücretsiz hizmet sunmasının nedeni aslında çok büyük bir reklam şirketi olması ve müşterilerinin de doğrudan kullanıcıları olmasıdır. Google sahip olduğu dev kullanıcı havuzu sayesinde kendisine çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Gün boyunca telefonunuzdan tıkladığınız veya bağlandığınız her hesabınız hakkında bilgi topluyor ve sizin eğilimlerinize göre size reklamlar sunuyor. İnternet sayfalarına gömülü olan Adsense kodları sayesinde sizin davranışlarınızı ve eğilimleriniz belirliyor. Apple ise iOS 5 ile birlikte kullanıma soktuğu bir sanal asistan olan Siri sayesinde sürekli ortam dinlemesi yapmaktadır. Fakat Apple yetkilileri, Siri tarafından yapılan kayıtların sadece cihaz belleğine kayıt edildiği ve kesinlikle bir merkezde toplanmadığını dile getiriyorlar.
Örneğin, Google arama motorunda bir ürün ile ilgili bir arama yaptıktan sonra; aynı ürün kullandığınız sosyal medya, haber vs. platformlarda birkaç gün süre ile sürekli karşınıza çıkmaktadır ve buna hepimiz birinci elden şahit olmuşuzdur.
Aslında Google’ın bu yaptığı sır değil, kendileri de ticari amaçlı olarak kullanıcılarını takip ettiğini ve doğrudan reklam ile onlara hizmetler sunduklarını kabul ediyorlar. Bununla ilgili Google’un Gizlilik Politikası içinde “Topladığımız Veriler” adlı başlık altında gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Fakat, son bir kaç yılda bu durum biraz daha değişti ve akıllı telefonlar sayesinde ortam dinlemesi yaparak bu reklam hizmetleri sunulmaya başlandı. Son birkaç yılda bu şekilde bildirilen bir çok olay var;
- BBC muhabirlerinden Zoe Klienman durumu şöyle anlatıyor; ütü yaparken annem aradı ve aile dostlarımızdan birisinin Tayland’da bir trafik kazasında öldüğünü söyledi. Bu görüşmeyi akıllı telefonum yapmamıştım ve telefon arkamda ki masada duruyordu. Bir süre sonra telefonu aldım ve arama motorunda ilk olarak vefat eden dostumuzun ismi ve öneriler kısmında ise “motor kazası, Tayland” en başta duruyordu.
- Bir kadın ilk defa migren ağrısı çektiğinden erkek arkadaşına bundan söz etmiş. Ertesi gün Twitter’da bir migren destek grubu tarafından takip edilmeye başlanmış.
- Başka birisi ise kız kardeşiyle vergi konusunda uzun süre sohbet ettikten sonra ertesi gün Facebook hesabında söz konusu vergi meselesi hakkında danışmanlık hizmeti veren vergi uzmanlarının reklamlarını görmüş.
Dünyanın her yerinden bunun gibi olaylar çok sayıda kullanıcı tarafından bildirilmektedir. Bu tarz takipler daha önce de söylediğim gibi ticari kar amacı gütmektedir. Fakat birçok insan gizliliklerinin ihlal edildiğini düşünmekte ve büyük şirketlere güvenmemektedir.
Kaynaklar
- http://www.bbc.com/news/technology-35639549
- http://learningenglish.voanews.com/a/phone-listening/3377513.html
- http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/facebook-using-people-s-phones-to-listen-in-on-what-they-re-saying-claims-professor-a7057526.html
- http://www.businessinsider.com/siri-new-always-on-feature-has-privacy-implications-2015-9
- http://alumni.virginia.edu/learn/2016/05/09/the-new-frontier-of-cyber-security/
- http://www.htxt.co.za/2013/09/09/bad-news-for-smartphone-owners-fond-of-their-privacy/
- https://www.idc.com/prodserv/smartphone-market-share.jsp