Linux çekirdeği, özgür oluşunun verdiği güç ile yaratıcısı Linus Torvalds’ın bile tahmin edemediği bir güce ulaştı. Kişisel bilgisayarlar için hala istenilen yaygınlığa ulaşamasa da, karmaşık ve hataya tahammülsüz bazı işlerin yürütülmesinde Linux’a büyük güven duyuluyor. Dünyada Linux’un gücünden faydalanan sistemlere bakıldığında açıkça görülüyor ki Linux bu güveni hak ediyor.
Linux.com ve FreeSoftwareMagazine.com gibi kaynaklara göre, Birleşik Devletler Savunma Departmanı ve Nükleer Denizaltı Filosu GNU/Linux işletim sistemine emanet. Ayrıca Almanya’da Münih Kenti, İspanya Hükumeti, Fransız Parlamentosu ve Küba’daki resmi kurumlar da GNU/Linux’a sırtlarını dayamış durumdalar.
Eğitim alanında da dünyada birçok kurum Linux’u destekliyor. BCC, ComputerWeekly.com ve LinuxWatch.com gibi kaynaklardan öğrendiğimize göre Rusya’daki eğitim kurumlarının büyük bir bölümü, 33 Alman üniversitesi, İsviçre’deki okullar ve İtalya’daki Bolzano kasabasındaki eğitim kurumları gibi bir çok enstitü Linux sistemleri kullanıyor. Bunun yanında “One Laptop Per Child” projesinde kullanılan bilgisayarlarda da düşük maliyeti sayesinde GNU/Linux tercih edildi.
Linux’un gücünü belki de en iyi gösteren örnekler, sistemlerini Linux’a dayandıran şirketlerdir. Öyle ki Novell’in 2006 yılında 5000’den fazla bilgisayarını Linux’a taşıma kararı alması, Google’ın arama motoru ve diğer uygulamalarını Linux sunucularda yaşatması, IBM’in 2006’da görülen reklamlarında Linux’u %100 desteklediğini belirtmesi, büyük bilişim şirketlerinin Linux’a olan güvenini yansıtıyor. Ayrıca CERN ve Toronto Üniversitesi’ndeki Kanada’nın en büyük süper-bilgisayarı iDataPlex de Linux’la hayat buluyor. Bunun yanında Panasonic, Peugeout, Tommy Hilfiger, Amazon, Wikipedia gibi markaların da sistemlerini Linux’a emanet etmesi, Linux’un dünyadaki itibarını gözler önüne seriyor.
Ülkemizde Asker Alma Dairesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü, RTÜK, Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumların, TUBITAK tarafından desteklenen ve geliştirilen Pardus dağıtımını kullandığı biliniyor. Okulumuzda ise genel kullanıma açık bir Unix labı olmamakla beraber, CTIS ve CS gibi bölümlerde Linux’tan faydalanıldığını görüyoruz.
Kısacası, Linux son kullanıcı cephesinde sönük kalsa da, işler profesyonelleştikçe aranan ve güven duyulan bir sisteme dönüşüyor. Linux’a duyulan bu güven daha uzun süre azalmayacak gibi görünüyor.