Microsoft PC’ler için geliştirmekte olduğu yeni işletim sistemi Windows 8 için sıra dışı bir özellik olan UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)’yi geliştirdi. Bu özellik, BIOS’un yeni hali şeklinde özetlenebilmekle beraber, Windows 8’in büyük ses getiren “Secure Boot” özelliğinin de altyapısını oluşturuyor. Secure Boot sayesinde açılış süresinin kısalacağını ve güvenliğin artacağını öne süren Microsoft yetkilileri, bir bilgisayar üreticisinin ürünlerini “Windows 8’e uygunluk” etiketi ile satması için Secure Boot özelliğini ürünün üstünde uygulaması gerektiğini duyurdu. Yani Secure Boot özelliği olmayan bir bilgisayara “Windows 8” etiketi yerleştirilemeyecek.
Secure Boot teknolojisiyle ilgili en büyük sorun, bu teknolojinin başlangıçta onaylanmamış sistemlerin açılışını önlemesi. Başka bir deyişle bilgisayar üreticisi bilgisayarında hangi işletim sisteminin kullanılmasını istiyorsa kullanıcılar da sadece o işletim sistemini kullanabilecek ve üretici tarafından onaylanmamış sistemlerin açılışı engellenecek.
Secure Boot’un getirdiği özelliklerden rahatsızlık duyan ve özgür yazılımı savunan kullanıcılar, söz konusu kısıtlamaya büyük tepki gösterdiler. Microsoft ve donanım üreticileri arasındaki antlaşmalarla bilgisayarların GNU/Linux gibi alternatif işletim sistemlerine kapatılmasından kaygılanan özgür yazılım taraftarları bu teknolojiye karşı bir bildiri yayınladı. Özgür Yazılım Vakfı çatısında yayınlanan bildiride yazılımsal özgürlüklerinden endişe ettiklerini belirtirken bilişim özgürlüğünü destekleyen herkesi bu bildiriye imza atmaya davet ediyor.
Sonuç olarak Microsoft’un bu tepkilere ne şekilde cevap vereceğini ve özgür yazılım taraftarlarının korktuğu senaryonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.