Yaşlı insanların artan fiziksel yetersizlikleri kendi başlarına yaşamaları konusundaki en büyük engel olmuştur. Bu yüzden yaşı ilerleyen insanlar kendilerine destek verecek başka insanlara ihtihaç duyarak yaşamaya devam ederler. İlerleyen teknoloji ise sürekli, insan hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu zamana kadar geliştirilen medikal cihazlar, duyu güçlendiriciler ve hareket kolaylaştırıcı cihazlarla yaşlı insanların hayatlarını iyileştiren teknolojik araştırmaların bir diğer ürünü ise robot kediler, veya daha genel ifadeyle robot yardımcılar.
Robot yardımcı konsepti, yaşlı kişinin yanında otonom olarak hareket eden, yangın ve deprem gibi acil durumlarda kişiyi sesle uyaran, yol gösteren ve ışık desteği sağlayan bir yardımcı olarak özetlenebilir. Bu konsepti daha da ileri götürerek, yaşlı kişinin durumunu belirli kişilere düzenli olarak raporlayan mini bir tıp merkezini andıran yardımcı robotların yapılması düşünülebilir. Bu tip robotların tek başına yaşamak zorunda olan yaşlılar için çok yardımcı olacağı açık fakat bu kişinin yakınlarının desteğinin yerini alamayacağı da bir gerçek.
Aslında bu konsepte benzer bazı ürünler piyasada var. Sega’nın Dream Cat Venus ( önceki adıyla Dream Cat Smile) bir robot kedi. Dokunmaya ve sese tepki verebiliyor. Bu kedi aslında bir yardımcıdan çok bir oyuncak. Fakat robot yardımcı fikrinin uygulanabilirliği konusunda umut verici olduğunu da söylemek gerek. Sonuç olarak hedef kitlenin yaşlı insanlar olduğu düşünüldüğünde, bu insanları hem neşelendirecek, hem koruyacak hem bu insanlara yardımcı olacak hem de bu insanların durumlarını kişinin yakınlarına ve sağlık çalışanları gibi başka insanlara bildirecek bir “yardımcı robot evcil hayvan” fikri son derece gelecek vaad eden bir fikir. Günümüzde mobil cihaz teknolojisinin geldiği nokta, kablosuz iletişim ve yapay zeka konusunda gelinen noktaya da kabaca bakarsak, bu fikrin hızlı bir şekilde uygulamaya konulmaması için hiçbir neden yok.