1G’den 5G’ye İnternetin Evrimi

Alışveriş yapmak artık vitrinlere bakmak veya yerel mağazalar aramaktan çok daha fazlası. Artık sıcak evlerimizin konforundan ayrılmayıp giyimden teknolojik ürünlere, mobilyadan kitaplara kadar hemen her şeyi google’layarak kapımızdan alabilir hale geldik. Bu dönüşüm internet ile tanıştırılmamız ile başladı. İnternetin gelişimine paralel cep telefonları ve tablet bilgisayarların da piyasaya sürülmesi süreci daha da hızlandırmakla kalmayıp farklı bir boyut kazanmasını sağladı.

Çevrimiçi alışveriş diye adlandırdığımız, istediğin ürünü sepete at, kayıt ol ve ödeme yap sistemi sadece zaman değil kayda değer miktarda da para tasarrufu sağlıyor. Artık tüketici almak istediği bir ürünün birçok farklı çeşidini karşılaştırıp aralarında hangisinin kendisine hitap ettiğini çok rahat bir şekilde bulabiliyor. Tabii ki, alışveriş yapmak sadece buzdağının görünen yüzü. İnternet kullanımı artık hayatımızın odak noktasında. Elektrik kesildiğinde insanların neden elektrik yok diye sormayıp internete bağlanamıyorum diye üzüldüğü bir toplum haline geldik. İnternetin tanıtımını ben yapsam şöyle derdim: “İnternet, istediğini elde etmektir”.

Bu “istediğini elde etme” sürecinin 1990’ların başlarından günümüze hangi noktaya ulaştığına hep beraber bakalım. Burada bir kıyaslama yapabilmek için bütün jenerasyonların 1000MB’lik bir filmi ne kadar sürede indirebileceğini de rakamsal olarak paylaşacağım ki karşılaştırmak daha kolay olsun.

1G: 1980 yılında çıkmış ilk jenerasyon kablosuz internete atfedilmiş bu isim ve radyo sinyalleri ile çalışan, analog bağlantıları olan bir sistem. Zaten analog bir sistem kullanması ne kadar eski bir sürüm olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Bir filmi indirebilmek için gereken süre tam tamına 1 gün 12 saat 24 dakika ve 32 saniye.

2G: Frekans aralığı olarak 1G’ye benzemesine rağmen, bence sürecin en büyük farkı yaratan aşaması 2G. Burada analog sistem kullanmak yerine dijital standartlara (GSM) ilk geçiş yapılıyor. Tamamen telefon görüşmeleri için üretilmiş bir sistem ve sesi dijital ortama kaydederek aktarabiliyor. 1G ile çıkış tarihleri arasında sadece bir yıl var. Üretici 1G’nin başarısızlığını erken görmüş olmalı. 2G ile bir film 7 saat 16 dakika ve 54 saniyede indirilebiliyor.

3G: Bizim neslimizin yaşadığı dönemde en çok kullandığı jenerasyon 3G oldu. Çoğumuzun da internet, multimedya gibi teknolojilerle buluşmamızı sağladı. 2004 yılında Mb düzeyinde veri transferi ve video araması gibi özellikleriyle aklımızı başımızdan almaya yetiyordu. Ama yine de en büyük amacı sesli konuşmanın kalitesini arttırmaktı ve bu yüzden de açıkçası saltanatı çok uzun sürmedi. Bir film indirme süresi ise 4 saat 44 dakika ve 27 saniyeydi.

4G: Eğer internetin Rönesans dönemi ne zamandır diye sorulsa 4G oyların çoğunu alacaktır. 4G’nin diğer jenerasyonlardan en büyük farkı, öncelikle bilgi transferi için dizayn edilmesi. Kablosuz USB modemlerle laptopların 100Mb/s üstünde hızla internete bağlanabilmesi gerçekten inanılmaz. 4G ile film indirmek isterseniz bu yaklaşık olarak 43 saniye sürecektir.

5G: Ve evet, 2020 yılında kullanılmaya başlayacağı söylenen ve Samsung tarafından 4G’den 1000 kat daha hızlı olacağı açıklanan 5. Jenerasyon. Saniyede 1Gb ile 10Gb arasında veri transferine olanak sağlayacağı düşünülüyor. İnsan aklı ile bunu anlamak gerçekten çok zor. İşi biraz somutlaştırırsak, ortalama boyuta sahip bir filmi indirmek bir saniye veya daha kısa sürecek. Sadece daha önce yaptığımız bir işi daha hızlı yapmamızla da sınırlı değil 5G’nin kapasitesi. Kısaca başlıklar altında belirtmek gerekirse, akıllı araba, arabalar arası iletişim, elektronik sağlık veya uzaktan kontrol edilen evler gibi çoğumuza şu an uzak gelen teknolojilerin herkesin elinin altında olması demek 5G.

Nereye doğru yol alıyoruz?

Açıkçası böyle bir soruyu yazarken ikilemde kaldığımı söylemem gerek. Çünkü bundan bir ay sonra bile kablosuz ağın hangi noktaya ulaşacağını kestirmek zor. En iyi cevap geçmişte yatıyor diye düşünüyorum. Bundan 5 yıl önce 2013 senesinde tarihte ilk defa bir ay içerisinde bir Exabyte’dan daha fazla veri internet ağında dolaşmış. Tam rakam vermek gerekirse 10.8 Exabyte. İşin en büyüleyici kısmı bir Exabyte’ın bir milyar Gb ile eşit olması. Buda Star Wars serisinin tamamının bir ayda 130 milyon kere indirilmesiyle denk demek! Günümüzde ise bu rakamlar yaklaşık  % 10000 oranında artmış durumda ve bu da belki de 2020’li yıllarda 6G’yi konuşacağımızın ayak sesleri.

 

Kaynakça:

  1. https://www.quora.com/What-are-the-differences-between-1G-2G-3G-4G-and-5G
  2. http://avasystemssignals.com/blog/tag/generations-internet-1g-5g/
  3. https://pdfs.semanticscholar.org/8844/5975b9c0df57ffb3b96c9dc4e1b53c9b511d.pdf

Leave a Reply