Kara Havacılık Komutanlığı, günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu istihbarat, taktiksel keşif, yakın hava ateş desteği, cepheye asker taşınması, insani yardım, vb. gereksinimleri, hava unsurları kullanarak kısa sürede gerçekleştirebilen bir sınıf.
Günümüz dünyasında gökyüzünü kontrol edebilmek ve gökyüzünden kara birliklerine destek verebilmek birçok ülke için gerçekten çok önemli bir konu. Özellikle bahsi geçen ülke Türkiye ise bu önem çok daha fazla oluyor. Bu bağlamda Türk Kara Havacılığı, Kara Kuvvetleri’nin bu alandaki ihtiyaçlarını gece gündüz demeden yerine getirmeye devam ediyor.
T129 Atak Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye’nin coğrafi ve iklim koşulları göz önünde bulundurularak tasarlanan ve gereken taktiksel keşif ve yakın hava desteğini sağlamak amacıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) ve AgustaWestland firmaları tarafından üretilen bir hafif sınıf taarruz helikopteri. AgustaWestland firması ile yapılan anlaşma sonucu ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknoloji transferi sağlanmış ve şu an baktığımız zaman T 129 Atak helikopterini üretmek artık tamamıyla TUSAŞ’ ın elinde olan bir durum.
Resim 1: T129 Atak
1995 yılının ekim ayında başlanan ATAK projesi kapsamında Savunma Sanayi Müsteşarlığı görevlendirilmişti. 2007 yılındaysa açılan ihaleyi kazanan İtalyan AgustaWestland firmasının A129 modeli, T129 Atak’ın çıkış noktası oldu.
Resim 2: A129Mangusta
Büyük bir oranı yerli ve milli sanayi ile geliştirilen bu helikopterin aviyoniklerinin tamamına yakını, görüş kamerası, atış sistemleri ve uçuş bilgisayarı Aselsan, Havelsan gibi firmalar tarafında üretildi. Ayrıca milli helikoptere milli mühimmat ihtiyacı da doğmuştu. Bunu için MKEK tarafında 20mm’lik top mermileri, Roketsan tarafında da “Cirit” ve “UMTAS” gibi füzeler üretildi. UMTAS füzeleri uzun menzilli tank savar füzeleri olmakla beraber lazer ile işaretlenmiş hedefleri 8 kilometre uzaktan vurabilme ve yüksek tahribat yeteneğine sahip. Bu imkân ATAK’ ın hedefini görmese dahi 8 km uzaklıktan atış yapabilmesine olanak sağlıyor buna ek olarak da helikopterin hedefe yaklaşırken zarar görmesini önlüyor.
Günümüzde Kara Havacılık Komutanlığı bu helikopterleri aktif olarak kullanıyor. Özellikle bu helikopterler terörle mücadele kapsamında adeta “Dosta güven düşmana korku” felsefesini tam anlamıyla belirlemiş durumda. Bu helikopterler dünya basınında çok geniş bir yer kapladı özellikle 2017 yılında yapılan EFES Tatbikatı kapsamında uçan helikopterlerimiz hem NATO ülkeleri hem de tatbikata izleyici olarak katılan ülkeler, T 129 un neler yapabilecek olduğunu gördükleri zaman gerçekten etkilendiler. Etkilendiler diyebiliyorum çünkü tatbikatı şahsen görmüş birisi olarak verdikleri tepkilere tanık olmak gururlanmaya değecek bir olaydı.
Resim 3: T129 helikopterleri EFES tatbikatında
T129 Sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı bir helikopter olmayacak. Çünkü şu an hali hazırda Pakistan’a 30 ATAK helikopteri satışı yapılması konusunda anlaşma sağlandı. Buna ek olarak Azerbaycan 60 adet bu helikopterlerden istediğini söyledi. Bir diğer gelişmeyse Filipinler’den geldi ve şu an yaklaşık 10 adet ATAK helikopteri satışı yapılmak için anlaşma imzalandı. Bu gelişmeler gerçekten de öğrendikten sonra insanı mutlu edecek türden gelişmeler.
Her ne kadar T129 ATAK helikopteri ordumuzun ihtiyaçlarını sağlıyor olsa da yeni, daha güçlü, daha özgün ve daha yetenekli bir helikopter gereksinimi olduğu da yadsınamayacak bir gerçek. T129 un atası olan A129 dan kaynaklı kısıtlamalar, ancak daha büyük ve daha güçlü bir helikopter üreterek giderilebilir. Bunun için de geçtiğimiz günlerde TUSAŞ ve Savunma Sanayi Başkanlığı arasında “Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri” üretmek için imzalar atıldı. Gereksinimleri tamamen Kara Havacılık Komutanlığı tarafından ve gerekli ihtiyaçları doğrultusunda belirlenirken, modern ağır sınıf taarruz helikopterlerinden hiçbir şekilde altta kalmayacak hatta onlarla adeta başa baş gidebilecek bir teknoloji ve vurucu güce sahip olacak olan bu yeni helikopter ülkemiz ve ordumuzun savaş alanındaki etkinliğinin artmasında önemli bir yer teşkil edecek.
Resim 4: Yeni Üretilecek Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri
KAYNAKÇA:
- ATALAN, Sami (2011) Modern Hava Sistemleri, İstanbul: Esen Ofset Matbaacılık
- GÜNEŞŞEN, N. Metin (2003), “Cumhuriyetten Günümüze Türk Kara Havacılığı”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü.
- https://www.army-technology.com/projects/t129-attack-helicopter/
- https://www.tai.com.tr/urun/t129-atak
- http://www.roketsan.com.tr/urunler-hizmetler/hassas-gudumlu-fuzeler/umtas-uzun-menzilli-anti-tank-fuzesi/
- http://www.roketsan.com.tr/urunler-hizmetler/hassas-gudumlu-fuzeler/cirit-275-lazer-gudumlu-fuze/
- https://www.tai.com.tr/urun/atak-2