Son günlerde dünya gündemini yakından ilgilendiren bir olay şu günlerde Çin’de gerçekleşiyor. Küresel piyasalar, pazar günü başlayan ve dört gün sürecek olan Çin Komünist Partisi Üçüncü Plenumu’na odaklanıyor. Çünkü dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden çıkan kararlar tüm piyasaları etkileyecek. Görüşler, bu Plenum’dan çıkacak kararların altın fiyatlarını destekleyeceği yönünde birleşiyor. Çin’in 35 yıl aradan sonra en büyük ve en önemli ekonomik reformlarından bazılarını bu genel kurulun ardından duyurması beklenirken, pek çok ekonomi analisti, altının ons fiyatının hafta sonu yapılan genel kurul sonrası artacağını ifade ediyor.

Altının son aylardaki fiyatlarını incelersek, altın fiyatlarında ABD’den gelen fon alımının azalacağı yönündeki haberlerden sonra yılbaşından bu yana %20 oranında bir gerileme gerçekleşmişti. Altının zirve yaptığı Eylül ayından bu yana ise % 30 değer kaybettiğini görmekteyiz.

CNBC’ye konuşan yatırım-danışmanlık şirketi Silvercrest Varlık Yönetimi İşletme Direktörü ve baş stratejist Patrick Chovanec, “Anlamlı reform acı verici ve aksatıcı olacak. Ben pek çok Çinli’nin altının güvenilirliğini arayabileceğini düşünüyorum. Bu özellikle Çin’de konut balonunun patlaması halinde gerçek olacak. Çinliler için boş konutları almak ve satmak altına yatırım yapmakla aynı işlevi görüyor. Çünkü her ikisi de üretken olmayan değer kaynağı. Dolayısıyla emlak sektöründe büyük bir düzeltme olursa Çinliler altına dönecek” öngörüsünde bulundu. Çin Komünist Partisi Üçüncü Plenumu’nun kentleşme meselesine de eğilmesi bekleniyor. Bir emlak piyasası vergisinin çok fazla dile getirilmesinin konut balonu ihtimalini azaltması da bekleniyor. Bundan dolayı vergiden kaçan Çinlilerin altına yöneleceği öngörülüyor.

maxresdefault

Çin Ekonomisinde uzman olan Patrick Chovanec, Çin Ekonomik Paketini değerlendirdi.

Altın Çin’de geleneksel olarak enflasyona karşı önlem olarak kullanılıyor. Son beş yılda altının ons fiyatının kriz dönemlerinde düzenli olarak arttığını görmekteyiz. Merkez bankalarından kaynaklanan fazladan likidite ve yol açtığı enflasyon korkuları da altın fiyatlarında geçmişte yükselişlere yol açtı.

Altın fonu şirketi ETF Securites’ten üst düzey analist Martin Arnold da  “Biz altına olan talebin güçlü olacağını bekliyoruz. Reform sürecinde herhangi bir belirsizlik Çin vatandaşının Asya’da geleneksel servet kaynağı olan altına yönelmesini sağlayabilir.” yorumunu yapıyor.

Dört gün sürecek plenumda ekonomiye dair 7 başlık ele alınacak. Bu başlıklar devlet teşebbüslerinin durumu, mali reformlar, vergi reformları, toprak reformu, hane halkı kayıt sistemi reformu, bürokrasinin azaltılması ve sosyal güvenlik olacak.

Bakalım Çin Ekonomik Paketi’nden neler çıkacak.

Leave a Reply