Borsa İstanbul 30 Kasım’da NASDAQ ile yapılan işbirliği sonucunda 22 senedir kullanılan emir işlem sisteminde değişikliğe gitti. BISTECH adı verilen bu sistem ile Türkiye, Amerikan model emir işlem sistemine geçiş yaptı.
30 Kasım 2015 günü Borsa İstanbul’da yeni bir dönem başladı. Borsa İstanbul’un dünyanın en büyük endekslerinden biri olan NASDAQ ile yaptığı ortak çalışma ile işlem hızını 10 katına kadar çıkaracak olan BISTECH emir işlem sistemi başladı. Geçilen yeni sistem ile önceden iki seanstan oluşan işlem saatlerinde tek seans uygulamasına gidilecek. Önceden 1 milisaniye olan işlem hızı 100 mikrosaniyeye ve ilerleyen zamanlarda yapılacak çalışmalar ile bu sürenin 60 mikrosaniyeye kadar ineceği sinyalleri veren Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Dinç “Dünyanın önde gelen borsalarıyla, yani Londra Borsası ile Alman Borsası ile Amerika’daki borsalarla rekabet edecek, onlarla aynı seviyeye erişmiş bir hızla işlem görecek duruma gelmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Amerikan model bir borsa’ya geçiş yapmasının sonuçları sadece teknolojik gelişmelerden ibaret değil. Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var ki Borsa İstanbul yaptığı bu sistem değişikliği ile Dünya ekonomisine uyum sağlamıştır. Yani BİST artık DowJones (ABD), DAX (Almanya), NIKKEI (Japonya) gibi global bir borsa olma yolunda büyük bir adım atmıştır. Fakat sağlanan bu uyum neticesinde Borsa İstanbul’da işlem şekli Türk yatırımcının alışık olduğu geleneksel alım-satım sisteminden makineler tarafından yapılan Algoritmik Trade’e geçiş yapmıştır.
Algoritmik Trade
Algoritmik işlem sistemi Türkiye’ye yeni gelmesine rağmen dünyada uzun yıllardır kullanılmaktadır. Literatürde “Algo Trade” olarak da geçen bu emir işlem sistemi politik, siyasal ya da ekonomik olaylar sonucu borsa üzerinde oluşacak olan etkiyi minimize etmektedir. Öngörülen rota (Algoritma) çizildikten sonra işlemler bilgisayarlara bırakılır. Algoritmada belirtilen üst ve alt stop noktaları sayesinde yaşanacak büyük bir kayıp veya kazanılan karın erimesi gibi bir durumun önüne geçilmiş olur.
Bana göre Algoritmik trade iki temel parçadan oluşur: Teknik analiz ve insan psikolojisi. Küçük bir örnek ile durumu netleştirelim.
Öncelikle teknik analizin geniş bir konu olup bir çok strateji ve indikatörlerden oluştuğunu söylemem lazım. Benim burada bahsedeceğim teknik analizin en çok bilinen yöntemleri olacaktır. (Meraklısı için Teknik Analiz)
Bir ülke borsasının seviyesinde büyük değişikliklere sebep olacak birkaç tane önemli gösterge vardır: Faiz, tarım dışı istihdam, işsizlik ve enflasyon. Algoritmik sistemde yatırımcı oluşturacağı algoritmayı bu rakamlar üzerine kuruyor. Eğer pazartesi (mesela) günü açıklanacak olan işsizlik %12’yi geçerse 20 lot USD/TL al, tersi bir olay gerçekleşirse ve işsizlik azalırsa elimdeki USD/TL’yi satma durumu. Bu tarz kurulacak algoritmalar sayesinde siz daha sonuçtan negatif etkilenmeden yada insanlar oluşacak fırsatı değerlendirmeden önce siz makine işlemleri sayesinde mikrosaliseler düzeyi bir gecikme sonrası işleminizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Kurulacak çiftlerin düzgün bir korelasyon ile bağlanılması sonucunda oluşturduğunuz algoritmanın kar getirme olasılığı da giderek artıyor. Borsa İstanbul’un son bir kaç gündür yaşadığı sert düşüş ve yükselişin sebebinin Algoritmik Trade’in kullanılmaya başlanılması olduğu düşünülüyor.
Şu an Türkiye üzerinde bu algoritmik sistem üzerine çalışan kuruluş sayısı bir elin parmağını geçmemektedir. Fakat gelen yeni sistem ile birlikte bu kuruluşların sayısı artacak gibi duruyor.
KAYNAKÇA
http://www.haberturk.com/ekonomi/borsa/haber/1160124-bistde-tek-seans-uygulamasi-basliyor
http://www.ntv.com.tr/ekonomi/borsa-istanbulda-yeni-donem,Szjwb0nujkaOgI06_Q6qwg
https://www.vakifbank.com.tr/images/documents/BORSA_ISTANBUL_BISTECH_ozet_bilgi_v3.pdf
http://www.borsaistanbul.com/sss/bistech-nasdaq-destek
http://www.borsagundem.com/haber/borsa-istanbul_da-artik-tek-seans-olacak/724483