Vestel, 1984 yılında Manisa’da kurulan beyaz eşya ve elektronik araç-gereç üreten, Türkiye’nin ihracattaki en büyük lokomotiflerindendir. Asil Nadir’in kurucusu olduğu Vestel; 1994 yılında, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Ahmet Nazif Zorlu’nun yürüttüğü Zorlu Holding bünyesine katıldı.
“GURURLA YERLİ” sloganını ve zihniyetini benimseyen Vestel’in, Türkiye genelinde 1250 adet mağazası olmakla birlikte 16 bin kişiye istihdam sağlaması da Türkiye ekonomisi için ciddi bir husustur. Vestel, son 5 yılda dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarında toplam 350 adet ödül almıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ihracat lokomotiflerinden birisi denmesinin nedeni ise; Vestel’in gerçekleştirdiği LCD televizyon ihracatının, Türkiye’nin toplam televizyon ihracatına oranının %85 olmasıdır. Aynı zamanda Vestel, bugün tam 152 ülkeye ihracat yapıyor olmasının yanı sıra Avrupa’nın tek lokasyon üzerine kurulu en büyük fabrikasına sahip bir firmadır. “VestelCity” olarak adlandırılan üretim merkezinde günde 18 bin adet beyaz eşya ve 45 bin televizyon üretilmektedir. Bu rakamlar bizim gibi gelişen ülke ekonomileri için ciddi faydalar sağlar.
Peki tüm bu rakamların ekonomik karşılığı nedir?
Vestel’in 2014 yılındaki geliri yaklaşık 5 milyar eurodur. Şirketin piyasa değeri ise 1.590.062.743,5 TL’dir. Şirketin %22’si halka arz edilmiş durumdadır.
Her seçim öncesi sıradanlaşan ve bugünlerde de kamuoyunda sıklıkla adı telafuz edilen yerli araba olan “Babayiğit”in elektrikli motorunu üretmek için Vestel Elektronik şirketinin talipli olduğu finans çevrelerinde haftalardır konuşuluyordu. Bu tür duyumlar firmanın Borsa tarafındaki lot değerini günbegün artırıyor. Geçtiğimiz haftalarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yerli otomobilinin prototipinin piyasaya tanıtmasının artından, BİST ‘teki adıyla VESTL yani Vestel Elektronik hisse başı değeri 4.20 TL’lerden dakikalar içerisinde 4.50’lere çıktı. 19.10.2015 tarihinde ise VESTL, 4.92’leri gördü. Geçtiğimiz hafta içerisinde ise kağıdın değeri 6TL’yi gördü. Bakan Işık, Vestel adını her telafuz ettiğinde ise kağıdın değerinin çok daha yüksek değerlere çıkması muhtemeldir. Nihayetinde, geçen haftalarda, Saab ile gerçekleştirilen 40 milyon Euro’luk anlaşma kapsamında geliştirilerek Türkiye’ye gönderilen araçların elektrik versiyonunun motorunun üretimi için Zorlu Holding, TÜBİTAK işbirliği ile Ar-Ge çalışmalarına başladı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Vestel bünyesinde tamamı Türk mühendislerden oluşan bir ekibin yazılım çalışmasını tüm hassasiyetiyle sürdürdüğünü belirtti.
Zorlu bünyesindeki Vestel, işine gösterdiği hassasiyeti, performansı ve inancı aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine de yansıtıyor. Örnek vermek gerekirse; 2003 – 2009 yılları arasında “Vestel Türk Atletizminin Yanında” adlı sosyal sorumluluk projesinin en büyük hedeflerinden bir tanesi atletizm sporunun günden güne gelişerek uluslararası platformlarda büyük başarılar kazanmasıdır. Bu sosyal sorumluluk projesinde, 24 farklı antrenöre ve 26 farklı atlete çeşitli sponsorluklarla yardımcı olmuştur. Bu spor adamları, 87’si altın olmak üzere toplamda 197 madalya kazanmışlardır. Aynı zamanda Vestel Grubu, “Bir Dilek Tut Derneği”ni desteklemektedir. Vestel, 2008 yılından itibaren, derneğin dilek sponsorluğu görevini üstlenmektedir. Derneğin amacı, Türkiye dahil toplam 36 ülkede hayati tehlike taşıyan hastalıklarla mücadele eden 3 – 18 yaş grubu arasındaki çocuklara/gençlere umut vermektir. Türkiye’nin tüm önde gelen kurum, kuruluş, firma, fabrika ve markaları bu türlü değer taşıyan sosyal sorumluluk projeleriyle ilgilenmesinin önemi büyüktür, çünkü her şey para kazanmak, kasaya daha fazla para girişini sağlamak değildir; bu yüce zihniyetin devam etmesini temenni ediyoruz.
Kaynakça:
https://www.vestel.com.tr/
http://finans.mynet.com/borsa/hisseler/vestl-vestel
http://www.ekohaber.com.tr/sanayiden-yerli-otouretimine-tam-destek-haber_id-24202.html