Hepimizin aşina olduğu Facebook bir süredir birbiriyle bir şekilde bağlantılı olan nedenlerden dolayı ciddi değer ve güven kaybında. Etkileri hala devam eden bu durumun sürecini üzerinden azıcık bir zaman geçse de sizlere yazımı memnuniyetle sunmak istiyorum.
Facebook geçtiğimiz ayın sonunda ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalı sebebiyle 60 milyar dolar değer kaybetti. Zuckerberg ise “Hata yaptık” dedi ve veri sızıntılarına karşı önlemlerin arttırılacağını söyledi. Peki yapılan bir hata nasıl bu kadar çarpıcı bir değer kaybına sebep oldu? Son zamanlarda adından sık sık söz ettiren Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın piyasa değerinin üzerinde bir rakam olan 60 milyar dolar hiç ama hiç azımsanacak bir miktar değil. Aslında bu hatanın bedelinin 60 milyar dolara kadar çıkması şaşırtıcı olduğu kadar da doğal bir sonuç çünkü kurulu olan bu sistem son derece hızlı, esnek ve kullanıcı talebi üzerine şekillenmiş. Her yeni olayın ya da yapılan bir hatanın bilgisinin ve yapısının insanlar arasında yayılması ve ortak bir kamuoyuna varma süresi kullanıcıların aktifliğine ve yaratıcılığına kalmış durumda. Bu tür yapıların belirgin avantajları – aynı zamanda zayıf noktaları – bilginin yayılma hızı ve esnekliğidir.
Günümüzde para en genel anlamda yaptırım gücüdür. İnsanlardan para karşılığında hizmet ve bilgi alabilirsiniz en basitinden zevklerimiz ve hobilerimiz para gerektirir. Ya da bir yerde bu güce bağlanabilir ve şu an paranın en çok döndüğü yerlerden birinin zamanımızın en çok geçtiği ve eğlendiğimiz sosyal medya siteleri ve o tarzdaki genel bilgi toplama ağları olması bu açıdan bakıldığında anlaşılabilir bir durum.
Peki Facebook’un değer kaybetme süreci nasıl başladı? Ocak ayının ilk haftalarında Mark Zuckerberg’in haber kaynağı üzerinde yapacağı değişiklikleri duyurmasının ardından Facebook’un hisseleri %4,53 oranında düştü. Aslında tüm olay bir algoritma değişiminden ibaret. Yeni algoritma insanların ilgi duyacağını tahmin ettiği gönderileri akışın daha üst sıralarına çıkarıyor dolayısıyla haberlere ayrılan alanı azaltıyor. Reklam gösteriminin azaltılması kısa süreli olarak düşünüldüğünde gelir kaybına neden oluyor gibi görünse de insanların ilgisini çekmek ve yeniden popülaritesini arttırmak amacıyla yapılan bu algoritma değişimi planlanmış bir hisse kaybıydı.
Değer kaybının ilk aşaması ciddi bir kriz yaratmadı çünkü şirket sadece ekonomik sonuçlarla karşılaştı ama ilerleyen zamanda 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nde kullanılmak üzere kullanıcıların verilerinin usulsüz sızdırılması durumu yasal bir seviyeye taşıdı. Cambrige Analytica skandalı yatırımcıların hisse senetlerini satmaya başlamasından dolayı firma sıkıntılı günler geçirmeye başladı. Bu sefer kaybın %11 seviyelerine ulaştığı ve etkilenen kullanıcı sayısının 50 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Facebook’un hisse senetlerinin kaybı Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın piyasa değerinin üzerinde bir rakam olan 60 milyar doları buldu. Bu kayıp Mark Zuckerberg’in kişisel olarak 5 milyar dolar kaybetmesine ve en zenginler listesinde 5’ten 7’ye gerilemesine sebep oldu.
http://www.webtekno.com/facebook-10-gunde-70-milyar-dolar-deger-kaybetti-h43126.html
http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2104833-facebook-3-gunde-60-milyar-dolar-deger-kaybetti
http://www.gazetemizmir.com/images/haberler/2017/10/yeni-facebook-boyle-olacak.jpg
https://us.123rf.com/450wm/blankstock/blankstock1510/blankstock151002036/46331481-office-documents-and-business-icons-accounting-human-resources-and-group-signs-mail-ideas-and-money-.jpg?ver=6
http://im.bloomberght.com/2018/03/21/ver1521613650/2104833_720x360.jpg
https://i.teknolojioku.com/storage/files/images/2018/03/25/1522009911-dtjR.jpg