Moda alanının en görkemli etkinliği kabul edilen MET Gala, her sene düzenlenerek dünya çapında milyonlar tarafından izlenmektedir. Yıllar boyunca farklı konseptler aracılığıyla belirlenen değişik temalar, davetli olan ünlülerin bu konseptleri kıyafetlerinde yansıtmasıyla seyirciye sunulmaktadır. Bu popüler etkinliğin düzenlendiği yer ise New York’ta bulunan, ABD’nin en büyük sanat müzelerinden biri olarak değerlendirilen tarihi Metropolitan Sanat Müzesi’dir. Her yıl milyonlarca ziyaretçi alan müze, sanatseverler ve tarih meraklıları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Metropolitan Sanat Müzesi, 1870’te sanatın teşvik edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla New York Eyaleti Yasama Meclisi tarafından onaylanan fikir sonucunda 1872 yılında resmi olarak açılmıştır. Müzenin açılma sebepleri arasında pek çok iddia vardır. Kimileri Avrupa’nın büyük kurumlarına rakip olmak amacıyla planlandığını, kimileri sanatın korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla yola çıkıldığını, kimileri ise iki durumun da beraber var olduğunu düşünür. Müzede çeşitli dönemlerden günümüze ulaşmayı başarmış pek çok eser bulunmaktadır. Avrupa Orta Çağ, Mısır, Babil, Asur, Yunan ve Roma gibi dönemlere ait 2 milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır. Antik Yunan ve Roma gibi sınırları geniş imparatorlukların her köşesinden getirilmiş eserler, 14. yüzyıldan kalma yedi buçuk metre uzunluğundaki Çin muralından Buda portrelerine kadar çeşitli yapıtlar, içerisinde Monet, Degas, Cézanne ve Picasso eserleri ile 17 adet Van Gogh tablosunun yer aldığı koleksiyon, 19 ve 20. yüzyıl Avrupa sanatındaki önemli tablo ve heykeller gibi görkemli yapıtlara ev sahipliği yapmaktadır.

Metropolitan Sanat Müzesi İç Mekan, arthipo.com

Binlerce önemli tarihi eserin arasında konumlanmış bazı bölümler müzede ayrıca göze çarpar. Bunlara örnek olarak sanatsal bir deha olarak kabul edilen Michelangelo’nun çizim ve heykelleri, About Time: Moda ve Zaman sergisi, The American Wing koleksiyonu, Dendur Tapınağı ve İslami Sanat Koleksiyonu verilebilir. 

About Time sergisi, modanın ve zamanın arasındaki bağı temsil eder. Kıyafetlerin geçmişi, bugünü ve geleceği birleştiren zamansal çağrışımları nasıl ürettiği araştırılır. Alexander McQueen, Christian Dior ve Coco Chanel gibi isimler tarafından hazırlanmış tasarımların dahil olduğu farklı dönemlere ait giysileri barındırır. Gelişmeye devam eden The American Wing koleksiyonu Afrika ve Avrupa kökenli, Latin ve Yerli Amerikalılara ait on binlerce sanat eseri barındırmaktadır. Sömürge döneminden modern döneme kadar uzanan koleksiyonda resim, heykel, tekstil, seramik, mücevher, boncuk işlemeleri gibi pek çok dekoratif sanata yer verilmiştir. Avluda anıtsal heykeller, vitraylar ve mimari unsurlar yer almaktadır. 17-20. yüzyıllar arasındaki Amerikan ev mimarisi de koleksiyonun bir parçası olarak incelenmektedir.

Metropolitan Sanat Müzesi, fashionista.com

Dendur Tapınağı Roma imparatoru Augustus döneminde inşa edilmiş eski bir Mısır tapınağıdır. Mısır’daki tapınaklar, tarihsel bulguların da gösterdiği üzere tasarım ve dekorasyonlarında çeşitli dini ve mitolojik kavramları barındırmaktadır. Mısır tanrıçası İsis ve tanrı Osiris’e adanmış olan Dendur Tapınağı, Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenmektedir. Müzenin başka bir ünlü koleksiyonu da İslami Sanat Koleksiyonu’dur. Koleksiyonun tarihi 7. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kökenleri İspanya’dan Fas’a, Orta Asya’dan Endonezya’ya kadar uzanan geniş ve çeşitli eserlere sahiptir. 

Metropolitan Sanat Müzesi, istanbulsanatevi.com

Metropolitan Sanat Müzesi’nin bünyesindeki değerli eserlerin haricinde müzenin popülerliği her yıl düzenlenen MET Gala adlı moda etkinliğinden gelmektedir. Çoğunluk tarafından modanın en görkemli gecesi olarak kabul edilen MET Gala, müzenin tanıtımı için önemli bir araçtır. Kostüm Enstitüsü’nün her yıl açtığı sergiyi kutlamak amacıyla ortaya çıkan bu gala ilk kez 1948 yılında düzenlenmiştir. Geceye davet edilen ünlüler, Kostüm Enstitüsü tarafından belirlenen temayı tasarımcılarıyla birlikte yorumlar, uygun şekilde giyinerek milyonlarca izleyiciye modanın önemini yansıtır. Moda tutkunları ve popüler kültürün takipçileri için vazgeçilmez bir etkinlik haline gelen MET Gala, aynı zamanda Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü için fon toplamaktadır. MET Gala denilince akla ilk gelen isim olan Anna Wintour, 1995 yılında Vogue genel yayın yönetmenliğini üstlenmiş ve etkinliği devralmıştır. Etkinliğin boyutu film, moda ve müzik gibi sektörlerin yıldızlarının katılımıyla artmıştır.

Her yıl mayıs ayının ilk pazartesi günü düzenlenen, dünya çapında konuşulan bu moda etkinliğinin tarihine ismini yazdırmış bazı ünlüler ve kıyafetler vardır. Genellikle şık takım elbiseler ve gösterişli abiyelerle dolu olan kırmızı halı, Metropolitan Sanat Müzesi’nde alışılmışın dışında görüntülere ev sahipliği yapar. 90’lı yıllarda Versace, Calvin Klein, Dolce & Gabbana gibi markalar; Naomi Campbell, Kate Moss, Victoria Beckham ve daha birçok ünlüyü giydirerek kırmızı halıya damga vurmuştur. Jean Paul Gaultier 2000’li yılların başında Amber Valletta, Jean Paul Gaultier ve Coco Rocha gibi isimleri giydirirken Madonna’nın Louis Vuitton elbisesi çok konuşulmuştur. 2010’dan başlayarak günümüze kadar olan zamanda da çeşitli markalar ve ünlülerin başarılı tasarımlar ile oluşturulmuş mükemmel uyumları moda dünyasının bir numaralı konusu olmuştur.

Dünyanın en önemli müzelerinden olan Metropolitan Sanat Müzesi, yapılan etkinlikler ve içerdiği eserlerle, dünya tarihi açısından büyük öneme sahiptir.

KAYNAKÇA:

https://www.metmuseum.org

https://www.arthipo.com/artblog/sanat-tarihi/metropolitan-museum-of-art-muzesi.html

https://www.artfulliving.com.tr/neler-oluyor/metropolitan-sanat-muzesinde-mutlaka-gormeniz-gereken-bes-eser-i-9937

https://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2020/about-time

https://www.metmuseum.org/about-the-met/collection-areas/the-american-wing

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/547802

https://www.metmuseum.org/about-the-met/collection-areas/islamic-art

https://fashionista.com/2020/10/about-time-met-museum-costume-institute-fashion-exhibit-2020

Leave a Reply