Dior Homme, özellikle son birkaç yıldır babamın en sevdiği marka haline geldiği için merak edip babama, markanın arkasındaki tasarımcının kim olduğunu sormuştum birgün. Babam son yıllarda Dior Homme’un kalıplarının ne kadar düzgün ve normal olduğundan, özellikle Hedi Slimane sonrasında ne kadar rahat kalıplar olduğunu ve tasarımlarında ne kadar sade ve şık olduğundan bahsediyordu, tasarımcısının kim olduğunu sorduğumda da bana Kris Van Assche adında bir Belçikalı olduğunu söyleyip üzerine ekledi: “Belçikalılar iyi tasarımcılar.”. Gerçekten de Belçikalılar moda konusunda son derece başarılılar, Dries Van Noten, Kris Van Assche, Raf Simons, Martin Margiela ve Olivier Theyskens aklıma gelen muhteşem Belçikalılardan bazıları. Sadece bu konu üzerine bir yazı yazmayı gerçekten çok isterim; ancak bugün size Dior Homme ve 2007 yılından beri tasarımların arkasında olan muhteşem, sempatik ve doğal adam Kris Van Assche’ı anlatacağım.
1976 yılında, Belçika’nın küçük bir kasabasında, kendi deyimiyle “normal” ve muhafazakar bir ailenin tek çoçuğu olarak yetişen Kris Van Assche, Interview dergisinde yayınlanan Rick Owens’a verdiği bir röportajında, 10-12 yaşarındayken başkasının kendisini giydirmesindense ne giyeceğine kendi karar vermek istemesiyle tasarımcı olmaya karar verdiğinden bahsediyor. “Ailem dünyanın en normal insanlarıydı. Ve hayatlarında gerçekten çok inandıkları şu düşünce tarzı vardı: ‘Dikkat çekme. Normal ol, zaten bu yeterince tuhaf.’.” Ancak Van Assche, bu ‘normal’ kalıbına uymadığını farkettiğinde kendini mutsuz hissetmiş. Bu yüzden üniversiteye başladığı, Van Assche Antwerp Royal Academy of Fine Arts’tan mezun, yıl kendini gerçek anlamda mutlu ve uyumlu hissetmiş.
Van Assche’ın gerçekten ne kadar başarılı olduğu su götürmez bir gerçek. Mezun olur olmaz Yves Saint Laurent’de Hedi Slimane’nın birinci asistanı olarak çalışmaya başlıyor. Her ne kadar Hedi Slimane’nın yanında uzun yıllar, Dior Homme’a da beraber geçiyorlar, çalışsa ve onun tasarım ve kalıplarına aşina da olsa, Van Assche 2007 yılında markanın kreatif direktörlüğünü devraldığında, çok daha farklı kalıplar kullanmaya başlıyor. Kendi deyimiyle koleksiyonu “superman”ler için tasarlıyor, “skinny men” için değil. Slimane’nın anormal dar kalıplarından sonra, ki Karl Lagerfeld bile bu anormal dar kalıplardan nasibini alıyor, Dior Homme’un yeni direktörü Van Assche’ın kullandığı kalıplar müşterilerini oldukça mutlu ediyor. “Markaların çoğu defilelerde hiç de realistik olmayan modelleri kullanıyor ve kalıplarını da onlar üzerinden yapıyorlar. Oysa sokaktaki erkekler, buna ben de dahil, hiç biri aşırı zayıf değil. Üstelik ben hareketli bir insanım ve giydiğim şeyin içinde rahat hareket edebilmek isterim. Kısacası markanın bir müşterisi olarak tasarlıyorum.” diyor Van Assche Details ve Guardian’a verdiği röportajlarda.
Van Assche, sadece 37 yaşında olmasına rağmen moda dünyasındaki yeri son derece büyük. Ayrıca moda dahisi bu minimalist adam, kendi markasını da kurarak başarısının sağlam temeller üzerine olduğunu gösterdi. Umarım Dior Homme’la olan ortaklığı daha uzun zaman sürer ve biz bayanlara da Dior Homme takımlarıyla göz kamaştıran karizmatik “superman”leri izlemek daha uzun zaman nasip olur.
Kris Van Assche ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Details’ın internet sitesinde “Rules of Style from Kris Van Assche” başlıklı makaleyi okumanızı tavsiye ederim.