Bitkisel yağlar günlük yaşantımızı kolaylaştırıp hayat kalitemizi yükseltecek özelliklere sahiptir. Eski çağlardan beri insanlar yemek, temizlik, bakım ve tedavi amaçlı bitkisel yağları kullanmıştır. Günümüzde de bitkisel yağlar güzellik, yemek ve sağlık gibi değişik alanlarda hala tercih edilir.
Ceviz Yağı
Ceviz yağı kırışıklarla savaşta etkilidir. Uzun zaman düzenli kullanılırsa etkisi gözlenebilir. Mantar enfeksiyonunu ve sedef hastalığını tedavi edici özelliği vardır. Ayrıca bolca antioksidan barındırır, cilt için çok faydalıdır ve yaşlanmayı yavaşlatır. İçindeki omega 3 yağ asidi sayesinde saç dökülmesini engeller. Bunun yanında içeriğindeki potasyumun hücre yenileyici özelliği sayesinde saç uzamasını hızlandırır. Kepek oluşumuna karşı kullanılır veye kafa derisinin sağlığı açısından faydalıdır. Ceviz yağı kolesterolü düşürür ve kalp-damar hastalıklarının önüne geçer. Karın yağlarını eritmek için salataya dökülerek tüketilebilir. Uyku düzenini ayarlayan melatonin içerir ve bu sayede uykusuzluk problemlerinde tercih edilir.
Aspir Yağı
Aspir yağı kalp sağlığı için çok faydalıdır. Yemeklere katılırsa kilo vermeye yardımcı olur ve obeziteyi önler. Ayrıca saç sağlığına da iyi gelir; saçın uzamasına yardımcı olur ve saçların parlak görünmesini sağlar. Aspir yağının içindeki linoleik asit gözeneklerde biriken sebum fazlasını temizler ve siyah nokta- akne oluşumunu engeller. Kadınlarda premenstrual sendromun etkilerini azaltır ve mestrual döngüyü düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Yalnız aspir yağının kan sulandırıcı etkisi olduğu için kan pıhtılaşması problemi olanlar kesinlikle aspir yağını kullanmamalıdır.
Okaliptüs Yağı
Okaliptüs yağı grip ve üşütmelere karşı birebirdir, vücudu toksinlerden ve zararlı mikroorganizmalardan temizler. Saça nem bakımı yapmak için Hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp kullanılabilir. Sinüslere sürülebilir ve boğaza gargara yapılabilir. Yara tedavisinde etkilidir; el ve ayak ağrısını gidermede faydalıdır.
Nane Yağı
Nane yağının kasları rahatlatıcı ve ağrı kesici özelliği vardır. Yağın içine çekilmesi ise sinüsleri rahatlatır, boğaz ağrılarına iyi gelir ve öksürüğü giderir; astım hastalarına da önerilen bir yağdır. Kokusu yemek yeme isteğini azaltır, bu sebepten öğünlerden önce bu yöntemi uygularsanız daha az yemeyi başarabilirsiniz. Karıncaların ve böceklerin nefret ettiği bir yağ olduğu için eğer evinizi silerken bu yağı da damlatırsanız böceklerin kaçıştığını göreceksiniz.Ayrıca böcek ısırıklarının üzerine sürebilirsiniz. Bunun yanında nane yağının uyandırıcı etkisi vardır, mesela şampuanınıza birkaç damla damlatırsanız hem baş ağrısından kurtulursunuz hem de ayılırsınız.
Fındık Yağı
Fındık yağının ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca cilt, saç, kirpik ve kaş için çok faydalıdır. Kulak ağrınız varsa, fındık yağını ısıtıp bir pamuk yardımıyla kulak boşluğuna uygularsanız ağrınız azalır.
Limon Yağı
Limon yağı diş beyazlatmada çok etkilidir. Pamuğa bir iki damla damlatıp yüzünüze uygularsanız hem yüzünüzü temizlemiş olursunuz, hem de sivilce oluşumunu engellersiniz. Suyunuza birkaç damla damlatıp içerseniz de kilo vermenizi kolaylaştırır. Bunların yanı sıra limon yağı bağışıklık sistemini güçlendirir ve ruh halinizi iyileştirir.
Badem Yağı
Badem yağı kolesterolü düzenler ve sağlıklı bir kiloda kalmaya yardımcı olur. Kalp hastalıklarının görülme riskini azaltır. Kan şekerini dengeler, bu sayede diyabetle savaşır. Saç ve yüz bakımında mutlaka kullanılmalıdır, çünkü onları bolca besler ve sağlıklı kalmalarını sağlar. Kolon ve bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliği vardır. Tatlı badem yağı kulak enfeksiyonlarını tedavide yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı bolca doymuş yağ içerir ve bu sebepten sağlığa çok faydalıdır. Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı tüketen toplumlar oldukça sağlıklıdır. Yağ yakımını hızlandırıcı etkisi vardır, açlık hissini ve yemek tüketimini azaltır. Zararlı mikroorganizmaları öldürür. İçindeki yağ asitleri Alzeheimer hastalarının beyin faaliyetlerini arttırır. Güneş losyonu olarak kullanılabilir. Ketona dönüşerek inme riskini azaltır
Aloe Vera Yağı
Aloe Vera yağı kolon kanserine karşı koruyucu antioksidanları içerir. Ayrıca hücre yenilenmesini tetikleyici özelliği vardır. Kemoterapide alınan radyasyonun yan etkilerinden kurtulmayı kolaylaştırır. Bunun yanında tümör büyümesini de engeller. Aloe Vera yağı iltihapları gidermede etkilidir; kana oksijen verir, sindirim sistemi problemlerini engeller ve hücre çoğalmasını hızlandırır. Huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık ve reflü sorunlarının tedavisine yardımcı olur. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak ve cildi nemlendirmek amacıyla kremlerin içine konur. Alerji, böcek ısırması ve güneş yanığı tedavisinde kullanılır; yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Akne ve egzemayı geçirmek için cilde uygulanabilir. Masaj yağı olarak cilde uygulanırsa vücuttaki ağrıları giderir, rahatlatır ve cildi kansere karşı korur.
Lavanta Yağı
Kadim metinlere göre lavanta yağı binlerce yıldır tıbbi ve dini amaçla kullanılagelmiştir. Eski Mısırlılar mumyalama işlemi ve güzel kokmak için, Romalılarsa banyolarında, yemeklerinde veya oda kokularında kullanmışlardır. Lavanta yağının bir sürü faydası vardır; ilk olarak, serbest radikallere karşı vücudumuzun antioksidan üretmesini destekler. Diyabet semptomlarına karşı koruma sağlar. Migrene, strese, depresyona ve anksiyeteye karşı beyni destekler. Hatta araştırmalara göre Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Yanıkların ve kesiklerin kızlı iyileşmesini sağlar ve bu bölgeleri mikroplardan korur. Lavanta yağı baş ağrılarına çok iyi gelir; başınızı ve boynunuzu lavanta yağıyla ovup kokusunu da içinize çekerseniz büyük faydasını görürsünüz. Son olarak da yastık kılıfınızın üstüne birkaç damla damlatırsanız daha rahat uyumanıza yardımcı olur.
Sağlık problemleriniz için doğal çözümler arıyorsanız, kişisel bakımınızı doğal yollardan yapmak istiyorsanız veya alternatif tedavi yöntemleri denemek istiyorsanız bu yağları günlük hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. Fakat herhangi bir yağı kullanmadan önce bu yağa karşı herhangi bir alerjinizin olup olmadığını bilmeniz çok önemli. Sağlık problemleriniz için de yağ kullanırken doktora danışmayı unutmayın.
Kaynakça
https://authoritynutrition.com/
http://oilhealthbenefits.com/
https://www.organicfacts.net/
http://www.stylecraze.com/articles/