Farklı nedenlerden ötürü bazı insalar Sevgililer Gününü kutlamaz, ama toplumun kalanı heyecanla bu günü bekler. Malum, neredeyse havada kalp emojileri uçuşurken 14 Şubattan önceki bir ya da iki hafta boyunca bu enerjiden etkilenerek kıvranıp durmamak elde değildir. Ben de bu yıl tuttum, bir yandan kendi ilişki durumumu düşünürken bir yandan da bu olağanüstü toplu kıvranışı izledim. Bilimsel sonuçlara varmadığım, ancak tuhaf bir şekilde eğlendiğim iki haftanın sonunda şimdiye kadar neleri kutlamayı unuttuğumuzu sizinle paylaşmaya hazırım.
İnternette biraz dolandıktan sonra yılın her gününün bir şekilde özel olduğunu öğreniyor insan. Bazı günler neden daha çok ilgi görmüyor, gerçekten anlaşılmıyor. Bazı günler ise tamamen abes olduklarından dolayı bilinmeyi hak ediyor. Bunlardan seçip beğendiğim tarihler şunlar:

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından 2008 yılında takvimlere kazandırılan, Türkiye’de ise 2012’den beri kutlanan bir gündür. Böyle tarihlerin bir gerekçesi olarak amacı: kanser hakkında farkındalık yaratmak ve yanlış bilgilenmenin önüne geçmektir. Bir de, işin bu boyutunu bazen unutuyoruz ama, bir amacı da kanser hastalarının mahçup edilmesini önlemektir. Belki de ben böyle günleri pek iyi takip edemiyorum, ama yine de 4 Şubat’ın yeterince yankı yaratmadığı kanaatindeyim.

9 Şubat
Başlı başına bir yer hakediyor takvimlerde ayın dokuzu. Kutlanması çok da önemli değil, ama abes günler hakkında bir şey demiştim ya. Buyurun.
Pizza Günü, Güvenli internet Günü, Dişağrısı Günü ve Küvette Okuma Günü
Buna nasıl bir yorum yapılabilir? Bu tarihe bakıldığında anlaşılıyorki burada verdiğim ve vereceğim özel günler tamamen anlamlı ya da Türkiye çıkışlı değil; ama bakalım yine. İtalyan mutfağını seven birisi olarak Pizza Günü’nü tüm benliğimle kabul ediyorum ve parti mazareti olarak hayatıma katmayı düşünüyorum. Küvette okumaya gelince, Türkiye’de küvet kültürü pek yaygın olmadığı için burada yapılacak bir şey değildir. O değil de, pratikte sıkıntılı olması bu günü düşünenin aklından geçmiş midir acaba? Peki Dişağrısı Günün’de ne yapılmalı?
Haydi bunlar komik de, gerçekten Güvenli İnternet Günü var. Hedefi, adından da anlaşılacağı üzere, siber suçlar ve bu suçlardan korunmaya yönelik farkındalık yaratmaktır. Sanal ortamlarda, özellikle internette daha çok vakit geçirdikçe bu alandaki güvenlik önlemleri de daha bir önem kazanıyor. Bunun uğuruna hatırlanabilir bir gün.

12 Şubat Darwin Günü
Elbette birisinin doğum günü dünya çapında kutlanacaktı, Şubat’ta da Charles Darwin’inki kutlansın madem. 1882’den beri 12 Şubat Darwin ve bilime katkılarını hatırlamanın yanı sıra bilim dünyasındaki gelişmeleri paylaşmaya, genel olarak bilimi desteklemeye adanmış bir gündür. Türkiye’de çeşitli üniversitelerde bir “Bilim Günü” olduğu için belki bu günü benimsemesek de olur, ancak Darwin Günü arkasındaki anlayışın yayıldığını ve daha büyük önem gördüğünü görmek isterim açıkcası.

Peki, bir şeyler seçtik gördük de, çıkış noktam olan 14 Şubat‘ta başka neler var?

Uluslarası Kitap Bağış Günü
Ne kadar arasamda bu günün geçerliliği hakkında tek bir kayıt bulamıyorum. Yine de fikir güzel, değil mi? Sevgililer Günü de neymiş? Kitaplarla ilgili bir gün daima daha kalitelidir bence. (Bunu diyorum ama Sevgililer Günün’ün de çikolatası vazgeçilmezdir.)
Şunu da not edeyim, kitap bağışıyla ilgili bir gün var olmasa bile Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü yılın içerisinde kutlanan erçek bir gündür. UNESCO tarafından 1995’ten beri okuma, yayım ve telif hakkını desteklemek adına organize edilmektedir. Peki bunu neden hiç duymadık? Doğruyu söylemek gerekirse birkaç ülke dışında kutlanmayan bir gün zaten. Türkiye’ye gelse de pek ilgi göreceğini sanmıyorum. Malum, tarihi 23 Nisan…

Peki, 15 Şubat, Bekarların Farkında Olma Günü desem?

Sevgililer Günü’nü beklerken bunlar biraz gözden kaçtı ne yazıkki. Ayın kalanında kutlanacak daha çok şey var gerçi: mesela Rastgele Kibarlık Günü (17 Şubat); ya da Dünya Düşünme Günü (22 Şubat); veya Kutup Ayısı Günü (27 Şubat) gibi. Bunlardan bazıları komik olduklarından, bazıları ise arkalarında yatan fikirler nedeniyle bi gözatmaya değer gerçekten. Kim bilir, belki de yeni geleneklere temel atarız.

Kapak resmi: http://thecottagemarket.com/wp-content/uploads/2017/11/TCM-Watercolor-Animal-2-February-720×932.jpg
Tarihler:http://resmitatiller.net/subat-ayi-ozel-gunleri-2017/

Leave a Reply