DR.Hamdi PINAR ve Hukuk Fakültesi Öğrencileri, TPE
Bilkent Hukuk Fakültesi 4. Sınıf öğrencileri; bu dönem aldıkları Fikri Sınai Mülkiyet Hukuku dersi kapsamında, hocaları Dr. Hamdi PINAR’la birlikte, Türk Patent Enstitüsü’ni gezdi. Söz konusu dersin konusu, telif, patent, marka, faydalı model, coğrafi işaretler gibi; mülkiyet hakkının soyut biçimde ortaya çıkan başlıkları hakkında olup; öğrencilerin mezun olmadan Enstitü’yü gezmeleri de oldukça faydalı oldu.
İlk olarak bir konferans salonuna alınan ve orada tanıtım filmini izlemelerinin akabinde Enstitü Başkanı’nın konuşmasını dinleyen öğrenciler, bu konuşmadan TPE’nin; Avrupa’nın en hızlı karar alan sınai kurumu olduğu, alınan Geleneksel Türk Patent ödülleri, Avrupa ve Dünya Patent Enstitü’leriyle yapılan ortak çalışmalar, TPE’nin amacı gibi konularda bilgi sahibi oldular. Sanayicinin ve girişimcinin önünü açmayı temel hedef olarak gören Enstitü, bu hedeflere nasıl varılacağı konusunda kısa bir bilgilendirmeyi de yapmayı ihmal etmedi.
Daha sonra sahneyi, Patent hakkında konuşmak üzere Fatih KARAN aldı ve buluş nedir, nasıl korunur, nerede korunur, tarifnamelerin içeriği nedir, başvuru koşulları ve istemler nelerdir, faydalı model nedir gibi sorulara yanıtlar veren bir sunum yaptı. Oldukça bilgilendirici olan bu sunum; Fikri Sınai Mülkiyet Hukuku alanında çalışmak isteyen öğrencilere de, teoride aldıkları bilgilerin pratikte uygulanmasını gösterdiğinden oldukça yararlı geçti.
KARAN’dan sonra sahneyi alan Mustafa İMAMOĞLU ise, marka sicili, marka, başvuru koşulları gibi konularda öğrencileri bilgilendirmeye devam etti. Marka tescili alanında sayıca bir düşüş olduğunu belirten İMAMOĞLU, marka sicilinin herkese açık olduğunu, böylece dileyen kişinin hangi markanın mevcut ve ne üzerine iş yaptığının kontrolünün mümkün olduğunu kaydetti.
Sunum kısmının tek eksiğinin ara verilmemesi ve bilimsel olarak da ispatlanan; kişilerin konsantrasyon süresinin kişiden kişiye değişmekle birlikte maksimum 30 dakika olduğu gerçeğinin göz önünde tutulmaması olsa da; tam herkesin dikkatlerinin dağıldığı anda son derece eğlenceli ve ilgi çekici bir konuyla sahneyi Muazzez KORKMAZ aldı ve tasarım konusunda bilgilendirmede bulundu. Tasarımın tanımını şekille fonksiyonun evlenmesi olarak yapan KORKMAZ, gemi tasarımları, engelliler için tasarımlar, iptal edilen ve ayırt edici olmayan tasarımlardan fotoğraflarla ilginç görseller sundu.
Programın sonrasında TPE tarafından öğrencilere birtakım hediyeler verildi ve bu hediyelerin içinde Başvuru Klavuzlarının da olması, aslında ne kadar ince düşünülmüş olduğunu ortaya koydu. Sunum kısmından sonra ise sırada önce TPE’nin gezilmesi ardından da bir Fikri Sınai Hukuk Mahkemesi’nin görülmesi, mahkemenin hakimiyle karşılıklı sohbet edilmesi vardı.
2003’ten beri Fikri Sınai Hukuk Mahkemesi’nde hakim olarak görev yapan ve yakında “telif hakkı” üzerine kitabı çıkacak olan Fethi ERDOĞAN da, öğrencilere, mahkemelerin görev ve yetki alanları, yargılama usûlü ve Fikri Sınai Mülkiyet Hukuku davaları hakkında bilgi verip onların sorularını yanıtladı. Mahkeme salonunun adliye salonlarına göre daha şık ve daha iç acıcı göründüğünü ilk bakışta anlamak mümkünken; salonun karşı duvarında yazması gereken “Adalet Mülkün Temelidir” yerine Türkçeleştirilmiş bir ifadesinin kullanıldığı ve “Adalet Devletin Temelidir” yazdığı da dikkatlerden kaçmadı. ERDOĞAN, öğrencilere hakimlik ve Türkiye’de hakim olmanın koşulları hakkında da bilgiler verdikten sonra, TPE’deki program bitti.
Fatih TÜRKMEN ve Ece ARSLANKAYA Fakülte Öğrencileri Mahkeme Girişi Önünde
Gezinin öğrenciler açısından da son derece keyifli ve öğretici geçtiğini kaydetmek mümkünken; bu gezi imkanını bizlere sunduğu için Fakülte öğretim görevlilerinden Hamdi PINAR’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.
DR. Hamdi PINAR ve Esin BATAK