İnsanlığın, hızla artışa geçen kanser oranına karşı savaşı son on yıldır ülkemizde de etkilerini hızla göstermeye başladı. Eskiden devlet dairelerinde, kafelerde hatta otobüslerde bile içilmesi serbest olan sigara; anayasaya 2004 yılında giren bir madde ile binaların yakınlarında dahi yasaklandı. Bu yasağa bir çok tepki gelmesine karşın hükümet geri adım atmamış, aksine vatandaşları sigaranın zararlarından korumak için kontrolleri sıklaştırmış ve bu durum bir çok tartışmaya neden olmuştur.
Geçen yıl mayıs ayında, Hacettepe Üniversitesi Rektörü ve eski Sağlık Bakanlığı Kanserle Mücadele Daire Başkanı Profesör Dr. Murat Tuncer’in yaptığı açıklamalar, bu tartışmaya bir yenisinin daha ekleneceğinin habercisi niteliğindeydi. Profesör geçen sene yaptığı açıklamada, “1 Mayıs Sigarasız Dünya Günü’nde üniversitemizin tüm yerleşkelerinin hiçbir yerinde sigara içilmemesi planlanmaktadır. Katkılarınız için teşekkür ederiz.” ifadesiyle, üniversitede sigaranın yasaklanacağının sinyallerini vermişti.
Kampüs içinde sigara kullanımının azaltılması için çalışmalar yapan tek üniversite Hacettepe değil. Geçtiğimiz yıllarda Bilkent Üniversitesi de kampüsteki tek sigara satış noktası olan Sözeri Büfe’nin sigara satışını yasaklamıştı. Bu noktada bu iki üniversitenin sigara politikaları arasındaki ince çizgiyi görmek gerek. Bilkent Üniversitesi, öğrencilerin sigara içmesini bina yakınlarında koruduğu sigara içilmeyen alanlarla, kampüs içindeki sigara satışının yasaklanmasıyla ve güvenlik görevlilerinin bu konu hakkındaki hassasiyetiyle engellemeye çalışmakta. Hacettepe Üniversitesi ise öğrencilerinin özgür iradesine müdahalede bulunup bu konuya ciddi yasaklar getirmeyi planlıyor.
Hacettepe Rektörlüğü’nün, önümüzdeki sene yürürlüğe koymayı planladığı bu yaptırımın sonuçlarını da göz önünde bulundurması gerektiği kanısındayım. 18 yaşını geçmiş akl-ı kemal üniversiteli gençlerin iradesine müdahale ederek sigara içiminin yasaklanması, öğrencilerin artık kendilerini kampüste rahat hissetmemelerine neden olabilir. Özgür iradeye müdahale yerine, sigaraya bağımlı olmayanların korunması ve sigara içenlerin de sigaranın zararları hakkında daha çok bilgilendirmesini içeren uygulamalar, yönetim-öğrenci ilişkisinin sağlıklı kalmasına daha çok katkı sağlayacaktır.
Zorlamaların yerini, hoşgörülü uygulamaların alması dileği ile.