Türk Resim Sanatı’nın önemli temsilcilerinden Berna Türemen’in eserleri, 6 Mart’a kadar Bilkent’te. 1968 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu bitiren Türemen, yapıtlarıyla yurt içinde ve yurt dışında birçok sergiye katılmış ve çeşitli ödüller almıştır. Bu yapıtlarından bazıları, halen Ürdün-Amman, Lizbon Büyükelçiği, ve Bulgaristan-Gabrova’daki müzelerin özel koleksiyonları arasında bulunmakta.
Resimlerinde genellikle tombul kadın figürleri ve kedileriyle dikkat çeken Türemen, estetik anlayışını ve ince mizah duygusunu ortaya koymayı başarmış. Bunun yanı sıra sık sık tablolarında işlediği İstanbul konusuna gelecek olursak, sanatçımızın bu şehir için duyduğu büyük ilgiyi yabana atmak mümkün değil. En sevdiği şairlerden birinin Orhan Veli olmasının hiç de şaşırtıcı olmamasıyla birlikte; büyük şairin şiirlerinde uyguladığı yenilikçi yaklaşımı, Türemen görsellerinde de vurgulamayı başarmış.
Türemen’in kendisinin de belirttiği gibi, eserlerinde hedonist bir bakış açısı hakim ve sanatçımız bir eserin üzerinde çalışırken duyduğu hazzı alıcıların da bu eserlere bakarken duymasını hedeflemiş. Sanatındaki erotizm de bu noktadan geliyor, ama daha alışagelmediğimiz bir şekilde; çünkü erotizm içeren tabloların büyük çoğunluğunda karşılaştığımız tipik kadın formu tabuları yıkılmaya çalışılmış. “Tombulların da bir estetik güzellik taşıdığını vurgulamak istiyorum.” ifadesiyle Türemen bunu doğrulamıştır. Belki bu noktada sadece “tombullar” değil, sanatta “güzel” olarak sunulmayan veya sunulmaya değer görülmeyen; fakat birçok insan için güzel bulunan ve hayattan haz edilen en küçük şeyleri bile ortaya çıkarmak, güzellik kavramının tamamen göreceli bir şey olduğunu ve çeşitli biçimlerde bulunabileceğini göstermek amaçlanmış olunabilir.
Eserlerindeki imgelerde hedonistik bakış açısı olmasının yanı sıra, bundan daha derin anlamlar içerip içermediği konusunda sanatçı pek fazla yorumda bulunmamıştır. Ancak, insanlar bu eserlere baktığında yüzlerinde bir tebessüm oluşuyorsa sanatçı amacına ulaşmış demektir.
Türemen’in bu sefer eserlerine ne gibi yenilikler kattığını görebilmeleri ve bu eserlere kendi yorumlarını da katabilmeleri adına; tüm sanatseverlere Bilkent Merkez Kampüsü Kütüphanesi Sanat Galerisi’nde, 6 Mart’a kadar devam edecek olan bu sergiye bir ziyarette bulunmalarını tavsiye ederim.