Röportaj dizimize Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Rumeysa Budak’ın paylaşımları ile devam ediyoruz. Kendisi şimdiye dek bizimle röportaj yapmış arkadaşlarımızdan farklı olarak stajlarını yaz tatilinde değil, şubat tatilinde yapmayı tercih etmiş.
Merhaba Rumeysa. Staj için nerelere başvurdun ve başvuracağın yerleri nasıl seçtin?
İlk stajım için başvuracağım yerleri seçerken aslında çok bir seçeneğim yoktu çünkü daha 1.sınıftım ve hukuk hakkındaki bilgilerim kısıtlı olduğundan dolayı bunları geliştirme imkanımın olduğu yerler de kısıtlıydı. Bu nedenle staj yapmak için ilk önce özel hukuk büroları ya da avukatlık büroları yerine kamu kurumlarına başvurdum. İlk stajımı yoğun bir hukuki bilgi gerektirmeyen ama bana özellikle uluslararası hukuk İngilizcesi anlamında bir perspektif sağlayacak bir yerde yapma doğrultusunda başvurularda bulundum.
İkinci stajım içinse artık yavaş yavaş kendi ilgi alanımı daha kesin çizgilerle belirleyebildiğim bir alt yapıya sahip olduğum için ve 2.sınıfın sonunda Anayasa Hukuku, İdare Hukuku gibi kamu hukuku dalları ilgimi çektiği için bu yönde başvurularda bulundum.
Peki ne zaman ve nerelerde staj yaptın?
İlk stajım için Adalet Bakanlığı’nın Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü (UHDİGM)’ne başvurmuştum. Çoğu yer gibi burası belli bir sınıfta olma şartı aramadığı için 1.sınıfta olmama rağmen kabul edildim. Buranın Uluslararası Antlaşmalar bölümünde staj yaptım.
İkinci stajım için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdum. Bireysel başvuru ön planda olmak üzere mahkemenin bütün birimlerinde staj gördüm.
Katıldığın staj programları hakkında bize ayrıntılı bilgi verebilir misin? Sence bu programlar sana neler kattı? Olumlu ve varsa olumsuz yönleri nelerdi?
UHDİGM’ de yaptığım staj bana özellikle hukuk İngilizcesi anlamında büyük katkılar sağladı diyebilirim. Bir uluslararası antlaşma nasıl yapılır, antlaşma metni nasıl yazılır, hangi kalıplar kullanılır gibi teorik bilgileri öğrenmemi sağladı. Bunun yanı sıra protokol adabını bizzat gözlemleme şansım oldu. Suçluların geri verilmesi, arabuluculuk gibi konularla ilgili yapılan toplantılara gözlemci olarak katılmam sağlandı. Olumsuz yönü hemen hemen hiç olmadı diyebilirim.
Anayasa Mahkemesi’nde yaptığım stajda ise diğerine göre daha sistemli bir çalışma yapma imkanım oldu çünkü daha spesifik bir alandı. Staja başlar başlamaz sizi bir raportörle görüştürüp beraber program hazırlamanızı sağlıyorlar. Mahkemenin her bir birimini ağırlığı kadar günlere bölüyorlar. Özellikle bireysel başvuru konusunda stajyerlerin donanımlı olarak yetişmesine önem veriyorlar. Her gün sabah belli başlı konuları ve kararları önce dosya halinde dağıtıp öğleden sonra mesai çıkışından önce tartışma olarak sunmamız bekleniyordu. Raportörler ve üyeler stajyerlere bir şeyler öğretme ve onlarla bilgi alışverişi yapma konusunda oldukça hevesliler ve bu konuda birçok önyargım kırıldı. Beklentimden daha donanımlı ve ılımlı bir havayla stajımı tamamladım diyebilirim.
Önceki tarihli stajın, daha sonra yaptığın staja faydalı olduğunu düşünüyor musun?
Bilgi açısından iki staj birbiriyle tam uyum içinde olmadığı için bu anlamda bir fayda görmedim. Ama tabii ki çalışma alanı kurallarını, insanlarla olan ilişkileri, iş ahlakını öğrenme konusunda büyük katkıları olduğunu söyleyebilirim.
Katıldığın staj programları gelecek planlarını şekillendirmene yardımcı oldu mu?
Elbette yardımcı oldu. Her staj farkında olmasanız da planlarınızı yaparken daha gerçekçi adımlar atmanıza ve çalışmalar yapmanıza olanak sağlıyor.
Diğer hukuk öğrencilerine staj konusunda iletmek istediğin başka önerilerin var mı? Muhakkak neye dikkat etmeliler? Neyi yapmalılar ya da yapmamalılar?
Stajları bir zaman kaybı ya da tatil yapmaya engel bir iş olarak görmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Ben bölüme başladığımdan beri şubat tatillerimin hepsini staj yaparak geçirdim. Evet o zaman için tatilde çalışmak çok ağır geliyordu ama geriye dönüp baktığımda ya da ders çalışırken “ben bunun uygulamasını şu stajda görmüştüm” demenin değerinin ve bana kattıklarının önemli olduğunu görüyorum.