Staj Günlükleri: Borsa İstanbul

Gazete Bilkent olarak staj günlükleri yazı dizimizi verimli bir şekilde sürdürüyoruz. Dizimizin bu bölümünde Elif Feyza Özcan sizlerle deneyimlerini paylaşacak. Elif, Bilkent Üniversitesi’nde İktisat bölümü son sınıf öğrencisi.

 

borsa foto2Merhaba Elif. Öncelikle yaz tatilini nasıl değerlendirdin ve yaz stajı yapmaya nasıl karar verdin?

Yaz boyunca iki staj yaptım. Zorunlu stajımı TEPAV’da yaptım, bir de Borsa İstabul’un düzenlediği eğitim programına katıldım. İktisat, birçok alanda çalışma imkanı sağlayan bir alan. Ben de kararımı daha da netleştirmek için ilgi duyduğum alanlardaki kurumları yerinde görmek istedim.

 

 

Borsa İstanbul’u neden tercih ettin? Bize biraz başvuru sürecinden de bahsedebilir misin?

Borsa İstanbul özellikle finans alanına ilgi duyan arkadaşların staj başvurularını yaparken listelerinin ön sıralarında bulundurdukları bir kurum, nitekim benim de öyleydi. Borsa İstanbul hakkında araştırma yaptığımda, kurumun Öğrenci Eğitim Programı(ÖEP) adında öğrencilere yönelik eğitim programları düzenlediklerini gördüm. Mayıs ayının başında başvurular açıldı, başvuru yaparken adımı soyadımı ve okuduğum üniversitenin bilgisini girdim, aynı zamanda programın düzenlediği tarihler arasında bir tercih listesi oluşturdum. Ortalama ve CV, programa başvuranlardan istenmiyor; çünkü stajyer alımları programatik kura yöntemiyle yapılıyor. Kura sonucu ÖEP’ye katılmaya hak kazanan öğrencilerden biri de bendim. Herhangi bir mülakat süreci olmadı, belgelerimi postaladım ve Ağustos ayında iki hafta süren eğitim programına katıldım.

borsa foto

Peki staj programının içeriği, çalışma şartları ve çalışma ortamı nasıldı? Bize detaylı bir bilgi vermen mümkün mü?

İlk olarak Borsa İstanbul’un bu programa “Eğitim Programı” adını vermesinden de anlaşılacağı üzere, eğitim de stajın bir parçasıydı. Stajın bir kısmı, konunun uzmanları tarafından verilen derslerden oluşmaktaydı. Diğer kısmında ise yine kurayla belirlenen birimlerde çalışma ortamını görme ve çalışanlara yardım etme imkanı buldum. Stajı böylelikle iki kısma ayırabiliriz.

Eğitimleri yaklaşık 25 arkadaşla birlikte aldık. Borsa İstanbul, staja başladığımız ilk gün kalınca bir kitap vererek açıkçası bizi biraz korkutmuştu. Mesai 8:45-18:00 saatleri arasındaydı ve yaklaşık olarak günün yarısında eğitim alıyorduk, diğer yarısında ise birimlerimizde çalışıyorduk. Eğitimlerin içeriğinden kısaca bahsedersem, eğitimlerin çoğunda Borsanın farklı departmanlarında çalısan uzmanlar kendi alanları hakkında detaylıca bilgi vererek bizlere kurumu tanıttılar, sorularımızı yanıtladılar. Bunun dışında finansal piyasaların işleyişi, türleri vb. konular hakkında daha genel ve ders havasında geçen birkaç ders de olmuştu. İlgi duyan arkadaşların meraklarını daha da cezbetmek için stajın eğlenceli birkaç yönünden de bahsedeyim. 25 senedir simsarlık (broker) mesleğini yürüten çalışanların deneyimlerini dinlemek, hele borsada bu kadar teknolojik imkanların olmadığı zamanlardaki anılarını dinlemek oldukça eğlenceliydi.

Birimlerden bahsedersek, ben Muhasebe ve Finans Bölümünde çalıştım. Çalışanlarla iletişimimiz çok güzeldi, bizlere çok yardımcı oldular. Birimde geçirdiğim vaktin de faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Borsa İstanbul’un canlı bir atmosfere sahip olduğunu da belirteyim. Benim staj yaptığım dönemde koalisyonun kurulmayacağı, tekrar seçime gidileceği haberi duyurulmuştu . Benim de bu haberin piyasalara ne şekilde etki ettiğini yakından gözlemleme imkanım oldu.

Borsa İstanbul öğle yemekleri için Sodexo biletleri veriyor, bunlar hem Borsanın içinde hem de Borsa İstanbul’a yakın olan İstinye Park’ta geçerliydi. Bu da staj programının artılarından biriydi.

 

Elif BİST stajı sırasında meşhur gongu çalma fırsatı da bulmuş.

Elif Feyza BİST stajı sırasında meşhur gongu çalma fırsatı da bulmuş.

Özetle Borsa İstanbul’da yaptığın staj sana neler kattı?

Borsa İstanbul, Türkiye’nin finans alanında en çok söz sahibi olan kurumlarından biri, böyle bir kurumun çalışanlarıyla iletişim kurabilmek ve işleyişini görmek çok değerliydi. Aynı zamanda eğitimler sayesinde finans alanındaki birikimimin de arttığını söyleyebilirim. Birlikte staj yaptığım arkadaşlarla olan iletişimimiz, paylaşımlarımız da bana çok şey kattı ve staj boyunca çok güzel vakit geçirmemi sağladı.

 

Daha önce benzer bir staj yapmış mıydın? Finansal kurumlarda staj yapmak isteyen okuyucularımıza ne önerirsin?

Borsa İstanbul’dan önce herhangi bir finansal kurumda staj yapmamıştım. Fakat İşletme Bölümünden muhasebe ve finans dersleri almıştım. Özellikle finans dersinde öğrendiğim bilgiler, eğitim boyunca bana kolaylık sağladı. Borsa İstanbul’daki eğitimin içeriğinin çok basit olmadığını söyleyebilirim. O yüzden staja başvurmayı düşünen arkadaşlara tavsiyem eğitim boyunca işlenen konulara yabancılık çekmemeleri için finans dersi almasalar bile kendi çabalarıyla temel bilgilere şöyle bir bakmaları olur. Banka, aracı kurum gibi finansal kurumlarda staj yapmak da faydalı olabilir.

 

Son olarak yaz stajına dair okuyucularımıza, özellikle de önünde birden çok yaz tatili olanlara neler söylemek istersin?

Özellikle kafasında net bir kariyer planı olmayan, nereden başlayacaklarını bilmeyen arkadaşların yaz aylarını çok iyi değerlendirmeleri, ilk yıllardan itibaren staj yapmaları tavsiyesinde bulunabilirim. İlk yıllarda kamu kurumlarına ve Borsa İstanbul gibi büyük şirketlere başvurmak pek mümkün olmuyor, genelde 3. Sınıfı bitirmiş öğrencileri tercih ediyorlar. O yüzden ilk yıllarda daha küçük şirketlerde staj yapmak düşünülebilir. Üçüncü sınıftan sonra ilgi duyulan alanlarda olabildiğince fazla kuruma başvurulması ve staj yapılmasının iyi olacağı kanaatindeyim. Bakanlıkların ve büyük kurumların düzenlediği bir haftalık, iki haftalık programların da katkıları olduğunu düşünüyorum. O yüzden bu tür programlara başvurmakta da fayda var.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Basri talha kal

    Peki elif hanıma soru yöneltebiliyorsak eğer
    Borsa istanbul un sosyal anlamda ne gibi güzellikleri vardı acep ?