Röportaj serimizin ilkini Betül Bakır ile gerçekleştirdik. Betül okulumuzun hukuk fakültesinde üçüncü sınıfı başarılı bir şekilde tamamladı ve üniversite hayatındaki son yaz tatilinin bir kısmını staj için ayırdı.
GB: Yaz stajın için nerelere başvurdun ve başvuracağın yerleri nasıl seçtin Betül?
Betül Bakır: Yaz tatilimi değerlendirmek ve akademik alanda kendimi geliştirmek için Ankara ve İstanbul’daki bazı hukuk bürolarına ve Dışişleri Bakanlığı’na yaz stajı için başvurdum. Başvurduğum hukuk büroları, çoğunlukla arkadaşlarımdan ismini duyduğum ve internetten araştırdığım, daha önce staj yapılmış ve memnun kalınmış veya başarılı olduğuna inandığım hukuk bürolarıydı. Bilkent’teki hukuk kulüplerinin düzenlediği ve hukuk bürolarını ağırladığı konferanslar da hukuk büroları hakkında fikir edinmeme yardımcı oldu. Ankara’da yaşadığım için daha çok Ankara’daki hukuk bürolarına başvurdum. Dışişleri Bakanlığı’nda staj yapmayı da iyi bir devlet kurumunu tanımak ve çalışma şartları hakkında fikir sahibi olmak için tercih ettim.
GB: Peki şimdiye dek nerede stajını tamamladın?
Betül Bakır: Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezinde (SAM) 3 hafta süreyle staj yaptım.
GB: Bize biraz staj programının içeriğinden bahseder misin?
Betül Bakır: Staj programının çok belirli, sabit bir içeriği yoktu. Seçtiğimiz konuda güncel medya takibi sunumu yapmamız, bir konuda münazara gruplarının oluşturulup münazara yapılması gibi belirli çalışmaların sabit olmasının yanı sıra günlük ihtiyaçlara göre şekillenen çalışmalarımız da oluyordu. Örneğin; bir konferansa katılım ve onun hakkında rapor hazırlama, bir konferansın deşifrasyonunu yapma (konferans konuşmalarını dinleyip İngilizce metin haline getirme) gibi.
GB: Bu program sana neler kattı, neler öğrendin?
Betül Bakır: Yaptığım bu staj sayesinde uluslararası ilişkiler bağlamında pek çok konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi oldum. Daha önce ilgimi çekmeyen bazı konular dahi benim için araştırması zevkli hale geldi. Bununla birlikte daha verimli grup çalışması yapma, bir münazaranın nasıl olması gerektiğini ve uzlaşıya nasıl varılacağını anlama, farklı görüşlere saygı duyarak her türlü konuda tartışabilme gibi açılardan kendimi geliştirdiğime inandığım faydalı bir staj geçirdim. Dışişleri Bakanlığı’nda çalışma olanakları ve şartları hakkında bilgi sahibi olmam ve orada çalışanlarla sohbet etme fırsatımın da olması bu stajı benim için faydalı kılan yönlerden biri.
GB: Daha önce hiç staj ya da iş tecrüben olmuş muydu?
Betül Bakır: Daha önce hiç staj yapmadım. 3.sınıfı bitirdikten sonraki yaz tatilinde yapacağım stajın benim için daha faydalı olacağını düşündüm.
GB: Tüm bu deneyimlerini göz önünde bulundurarak yaz stajı önerir misin? Ve sence ideal bir yaz stajının süresi ne kadar olmalı?
Betül Bakır: Özellikle kafasında soru işareti olan, devlette çalışmayı da düşünen arkadaşlara böyle bir staj yapmalarını öneririm. Bence ideal bir yaz stajının süresi 4-5 hafta civarında olmalı. Ben daha önce yaz stajı yapmadığım için ve farklı alanlarda çalışma hakkında bilgi sahibi olmak adına, bu yaz toplamda daha uzun süre staj yapmış olacağım. Bu nedenle yaz stajının ideal süresi kişiden kişiye ve yaz stajından ne beklenildiğine göre değişebilir.
GB: Önünde bir ya da daha fazla yaz tatili olan hukuk fakültesi öğrencilerine bu konuda vermek istediğin tavsiyeler var mı?
Betül Bakır: (Bu soru biraz yaşlı hissettirdi :) ) Öncelikle hukuk fakültesinde okuyan arkadaşlarıma yaz stajı konusunda kendilerini fazla zorlamamalarını öneririm. Yani örneğin henüz 1. sınıfın yazında staj yapmanın çok gerekli olmadığını düşünüyorum. 2. veya 3. sınıfın yazında ilgilerini çeken alanlar hakkında fikir edinebilecekleri yaz stajı yapmalarını ancak tatil yapmayı da unutmamalarını tavsiye edebilirim.
GB: Bu güzel röportaj için teşekkür ediyoruz. Umarım okuyucular da merak edilen, faydalı bilgiler bulacaktır bu röportajda.