Arkitera Mimarlık Merkezi’nin bu sene ikincisini düzenlediği seyahat bursu 20-25 yaş arasındaki mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyjaz mimarlığı ve çevre tasarımı bölümü öğrencileri ve mezunların katılımına açıktır. İstenilen, 15 günlük zaman diliminde, Türkiye sınırları içerisinde, düşük CO₂ salınımını hedefleyen bir rota düzenlemeleri ve bu salınımın rakamsal olarak belirlenmesidir. Rota, kişi tarafından belirlenecek bir tema doğrultusunda olmakla beraber; Arkitera Mimarlık Merkezi’nin fiziksel çevre kalitesi ve gayrimenkul sektörü çerçevesinde yürüttüğü çalışmalara uygun olmalıdır. Bunlara ek olarak katılımcılardan sosyal medya araçlarının linki (Twitter, Facebook, Linkedin, Friendfeed, Flickr, vb…), yazmış oldukları blog(lar) ve varsa kendi web siteleri de istenmektedir. Kazanan kişi Haziran-Eylül 2012 tarihleri arasında 15 günlük bir zaman diliminde seyahatini gerçekleştirebilecektir. Ben de üniversitemizin iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü, üçüncü sınıf öğrencisi olarak bir rota hazırladım ve yarışmaya katıldım. Umarım rotamı gerçekleştirebilirim.

Öngörülenin Dışında Yaşam Kalitesi

Kentsel kalite standartlarının çok katlı sitelere indirgendiği dönemde, İtalya’da başlayan Cittaslow hareketinin Türkiye kapsamını incelemek istedim. Yaşam standartlarını küreselleşme süreci içerisinde yitirmeden sürdüren bu merkezlerin ortak noktası; tarihi dokularını, yöresel özelliklerini ve doğalarını korumaktan geçiyor. Ben de seyahat rotamda bu hedeflerden yola çıkarak ‘çevresel psikoloji’ kapsamında incelemelerde bulunmak istiyorum.

Rotam kapsamında Co2 salınımı:

Not: Sakarya ve İstanbul hatlarına bağlı tren yolları 2 seneliğine kapatıldığı için o hatta bağlı rotamı otobüs ile ulaşıma çevirmek zorunda kaldım.

Ankara – Sakarya: 305 KM – Otobüs

Sakarya – Taraklı: 60 KM – Bisiklet

Taraklı – Sakarya: 60 KM-Bisiklet

Sakarya – Çanakkale: 430 KM – Otobüs

Çanakkale (Kabatepe) – Gökçeada: 7 KM – Feribot

Gökçeada – Çanakkale (Kabatepe): 7 KM – Feribot

Çanakkale – İzmir: 325 KM – Otobüs

İzmir – Seferihisar: 52 KM – Bisiklet

Seferihisar – İzmir: 52 KM – Bisiklet

İzmir – Aydın: 130 KM – Otobüs

Aydın – Yenipazar: 40 KM – Bisiklet

Yenipazar – Aydın:40 KM – Bisiklet

Aydın – Muğla: 99 KM – Otobüs

Muğla – Akyaka: 25 KM – Bisiklet

Akyaka – Muğla: 25 KM – Bisiklet

Muğla – İzmir: 225 KM – Otobüs

İzmir – Ankara: 580 KM – Tren

Otobüs – 1487 KM – 0.22ton

Tren – 580 KM – 0.03ton

Feribot – 14 KM – 0.0017 ton

Toplam: 0.2517ton

Not: Harita üzerinde belirttiğim ilçelerin çevresinde göreceğim yerlerde yürüyerek ve bisiklet ile olacaktır.

Leave a Reply