Staj Günlükleri: Bilgisayar Mühendisliği-Benbria

Merhabalar Oğuz, öncelikle kısaca kendini tanıtır mısın?

Selam, ben Oğuz Bilgener. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde bu yıl 3. sınıftayım. Geçtiğimiz yıl Bilkent IEEE’de Bilgisayar Topluluğu Başkanıydım.

 

Staj yaptığın yer hakkında bizi kısaca bilgilendirir misin?

 

Benbriabenbria products-blazeloop-ce-banner aslen Ottawa, Kanada merkezli, küçük ölçekli bir bilişim şirketi. Genelde işletmeler için müşteri memnuniyeti ve bildirim sistemleri ürünleri var. Benim üzerinde çalıştığım ürün, müşterilerin o işletmenin sunduğu hizmetleri hızlıca değerlendirmesini, ve bunun devamında işletmeden bir yönetici ile gerçek zamanlı olarak irtibata geçmesini sağlıyor. Şirketin bu ürünü kullanan müşterileri genelde Kuzey Amerika’daki restoranlar, fast food zincirleri ve oteller.

 

Yurt dışında staj yapmanın avantaj ve dezavantajı hakkında neler söyleyebilirsin? Neden yurt dışı tercihinde bulundun?

 

Buradaki yazılım şirketleri stajyerlerine çok önem veriyorlar. Özenle seçtikleri bu stajyerlere verilen projeler ya da görevler vakit geçirmek için değil, bizzat ürünün önemli bir özelliğini geliştirmek üzerine ya da önemli olabilecek bir sıkıntıyı çözmek üzerine verilen görevler. En çok hoşuma giden şey de gerçekten yazılım geliştirme ekibinin bir parçası olmak. Ekipteki herkes ihtiyacım olduğu her an bana yardımcı oluyor, bazen de ben onlara yardımcı olabiliyorum. Fikirlerimi ortaya sunmaktan da çekinmiyorum.

Bunun dışında, hem New York’ta staj amirimle, hem de iki hafta boyunca Ottawa’da geliştirme ekibinin geri kalanıyla, iş dışında da keyifli vakit geçirdim diyebilirim. İki ülkede de birçok şehri gezmiş olmak da cabası.

Burada birçok yazılım şirketi stajyerlerine maaş veriyor, hatta bu maaş genelde öğrenci halinizden daha konforlu bir şekilde yaşamanıza yetecek durumda. Çalışma düzeni genelde 9-5 mesaisi gibi ve esnek. Gün içinde bir işiniz varsa onu halledip akşam evden de çalışmaya devam etmeniz gayet normal karşılanıyor.

Dezavantaj olarak, burada yaz stajları uzun. Bir aylık bir stajın hem size, hem de şirketinize pek bir faydası yok açıkçası, zaten zaman su gibi akıp gidiyor. Stajımı yapayım, sonra da tatile gideyim ya da Interrail yapayım düşüncelerini unutun. Ben finallerim bittikten sonra yaklaşık bir hafta içerisinde staja başladım, Türkiye’ye döndüğüm gibi de dersler başlayacak.
İlk etapta birçok harcamayı sizin karşılamanız gerekiyor; çalışma vizesi için gerekli ödemeler, uçak bileti, orada geçirdiğiniz ilk 2-3 hafta boyunca harcamalarınız ve ilk kiranız gibi. Sonradan şirket bunların birçoğunu karşıladı, o ayrı. New York’ta yaz boyu kalacak bir yer bulmak ise başlı başına bir uğraş.

 

Neden içinde bulunduğun şirketi tercih ettin, senin kriterlerin nelerdi?

Benbria nispeten küçük bir şirket olduğu için, bir stajyer olarak bile şirkette ve ürünlerde kendinizden bir şeyler katmak, izinizi bırakmak mümkün. Bunun yanında yine küçük şirketlerin avantajı olan az bürokrasi ve herkesin seviye gözetmeksizin birbiriyle iletişim kurabilmesi hoş. Stajın New York’ta olması ise doğal olarak diğer önemli faktör. Bay Area’da olsa daha da iyi olurdu.

 

Stajını yapıyor olduğun şirkette öğrendiğin veya deneyimlediğin yeni bilgilerden kısaca bahseder misin?

kodlamaSanırım öğrendiğim en önemli şey bir ekiple beraber çalışmak oldu. Ekipteki diğer kişilerle ve yöneticilerle iletişim kurmak, istenenleri bir plan doğrultusunda tamamlamak. Bunun dışında büyük bir projeye katkıda bulunabilmek, sürdürülebilir ve test edilmiş kod yazmak diyebilirim. Üzerinde çalıştığınız özelliğin ya da değişikliğin kod tabanına kabul edilmesi için kodunuzun gerçekten doğru şekilde çalıştığına ekiptekileri ikna etmeniz gerekiyor. Bunlar yeni bir programlama dili ya da bir geliştirme aracını kullanmayı öğrenmekten çok daha önemli şeyler. Bir programlama dilini kendi kendinize de öğrenebilirsiniz.

 

Türkiye’de almış olduğun bilgisayar mühendisliği eğitimi, içinde bulunduğun şirkette sana bir fayda sağladı mı? Yoksa uğraşmış olduğun şirket konuları daha önce karşılaşmadığın ve öğrenmeye yönelten konular mı?

Bilgisayar Mühendisliği, basit bir ifadeyle genel olarak problem çözebilmek için bir altyapı. Bir görev üzerinde çalışırken, istenilen özelliği mümkün olan en iyi şekilde yerine getirmek için ya da sistemdeki bir problemi analiz ederken okulda öğrendiğim şeyler işime yarıyor. Ama web teknolojilerindeki kişisel deneyimlerim de bana çok yardımcı oldu tabii. Henüz daha ilk haftalarda, müşterilerin kullanmaya başladığı yeni sürümlerde, üzerinde çalıştığım özellikler de yer almaya başladı. Aksi taktirde daha uzun bir süreyi ilgili teknolojileri ve araçları kullanmayı öğrenmekle ve projenin kod tabanına uyum sağlamakla geçirirdim.

 

Staja kabul edilme sürecinden ve yeterlilik koşullarından bahseder misin?

İlk olarak, aslında gayet basit bir şekilde şirketin web sitesindeki kariyerler sayfasını takip ederek özgeçmişimle başvuru yaptım. Bir süre sonra benimle irtibata geçtiler, yaklaşık bir saatlik, teknik soruları ve şirketin genel bir tanıtımını içeren bir Skype görüşmesi yaptık. Sonraki aşamada yazılım ekibinin kullandığı teknolojileri de içeren bir programlama bulmacası gönderdiler, onu çözüp gönderdim. Son aşamada ise şirketin kurucu ortaklarından biri ve şimdiki staj amirim ile, yine teknik içerikli bir Skype görüşmesi yaptık. Birkaç hafta sonra ise son bir görüşmeyle bana iş teklif edildi, ben de kabul ettim tabii. Tüm bu süreç üç aydan fazla sürdü. Yeterlilik konusunda benim şirketim, kullandığı web teknolojilerinde biraz da olsa deneyim istiyor. Çok deneyiminiz olmasa bile öğrenmeye açık olduğunuzu ve çabucak öğrenebileceğinizi göstermeniz çok önemli.

 

Senden sonra stajını yapacak olan meslektaşlarına şirketini önerir misin? Neden?

Evet, genel olarak yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı. Öğrenmek, deneyim kazanmak ve biraz yoğun ama keyifli bir yaz geçirmek için iyi bir tercih.

 

İleride Benbria’da staj yapacak arkadaşlara neler önerirsin? Staja kabul ve staj sürelerinde neler yapmalarının doğru olacağından bahseder misin?

Tipik bir tavsiye olabilir ama, kendinizi geliştirin, farklılaşın. Mümkün olduğunca çok yere başvurun, şansınızı deneyin. Mümkün olduğunca çok mülakata girmeye çalışın. Erken başvurun. Yurtdışında çoğu şirket yaz stajı için başvuruları sonbahar-kış döneminde kabul ediyor, genelde ilkbahar başlarında tüm pozisyonlar dolmuş oluyor. Staj boyunca da çevrenizdekilere soru sormaktan çekinmeyin, şirketin imkanlarını da sonuna kadar kullanın.

 

Oğuz’a verdiği bu faydalı bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Leave a Reply