Bir kağıt parçası zannetmeyin beni…

Usta ellerde sabırla işlenip hayat bulur ruhum…

Bir zarfın köşesinde başlar tarihe yolculuğum…

Bazen hüznü, bazen neşeyi taşısa da mektuplar,

Ben geçtiğim her duraktan yeni anlamlar toplar dururum…

Ne zaman ki beni özenle saklayacak bir el bulsam,

Bütün değerlerim ve güzelliğimle ona teslim olurum…

Ben bir posta puluyum…

 

Tatil bitmeden Ankara’da bir şeyler yapmak isterseniz size yeni bir seçenek: Ptt Pul Müzesi.  Ulus’ta bulunan müzeye ulaşım metrodan kolayca sağlanabiliyor. Ulus metrosunda indiğinizde yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesinde olan müze hafta içi 9:00-17:00 arası açık ve müzeye giriş ücretsiz.

th

Penny Black

Müzeyi anlatmaya başlamadan önce kısaca pulun ve Ptt tarihinden bahsetmek istiyorum. Filateli (pulculuk), Yunanca philos (sevgi) ve ateles (vergisiz) kelimelerinin birleşmesiyle oluşuyor. Dünyadaki filateli tarihinin ilk posta pulu, 1 Mayıs 1840’ta, İngiltere’de “Penny Black” adıyla basılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk pul ise 1863 yılında Sultan Abdülaziz’in tuğrasının bulunduğu puldur. 1840 yılında Posta Nezareti kurulmuştur, 1855’te ise Telgraf Müdürlüğü kurulmuştur. 1909 yılında ise hizmetler PTT Nezaretine dönüştürülmüş, 2011 yılında ise posta pulları ilk kez PTT matbaasında basılmıştır.

 

Ptt Pul Müzesi çok yeni bir müze… Clemens Holzmeister tarafından neo-klasik kural ölçütlerine göre Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla 3 Haziran 1926’da Ankara’da kurulmuş olan bina Emlak ve Eytam Bankası’na hizmet vermek amacıyla inşa edilmiştir. PTT tarafından restore edilerek 2013 yılının Ekim ayında PTT Pul Müzesi’ne dönüştürülmüştür.

PTT-Pul-Muzesi-acildi_70178_0e08d

PTT Pul Müzesi binası

Çok geniş bir alana sahip olan müzede Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve 7 ayrı temadan oluşan Tematik Pullar sergilenmektedir. Sadece pullar yok elbette! Pul makineleri, postacıların giymiş oldukları kostümler, postacı çantaları, daktilolar, çocuklar için eğitim alanları, sergi alanları, posta arabası, Türk posta tarihi… “Tarihe Dokunan Koleksiyonlar” adı altında dokunmatik ekranlardaki dijital arşivler, ayrılmadan önce bir şeyler satın almak isterseniz Müze Dükkan ve benim için en dikkat çekici yerlerden biri “Kişisel Pul” hizmeti… “Kişisel Pul” hizmeti ile kendi resminizi ya da logonuzu pul olarak bastırabiliyorsunuz, böylece gönderilerinizi kendi pulunuz ile yollabiliyor, üstelik ek ücret de ödemiyorsunuz.

1

daktilolar

Daktilolar

kat koleksiyonu

Kat Arşivi

 

Ptt Pul Müzesi, girişinden itibaren beni etkileyen bir müzeydi. Bu kadar teknolojiyle iç içe bir müze beklemiyordum. Tüm katlarda bulunan kiosklardan pullar ve pulların tarihiyle ilgili öğrenmek istediklerinizi kolayca öğrenebiliyorsunuz. Giriş katında bulunan 3 boyutlu kütüphane de ayrıca ilginizi çekebilir, bakmadan ayrılmayın. Kat girişlerindeki kat arşivleri o kadar çok ki hepsine bakmanız uzun zamanınızı alıyor. Kaybolmuş mektuplar ve göndericilerine ulaştırılamamış mektupların olduğu duvarlara göz atabilirsiniz.

2

Ulaştırılamamış Mektuplar

 

Filateli meraklısı olun olmayın, Ptt Pul Müzesi’ne mutlaka gidin!

 

 

Leave a Reply