Yine Mart kapımızı çaldı, hatta ve hatta yolu yarıladı. Günler ilerledikçe festivaller artıyor, yaklaşıyor. Bunların yanı sıra, biz tiyatro severlerin aklının her zaman bir köşesinde duran Dünya Tiyatrolar Günü de yaklaşıyor. 27 Mart gelmek üzere, sürprizleriyse kulağımıza gelmeye başladı bile. Bu sene benim en çok ilgimi çeken Devlet Tiyatroları’nın sürprizi oldu; DT 27 Mart Cuma gününde farklı illerde 29 tane oyunu bedava izleme fırsatı sunuyor. İçinde Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya bulunan 12 farklı ilde 23 sahnede oyunların izleyiciyle buluşması planlanıyor. Ayrıca Gaziantep, Malatya, Çorum, Zonguldak, Denizli ve Ordu turne sahnelerinde temsiller ücretsiz izlenebilecek. Ankara’daki oyunlarla ilgili kısaca bilgi vermek isterim.

Aklımdaki Kadınlar

Konu olarak; ilişkilerine dair problemleri olan yazar Jake’in gerçek hayatında bulamadığı dengenin sonucunda, bir hayal alemi kurarak orada hayatındaki kadınları yönetmeye çalışmasını işler. Oyuncular; Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan ve Alev Buharalı’dır. Oyunu Altındağ Tiyatro Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

1367909632529694394-b

İki perdeden oluşmakta olan oyun, 2 saat 15 dakikadır. İnternette genelde komik ve güzel işlenmiş bir oyun olduğuna dair yorumlar bulunmakta. İnsan ilişkilerini başarılı bir şekilde işleyebilmesinin yanı sıra, mizahı öldürmemiş veya gözden kaçırmamış olmaları; yorumların büyük bir çoğunluğunun ana fikriydi. Oyunun Devlet Tiyatroları’ndaki sayfası: http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-aklimdaki-kadinlar.html

Nehir

Konusu, 1980’lerde bir şekilde birbiriyle karşılaşan iki kadının öyküsüdür. 12 Eylül sonrası dönemin oluşturduğu korkular ve dönemin meydana getirdiği zararlar, iki kadının arkadaşlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Oyunda İclal Seper ve Özlem Gür’ü görmekteyiz.

Türkiye Sanat Kurumu tarafından verilen, 2014 En İyi Oyun Yazarı Ödülü’ne oyunun yazarı Gülşen Karakadıoğlu layık görülmüştür ve seçici kurul tarafından “En İyi Oyun Yazarı” olarak nitelendirilmiştir; ancak Karakadıoğlu’na seçici kurul üyesi olması nedeniyle ödül verilmemiştir.

Oyunu Oda Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

Nehir DT

Oyun hakkında yapılan yorumların çoğunda; yalnızlık, sevgi, dostluk, paylaşmak ve korku sözcükleri anahtar kelimeler olarak geçiyor. Özellikle filmin konusunu göz önünde bulundurduğumuz zaman, gayet iyi işlenmiş bir oyunun adımlarını takip edebiliyoruz…

İçinde oyuncularla olan bir röportajı bulabileceğiniz, oyunla ilgili bir eleştiri yazısı için şuraya göz atabilirsiniz: http://blog.radikal.com.tr/kultur-ve-sanat/nehir-21713

Oyunun Devlet Tiyatroları sayfası: http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-nehir.html

Ramiz ile Jülide

İki karakterin, Jülide ve Ramiz’in hikayesini; yaşadıkları aşkı, gurur ve başka sebeplerden dolayı geri çevirmeleri açısından işlemiştir. Oyuncular; Faruk Günuğur, Seda Oksal, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı’dır.

Oyunu Şinasi Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

ramiz ile jülide

Oyun 2 perde ve 2 saatten oluşmaktadır. İki farklı kişiliğin ve hayatın bir kesitini gözler önüne seren oyun, genellikle iyi eleştiri almış. Özellikle dikkat çekmem gerekir ki; “Hiçbir yerinde sıkılmadım, hep güldüm.” diyen kitle oldukça fazla… Fakat oyunculuklar genelde beğenilse de; maalesef dekorların ve müzik seçimi konusunda kötü yorumlar mevcut.

Oyunun Devlet Tiyatroları sayfası: http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-ramiz-ile-julide.html

Sarı Naciye

Bir kadının töreye ve engellere inat aşkını yaşamasını ve ayakta kalmasını anlatan bir hikayeye sahiptir. Oynayanlar; Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kadir Özcan ve daha fazlası…

Oyunu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

sarı naciye 3

Oyun iki perdedir ve 1 saat 50 dakika sürmektedir. Oyunla ilgili çoğu yorum; oyunculukların oyuna tam olarak bir şey katamadığı yönünde olsa da, müzikler ve danslar oyunun görülmesi gereken bir eser olmasına olanak sağlamış. Can Atilla (besteci), Melikcan Zaman (müzik direktörü) ve Ömür Uyanık (koreograf) oyunu farklı bir seviyeye taşımayı başarmışlar, gözlemlediğim kadarıyla. Taşra hikayelerine o kadar ilgim olmamasına rağmen, gidip görmek istediğim bir oyun olmayı başardı Sarı Naciye…

Oyunun Devlet Tiyatroları sayfası: http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-bolum_oyunekibi-sari-naciye2.html

Hedda Gabler

General Gabler‘in kızı olan Hedda Gabler; çok güzel ve asil olmakla birlikte, özgür ruhunun etkisiyle ulaşılmaz gözükmektedir. Bir yandan babasıyla, diğer yandan toplumun normları ve kapana kısılmış gibi hissettiği evliliği… Bütün bunların arasında var olmaya çalışmaktadır Hedda. Acaba var olmayı başarabilecek mi, yoksa oyunun dışına mı itilecek?

Oyuncular arasında; Sibel Özer Chulliat, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut turan ve Seval Ersu gibi isimler bulunmakta.

2 saat 20 dakikadan oluşan oyun, Büyük Tiyatro’da karşınızda olacak.

14133566181452394610-b

“Başkalarının gözleriyle görmekten, başkalarının gözleriyle bakmaktan yorgun düşmüş Hedda Gabler. Kapatıyor kapkara gözlerini, içine bakıyor, kendine bakıyor.  Kararmış anıların dibinde çökerttiği binlerce kırık görüntü siyaha, durmadan siyaha ağlıyor.”

Murathan Mungan (Kırk Oda)

Ayrıca oyunla ilgili bulduğum yorumlar, oyunculuğun çok iyi olduğu yönündeydi; hatta bazı sahnelerinde şaşırttığı gibi, gerisinde de eğlendirmekten geri kalmamış olması dikkatimi çekti. Bir başka konu ise, çoğu yerde ikinci yarının daha iyi olduğu yönde yorumlar bulunmakta; sanırım gidip kendimiz izlememiz gereken oyunlardan biriyle daha karşı karşıyayız.

Oyunun sayfasına şuradan ulaşılabilir: http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-bolum_oyunekibi-hedda-gabler9.html

Neşe, Dert, Aşk

Neşet Ertaş’ın hayatını konu alan bu oyun, Küçük Tiyatro’da izlenebilecek. Alpay Ulusoy, Sinem Şahin, Mert Kılıç ve Umut Toprak’ı oyunda seyredebileceğiz.

 

neşet-ertaş-1

Oyunu tanıtan birçok yazı bulunsa da; maalesef hakkında yorum ya da eleştiri yazısı bulunmamakta; ama bir Neşet Ertaş severseniz, güzel bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz bu oyunu.

Resmi sayfa: http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-nese-dert-ask.html

Meraklısı İçin Bir Hikaye

Ünlü öykücümüz Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı ve eserlerinden seçkilerine ev sahipliği yapıyor oyun. İki perde sürüyor ve Erdinç Doğan, Özgür Avcu’yu oyuncular olarak görüyoruz. Oyunun bir başka amacı da; gençliği edebiyatla buluşturmak, bunun için oyuna Devlet Tiyatroları’nın başlattığı kitap kampanyasına bağışlayacağınız bir kitap ile gelmeyi unutmayın!

jag-meraklisi-icin-oyle-bir-hikaye-istseh-4

Maalesef bulduğum yorumların hepsi eski sezonlardan olduğu için, değişik oyuncular ile ilgili yapılmışlardı. Fakat oyunun eğlenceli oluşu ve güzel işlenmişliği yine geçerlidir diye var sayıyorum. Sait Faik’i gerçekten seven ya da bilmeyen herhangi birinin zevk alacağı bir oyun olduğunu düşünüyorum.

Oyunun sayfası:  http://www.devtiyatro.gov.tr/programlar-sehirler-ankara-detay-bolum_oyunekibi-meraklisi-icin-oyle-bir-hikaye.html

Eğer eğlenmek ve birinin hayal dünyasının içinde yolculuğa çıkmak istiyorsanız, Aklımdaki Kadınlar‘ın çok güzel bir seçenek olduğunu belirtmek isterim. Başka insanların hayatında sahneler görüp, ilişkilerinizi tekrar keşfederken eğlenmek isterseniz bu oyunu tavsiye ederim. Eğer dostlukla birlikte harmanlanmış, yakın zamanı konu alan bir hayat kesiti görmek isterseniz, Nehir tam size göre. Hayır, ben şimdi komedi tadında bir aşk hikayesi izleyip bol bol insanların seçimleriyle ilgili yorum yapmak istiyorum derseniz, Ramiz ile Jülide sizin oyununuz. Hayır, hayır ben daha gerçekçi bir şey izlemek istiyorum, daha güçlü adımlarla yürüyen kendi seçimlerini yapabilen birinin hayatına dahil olmak istiyorum diyorsanız da; Sarı Naciye tam sizlik. Aynı anda gerçekle bağlantılı olsun, ama ciddi olmasın içimi ısıtsın diyorsanız, tanıdık iki ismi seçmenizi öneririm; Sait Faik ve Neşet Ertaş’tan söz ediyorum. Daha klasik, Avrupai bir hikaye izlemeyi tercih ediyorsanız, Hedda Gabler sizin için uygun. Bana gelince, hala Aklımdaki Kadınlar ve Meraklısı İçin Bir Hikaye arasında karar veremedim. Umarım bu hafta karar vereceğim.

Biletleri Devlet Tiyatroları gişelerinde ya da illerde ilgili müdürlüklerden temin edebilirsiniz. Ruhumuza ve modumuza en çok uyanı seçerek eğlenip, tiyatroyu neden çok sevdiğimizi bir kez daha hatırlamak dileğiyle…

 

 

Leave a Reply