2015’e birkaç gün kala, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ankara’daki müzikseverleri bir şölen bekliyordu: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Konseri. Artık bir gelenek haline gelen CSO Yeni Yıl Konseri’nde birbirinden değerli müzisyenler konuk ediliyor. Farklı konuklarla oldukça eğlenceli performanslar sergileniyor. Böylece CSO, sahip olduğu dinleyici kitlesinin sınırlarını aşıp daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Genel olarak; CSO Yeni Yıl Konseri, klasik müzik dinlemeyen insanların bile izleyip keyif alabileceği eşsiz bir konser.
Bu yıl, 26 Aralık Cuma akşamı Ankara Arena’da gerçekleştirilen konserde, orkestra şefi Rengim Gökmen idi. Bu yeni yıl konserinde CSO’nun konukları; ‘Klazz Brothers&Cuba Percussion’ adlı topluluk ve Yunan solist Maria Markesini oldu. Bu isimlerin yanı sıra, Devlet Çoksesli Korosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Opera ve Balesi’nin bale sanatçıları da orkestraya eşlik etti.
Klazz Brothers&Cuba Percussion, daha önce de Türkiye’de konser vermiş ve CSO’ya yeni yıl konserinde eşlik etmiştir. Klasik müzik ile Küba müziğinin ritimlerini harmanlayan bu yaratıcı topluluk, yüksek enerji ve sempatileriyle bitmesini hiç istemeyeceğiniz bir performans sergiliyorlar. Onların sahne performansını ben kelimelere dökmeyeyim de, sizler mutlaka izleyin. Maria Markesini ise, büyüleyici bir sese sahip ve çok zarif bir kadın olarak, ortama biraz daha ağır bir hava katmıştı.
Batı müziğinin yanı sıra, Anadolu’ya ait ezgilere de yer veren CSO’nun bu yıl için hazırladığı program şu şekildeydi:
40.Senfoni “Mambozart” – T.Forster
Bolero – M.Ravel/C.R. Paulsen
Poloveç Dansları – A. Borodin
Lagrimas Negras – A. Thompson
Adagio – T. Albinoni
Köçekçe – U.C. Erkin
Şark Pazarı – A.Ketelbey
Altın ve Gümüş Vals – F.Lehar
Alla Turca – W.A.Mozart/T.Forster
Mavi Tuna Valsi – J.Strauss
5.Senfoni “Cinco Salsa” – Beethoven/S.I.Joner
Moon River – H.Mancini/J.Mercer7T.Forster
Stagona Stagona – M.Plessas/K.Koselleck
Lezginka – A.Haçaturyan
Hızlı Polka – J.Strauss
O Fortuna – C.Orff
The Boy From Ipanema – A.C.Jobim/T.Forster
Harmandalı – O. Balcı
Konserin başlarında, Adagio performe edilmeden hemen önce, şef Rengim Gökmen bu eseri, Soma ve Karaman’da hayatlarını kaybeden maden işçilerine ithaf etti. Benim çok beğendiğim ve zaten ağır bir havası olan eser, yüklenen bu anlam ile daha farklı bir iz bıraktı konserden sonra. 2014’ün son günlerindeyken, yaşanan acıların unutulmaması, ihmal edilmemesi konsere dair kesinlikle güzel bir ayrıntıydı. Hatta konserin ikinci yarısının başında Rengim Gökmen, her şeyden önce işçilerin ve sivillerin ölmeyeceği bir yıl olmasını temenni etti.
Konser programındaki eserlerin çoğunu biliyoruz aslında ancak; bu eserler Klazz Brothers&Cuba Percussion’un dokunuşlarıyla bambaşka haller aldılar. Küba ritimlerinin hareketliliği ile birleşen senfonileri, tempo tutmadan dinlemek neredeyse imkansızdı. Ayrıca Klazz Brothers&Cuba Percussion üyelerinin seyirciyle olan iletişimine de değinmek istiyorum. Oldukça sıcakkanlı davranışlarıyla eser aralarında seyirciyle diyalog kurdular. Bu küçük ve sıcak diyaloglar, seyirciyi bütün konserin içine daha çok dahil ediyordu.
Konserin bu eğlenceli tarafından başka, bir de ağır bir topu vardı; o da Maria Markesini idi. Gerçekten tüyler ürpertici bir sese sahip kendisi, zarafeti ise cabası. Birkaç eserde sahnede bulunan Markesini’nin en etkileyici performansı, The Boy From Ipanema adlı eserdeki idi. Bunun sebebi, diğer eserlere göre bu eserde vokalin daha ön planda ve daha güçlü kullanılması olabilir tabii. Yine de konser boyunca dinlediğim en iyi performanslardan birisiydi kesinlikle.
Konser programında bulunan, farklı kültürlere ait eserlerden bazıları dans gösterisi ile birlikte sunuldu. Harmandalı ve Köçekçe’ye Devlet Halk Dansları Topluluğu renkli gösterileriyle eşlik etti. Diğer yandan Mavi Tuna Valsi’ne Devlet Opera ve Balesi’nin bale sanatçıları eşlik etti. Konser boyunca gerçek bir kültür sentezi izledik diyebilirim. Konserin sonlarına doğru, artık seyircilerin de dans etmesi için davet edilmesi üzerine yediden yetmişe birçok kişiyle rengarenk, keyif dolu dakikalara şahitlik etti Ankara Arena.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da CSO Yeni Yıl Konseri, klasik müzik konseri olmanın dışında; Doğu ve Batı kültürlerini sentezledi, yeni yılın heyecanını müzik ve dansla Ankara halkına yaşattı. Özellikle, bu yıl hayatlarını kaybeden yüzlerce maden işçilerimize değinilmeden geçilmemesi; benim ve eminim ki o koca salonu dolduran binlerce kişinin içinde bir şeyleri kıpırdattı. Hem performanslarıyla, hem de duyarlılıklarıyla bizlere yaşattıkları bu eşsiz gece için Ankara halkı olarak CSO’ya minnettarız. Şimdiye kadar izlemediyseniz , önümüzdeki yıl CSO Yeni Yıl Konseri’ni kaçırmamanızı öneriyor ve yazımı noktalıyorum.