Theodor Storm tarafından yazılmış olan Hayalet Süvari isimli kısa romanı okuma kararımda kitabın kapağının etkisi büyük oldu. Her ne kadar kitabın kapağı fantastik ögeler içeren bir romanı andırsa da kitabı okuduğumda pek de fantastik ögeler içermediğini fark ettim. Öte yandan kitapta çok daha da değişik, sıradan olmayan bir şey anlatılıyordu.
Hayalet Süvari’de Hauke Haien isimli bir gencin hikayesi anlatılıyor. Hauke çok zeki birisi olmasına rağmen (Öklid’in kitaplarını çocuk yaşta öğreniyor, ayrıca kendi kendine Felemenkçe öğreniyor) o zamanın toplum yapısından ötürü daha küçük hedefler seçmek zorunda kalıyor. O yüzden de bir kahya yardımcısı olarak kıyı şeridinde görevli memurun yanında göreve başlıyor. Kıyı şeridi görevlisinin görevi ise şudur: Deniz seviyesinden fazla yüksek olmayan yerlerde halkın güvenliği için denizin taşmasını önleyen set inşa etmek. Kıyı şeridi memurunun yanında göreve başlayan Hauke zamanla diğer kahyaların arasından sıyrılır ve yeni kıyı şeridi memuru olur. Fakat ilerleyen yıllarda kendisini bekleyen trajedinin farkında değildir.
Bu romantik başlayıp epik biten kitabın olay örgüsü çok güzel olmasına rağmen vurguladığı noktalar da özenle seçilmiş. Mesela o dönemlerdeki sınıf kavramı ve sınıf algısı vurgulanmış. Hikayeden bahsederken de vurguladığım üzere Hauke, çok zeki olmasına rağmen oldukça mütevazi bir iş tercihi yapmaya zorlanıyor. Bunda ailesinin ve toplumun ona dayatmış olduğu kuralların büyük bir etkisi var. Mesela hikayede Hauken kitap okurken babası oğluna işe yarayacak bir şeyler yapmasını öğütlüyor. Yani potansiyeli olan bir gencin toplumdaki sınıf algısı sebebiyle başka işlere sürüklendiğini görmek mümkün.
Romanda genel olarak birçok ilgi çekici öge olmasına rağmen benim ilgimi çeken şey kıyı şeridi memuru ve onun yaptığı işler oldu. Kıyı şeridi memuru deniz taşmasına karşın her tedbiri alan kişi olarak karşımıza çıkıyor. Set yapımı, su yolları yapımı gibi işlerle uğraşan bu insanların Hollanda gibi deniz seviyesinden fazla yüksek olmayan ülkelerde hala varlığını sürdürmekte olduğunu öğrendim. Ayrıca Theodor W. Storm’un bu konudaki bilgisi de hayret vericiydi.
Hayalet Süvari beklediğim gibi fantastik bir öykü olmamasına rağmen çok etkileyici bir eserdi. Çok katmanlı bir eser olmasına rağmen sadece 144 sayfaya sığdırılmıştı hikaye. Theodor W. Storm’un bu eseri hem çok güzel bir zaman geçirmeyi hem de yeni bir şeyler öğretmeyi sağlayan bir eser.