Neredeyse her sene Türkiye’de konser verip müzikseverlerin yüzünü güldüren Farid Farjad, önümüzdeki Kasım’da da müzikseverleri sevindirecek. 21 Kasım’da ATO Congresium’da sahne alacak konserin biletlerinin büyük çoğunluğu satılmış durumda. Artık kemikleşmiş bir dinleyici kitlesine sahip Farjad, Türkiye’de epeyce dinleniyor. Örneğin toplu taşıma araçlarında keman sesiyle çalan bir telefon duyduysanız bilin ki o Farid Farjad’dır. ODTÜ’de verdiği bir konserden sonra “Türkiye ülkem kokuyor.” diyen sanatçının Türkiye’de konser vermesinin nedeni belki de ülkesine duyduğu özlemi bir parça giderebilmektir, kim bilir.

Farid-ve-Anıtkabir

Peki kimdir Farid Farjad? Farjad, İran asıllı bir ABD vatandaşıdır. 1938 yılında Tahran’da doğan sanatçı, Tahran Müzik Konservatuarı’nda klasik müzik üzerine yüksek lisans yapmış, sonra da Tahran Senfoni Orkestrası’nda görev almıştır. 1979 yılındaki İran İslam Devrimi’yle müziğin “haram” ilân edilmesi ve yasaklanmasından sonra Farjad’ın ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklanmıştır. Öyle olunca Kaliforniya’ya taşınan sanatçı, yine de kendisini ABD’li olarak değil İranlı olarak tanıtmayı tercih ediyor. Farjad’ın birçok albümü mevcut. Fakat en ünlü olanı “Anroozha” yani “O Günler” isimli albüm beşlemesi. Bu beş albümde yalnızca piyano ve keman kullanan sanatçının müziği çok karakteristik. Anroozha serisinin ilk dördünde Abdi Yamini piyanoda eşlik etmiş, beşincisindeyse eşi Mitra Tavakkoli Farjad. Sanatçının ayrıca “Golha Orkestrası” adını verdiği bir kolektif albümü  mevcut.

Farid-Farjad-Küçük-Yaşlarda

maxcelina_aanruzhaa

Farid-Farjad-ve-Pipo-Tutkusu

Sanatçı “Kemanı Ağlatan Adam” olarak nam salmış, haklı bir nam bu. Çünkü kendi deyimiyle doğanın hüznünü notalara dökmüş. Dediğine göre, ülkesinden uzaklaşması ve ülkesinden uzakta yaşamak zorunda kalması onun müziğinin gidişatını etkilemiş. Müziğini dinlediğinizde acısına ortak oluyorsunuz adeta. Bir o ağlıyor, bir keman, bir de siz. Öyle olunca pek tabii hak ediyor namını Farjad, zira yüreğinizin bamtellerine dokunuyor nağmeleri. Fakat bazı şarkıları fazlaca popüler olduğu için dinlemek istemiyor insan, hemen bir sonraki şarkıya geçiyor. Ne olursa olsun Farjad’ın notaları doğadaki hüznü gözlerinize aktarmaya yetecek cinsten.

Biletler için tık tık.

Dinlemeden konsere gitmeyin” parçaları:

 

 

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Farid_Farjad

http://www.biletix.com/search/ISTANBUL/tr#farid farjad

Leave a Reply