Reard ve icadı Bikini

Bikini’yi hangi meslek grubunda çalışan birisi bulmuştur sorusuna belki de verilecek son cevap “Bir Mühendis Bulmuştur” şeklinde olacaktır. Fakat bikini’yi bir otomotiv mühendisi olan Fransız Louis Reard icat etmiştir.

Bikini adı bazı kesimlere göre Latince’de “iki” anlamına gelen “bi” ile mayoların üretildiği kumaş olan lycra’nın santimetrekaresi anlamına gelen “kini” nin birleşmesinden ortaya çıkmıştır. Bazıları ise bu ismin, o yıllarda atom bombası denemelerinin yapıldığı Pasifik’teki mercan adası “Bikini” den geldiğini öne sürmektedir. Söylentilere göre Louis Reard, yeni icadının atom bombası gibi inanılmaz bir şok etkisi yaratacağını düşündüğü için bu adı seçmiştir.

Louis Reard bir otomotiv mühendisi olmasına rağmen, annesine ait bir iç çamaşırı dükkânını işlettiği için modaya hiç uzak olmadan yetişmişti.1946 yılının ortalarına gelindiğinde Jacques Heim isimli bir modacı, Louis Reard’la dünyanın en küçük mayosunu üretmek için bir rekabete girdi. Bu rekabette önce davranan Jacques Heim oldu ve “Atom” isimli dünyanın en küçük mayosunu ürettiğini söyleyerek tanıtımını yaptı. Fakat bu icadın ardından kısa bir süre geçmesinden sonra “dünyanın en küçük mayosundan da küçük mayo” şeklinde iddialı bir tasarımla Louis Reard ürünün lanse etti ve piyasayı çalkaladı.

Reard bikinin pazarlamasını yapmak için çalışmalara başladığında bikiniyi giyecek bir model bulamadı. En son olarak Casino de Paris’te çalışmakta olan Micheline Bernardini isimli bir dansçıyı kiralayan Reard, string bikini olarak adlandırılan bikiniyi, 5 Temmuz 1946 yılında “Piscine Molitor” adlı bir moda olayında Bernardini sayesinde tanıtma fırsatı buldu. Bu tanıtımın ardından Bernardini, tam 50 bin kişiden beğeni mektubu almış ve Reard’la birlikte döneme damga vurmuşlardı.

Bikini’nin tanıtım defilesi öncesi

Piyasaya ilk çıktığı dönemlerde Vatikan tarafından müstehcen bulunan bikini kınanmıştı. Ardından İspanya, Portekiz ve İtalya gibi Katolik ülkelerde yasaklanan bikinin, Amerika’da kabul görmesi de tam 15 yıl sürdü.

1960’lı yıllarda Brigitte Bardot, Ursula Andress ve Raquel Welch ile birlikte bikinin tanıtımına katkıda bulundu.

1990’larda bronzlaşmanın sağlıksız olduğu görüşünün yayılması bile bikinin satışlarını ve başarısını engelleyemedi. Daha sonra pek çok yeni kreasyon çıkmış olsa da, belli bir süre sonra bikini tasarımının en önemli özelliği olarak varsayılan “yenilik” vasfı yavaş yavaş ortadan kayboldu ve bikini gelenekselleşmeye başladı.

Popülaritesini ve gelenekselliğini hiçbir zaman kaybetmeyen bikini, günümüzde de “Bir Mühendislik Harikası” olarak lanse edilerek plajların vazgeçilmezi olarak cazibesini korumaya devam ediyor.

Leave a Reply