Sesine, dublajlarına ve Youtube’ta yayınlanan programına hayran olduğumuz Yekta Kopan, güçlü kalemiyle bize sıradan olmayan okuma tecrübeleri yaşatmaya devam ediyor. 2002 yılında Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı’na ve 2010’da Bir de Baktım Yoksun öykü kitabı ile Haldun Taner Öykü Ödülü’ne layık görülen Kopan’ın son kitabı Sıradan Bir Gün raflarda yerini aldı. Takma isimle kişisel gelişim kitapları yazan Armağan Gündoğdu’nun sıradan bir gününü okuyacağımız roman, okurlarından övgüler almaya başladı bile.
Yekta Kopan yeni romanında, kitabın baş karakteri Armağan ve onun yarattığı kişisel gelişim uzmanı Mert Güriz karakteri ekseninde yalanlar ve iç hesaplaşmalar üzerine bir hikaye kurgulamış. Akıcı ve net cümleleriyle okuyucuyu daha ilk cümlesinden etkisi altına alan Sıradan Bir Gün’de, kitabın sonuna kadar ruh çözümlemeleri arasında geziniyor insan.
Sıradan bir günde başınıza neler gelebilir? Sıradan bir günde kahvaltı yapıp gazetenizi okuyabilir ve işinize gidebilirsiniz. Çalışırken biraz içiniz geçebilir mesela. Bir kahve içip toparlanabilirsiniz. Sıradan bir günde sevdiklerinizle görüşür, evinize market alışverişi yapabilirsiniz. Sıradan bir günde bir cinayete tanıklık edebilir ve hayatınızın sonsuz yolculuğuna çıkabilirsiniz. Sıradan bir gün size bazen kişisel gelişim kitaplarında yazanlardan fazlasını öğretir. Sıradan bir gün hayatınızın en sıra dışı gününe dönüşebilir.
Yarattığı karakterelerin hikayesini, sinematografik detaylarla kurguladığı mekanlarda anlatan Kopan hiç de sıradan olmayan bir romanla çıktı okuyucusunun karşısına. Kişisel gelişim kitaplarıyla geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan Mert Güriz karakterini yaratan Armağan’ın çocukluk travmalarını ve ikili ilişkilerini bu sinematografik kurguyla okuyoruz.
Kopan’nın akıcı bir ritimle yazdığı romanında, güncel akıştaki diyaloglar ve sade dili beni çok etkiledi. Hikayenin akıcı ritmi dışında, Kopan’ın selam durduğu kitaplar, yazarlar ve tablolar da olay örgüsüne farklı bir tat katmıştı. Kitabın baş karakteri Aramağan, sık sık yazdığı kişisel gelişim kitaplarından alıntılar yaparken, Kopan filozoflara da göz kırpıyor kitabında.
Armağan’ın sıradan bir gün yaşamaya imkan bulamadığı hikayesinde, yer yer günümüz insanına eleştiri niteliğinde cümleler de çarpıyor okuyucunun gözüne. Armağan’ın gölge yazarı olduğu Mert Güriz karakterinin anlattığı doğru insanın çözülmesine tanıklık ettiğimiz kitapta, Mert Güriz ile Armağan Gündoğdu arasındaki çatışma da kitabın sonuna kadar devam ediyor.
Kopan’ın odaklandığı insan ilişkileri de Armağan’ın hikayesini okuyucuya yaklaştırır nitelikte. Armağan’ın üniversite yıllarında tanıştığı akıl hocasıyla ve karısı İrem’le olan ilişkisi dışında, Kopan baba-oğul ilişkilerine de dokunmuş kurgusunda.
2018 yılına veda etmeye hazırlandığımız bu son haftada, sıradan olmayan bir okuma deneyimi sunacak olan Sıradan Bir Gün romanı, su gibi akıp gidecek.
Kaynaklar:
http://www.edebiyathaber.net/yekta-kopandan-sira-disi-bir-roman-siradan-bir-gun/
http://www.edebiyathaber.net/yekta-kopan-bir-edebiyatci-olarak-hayatla-didismeyi-seviyorum/
http://kalemkahveklavye.com/2018/11/siradan-bir-gun-siradanligin-renkli-karmasasi-cagla-ozden.html