Hayao Miyazaki’den 1988 yapımı, her karesini ezbere bildiğim, en sevdiğim “Komşum Totoro” (orijinal ismi ile Tonari no Totoro).İsimleri Satuski ve Mei olan iki kız kardeşin, yeni taşındıkları evin arkasındaki ormanda tanıştıkları Totoro ve onunla birlikte ormanın ruhunu bulmak üzere çıktıkları keşfin hikâyesi..

Birçok kişi filmdeki olayların başlangıcını; annelerinin hastalanması üzerine meraklı kız kardeşlerin kente uzak bir eve taşınması olarak görebilir. Ancak benim için olaylar tam olarak; eski, yıkık dökük ve sıvası akmış evde, yaşayanların anılarını temsil eden bir yandan da kömüre benzeyen şeklileriyle sanayi çağına atıfta bulunan küçük toz tavşancıklarını Mei’nin fark etmesi ve onların peşlerinden koşması ile başlar. Zira Mei, bu tatlı küçük toz bulutlarından sonra merakına yenik düşüp, her çocuk gibi, ormanı keşfe çıkar ve bir gün kendini Ormanın Ruhunun göbeğinde uyuklarken bulur.

 

Totoro’nun göbeğinde uyuklayan Mei.

 

Animasyon boyunca Miyazaki’nin tıpkı diğer tüm yapıtlarında rastlayabileceğimiz gibi aile ve ‘’çocukluk’’ kavramları üzerine mesajları, doğaya saygı ve insan doğa ilişkisi üzerine alt metinlere rastlarız. Fakat tüm bu mesajları verirken Miyazaki’nin asla atlamadığı temel ögeleri vardır, hani hangi animasyonunu izleseniz onun elinden çıktığını anlayacağınız: fantastik, büyülü varlıklar, hayal gücü ve çocuk ve tamamlayıcı olmaktan çıkıp başlı başına incelenmesi gereken muazzam müzikler…

https://www.youtube.com/watch?v=yyDWbUofrpc

 

 https://www.youtube.com/watch?v=MZgBQFMPvk

 

Yetişkinlerce ‘’fantastik’’ olarak adlandırılan bu gizemli dünyada diğer filmlerde sıkça rastlayabileceğiniz kavga, nefret, karakterlerin başına iş açan iyilik yoksunu varlıklar ve silahlar yoktur. Çocuklar, merak, gizem, çokça hayal gücü, doğa mitleri ve saygı, e biraz da Japon kültürüne bağlı mekânlar ve huzur dolu müzikler vardır. İşte Komşumuz Tototoro’nun evinde bunlardan başka hiç birine rastlanmaz. Miyazaki’ nin de göstermeye çalıştığı gibi, bizler doğaya bağlıyız ve bizim ona zarar verdiğimiz gibi o bize zarar vermez. Belki de bu yüzdendir Mei ve Satuski’nin tanıştıkları, seyahat ettikleri tüm büyülü varlıkların sevecen ve kucaklayıcı olması. Bu yüzdendir Totoro’nun kucağında uyanır uyanmaz, aldığı cevap bir kükreme gibi olsa dahi Mei’nin pek sevgili ormanın ruhunu soru yağmuruna tutması. Belki de, Mei bunu en başından beri bilendir ve genelin aksine bu animasyonda yetişkinler çocuklardan ders çıkarıyordur.

Aile kavramını, merakı, çocukluğu ve yaratıcılığı temel alarak kurgulanmış bu senaryoda; Miyazınki’nin doğayı ve onun kudretini anlatmak için kullandığı bir diğer şekil ise Satuski ve Mei nin Totoro ya katılıp ektikleri sihirli tohumların, erkenden yeni bir Kafur ağacına dönüşmeleri için ettikleri danstır. Ağacın dalından, evrene iyi geceler demek için çaldıkları şarkıdır. Mei’in hasta olan annesi için bakıcılarının tarlalarından taze bir mısır koparmasıdır. Ve hatta filmin sonunda, aslında yalnızca Mei ve Satuski’nin düşlerindeki ormanda evi olan Totoro’nun huzuruna babalarını da götürmeleridir!..

Kafur Ağacı dansı.

Komşum Totoro; İkinci dünya savaşı sonrası Japonya’sında geçen; kalpleri ısıtacak, hayal gücünüzü zorlayacak ve belki de sizi de ormandaki ruhlar, ağaçların nöbetçisi Totoro ve onun kedi otobüsü ile tanıştıracak muhakkak izlenmeli dedirten bir animasyon…

 

https://www.youtube.com/watch?v=92a7Hj0ijLs

 

 

 

Kaynakça:

  • https://www.imdb.com/title/tt0096283/
  • https://www.cartoonbrew.com/box-office-report/chinas-no-2-film-this-weekend-was-hayao-miyazakis-my-neighbor-totoro-167940.html
  • https://www.frameby.com/whatdoyouthink_photos/25555/standart_a86e8d80-63a6-4eb4-ac83-23c15c92fafe.gif sitesinden alıntı bir gif.
  • https://cdn-images-1.medium.com/max/2600/1*4945ZjMPlelYjx9vDMNFnA.png sitesinden alıntı bir fotoğraf.
  • https://www.awn.com/sites/default/files/styles/original/public/image/featured/1033133-giveaway-enter-win-my-neighbor-totoro-gift-pack.jpg?itok=vsW5jSZK sitesinden alıntı bir fotoğraf.

 

Leave a Reply