“Comic Sans’ı seviyorsanız, tipografi hakkında fazla bir şey bilmiyorsunuz. Comic Sans’tan nefret ediyorsanız, yeni bir hobiye ihtiyacınız var.”

Tasarımcıların nefret etmeyi en sevdiği yazı tipi hiç süphesiz ki Comic Sans’tır ve sanıyorum ki hiçbir şey Comic Sans kadar ele ayağa düşmemiştir. İnsanlara yardımcı olmak amacıyla sevimli bir font olarak dünyaya gelen ancak biraz yanlış anlaşılan bir yazı tipi comic Sans. Kullanıldı da kullanıldı. Düğün davetiyelerinde kullanıldı, bakkal amca kullandı, pasif agresif PowerPoint sunumlarında kullanıldı. Mezar taşında bile kullanıldı. Herkes kullandı. Sonra peçete gibi atılmak istendi. Holly ve David Combs “Comic Sans yasaklansın!” yazılı şapka ve bardak gibi ürünler bile satmaya başladı. Manifestoları bile vardı.

Yirmi yıldan fazla süredir hayatımızda olan bu yazı tipi, tasarımcısı Vincent Connare tarafından bile yalnızca bir kez kullanıldı.

Image for post

Peki tasarım dünyasında bu fonttan bu kadar nefret edilmesi neden?

Connare’in Microsoft’ta çalıştığı dönemlerde firma gençler ve çocuklar için bir kelime-işlem yazılımı olan Microsoft Bob’u geliştirmektedir. Tamamen karikatürize görsellerden oluşan Bob’un kimliğine uygun bir font gerekmektedir ve tam bu noktada kahramanımız Connare devreye girer ve biraz çizgi roman tarzı görseller ile bezenmiş bu yeni programın ihtiyacına uygun bir font tasarlamaya başlar. Efsane font artık doğmak üzeredir!

“Bir yazı tipi ne için yaratıldıysa onu yapmalıdır. İşte bu yüzden Comic Sans ile gurur duyuyorum. O, bilgisayar kullanmaya yeni başlayan kişiler içindi ve bu segmentte başarılı da oldu. İnsanlar Comic Sans’i yanlış kullanıyorlar. Eğer bir fontun nasıl kullanıldığını anlamıyorlarsa fontun onlar için bir gücü veya anlamı olmayacaktır.”

“Ben Comic Sans’ı sadece çocuklara yönelik uygulamalar için tasarlamıştım bunun dışında her hangi bir beklentim hiç bir zaman olmadı.” Şeklinde açıklasa da Microsoft yönetimi bu fontu Windows95 Plus Pack içine koymaktan geri kalmadı. Bu süreç içerisinde Microsoft Bob projesi zamanında bitirilemediği gerekçesi ile iptal edildi. Ancak Comic Sans’ın hikayesi projenin iptali ile sona ermedi. Windows 95’in OEM sürümleri için sistem yazı tiplerinden biri olarak yer aldı. Ayrıca 3D Movie Maker adlı bir çizgi film programının da varsayılan fontu olarak tanımlandı. Geçen süre içerisinde Comic Sans Windows ve MacOs işletim sistemlerinde, sistem fontu olarak bugüne kadar varlığını sürdürdü.

Uzun yıllar boyunca hayatını bir kabusa çeviren bu yazı tipi yüzünden birçok hakaret nedeniyle mahkeme süreçleri yaşasa da Connare bugün Londra’da Dalton Maag isimli bağımsız bir ajansta çalışmalarını sürdürmekte.

Bugün, Bang &Olufsen, BMW, McDonald’s, Nokia, Toyota, Ubuntu, Vodafone gibi uluslararası şirket ve kurumlar Comic Sans’ın yaratıcısı Connare’nin yarattığı tasarımları ve yazı tiplerini kullanıyor. Connare ise konuya hala iyimser ve esprili yaklaşmaktan geri kalmıyor, Comic Sans hakkında kendisine sorulan sorulara “Sanırım benim font hala Justin Bieber’dan bile daha popüler!” şeklinde yanıt veriyor.

Leave a Reply