Sanata Yeni Bir Perspektif: Eser Gündüz

Not: Çeviri bana aittir. Aklınıza takılan ya da doğru bulmadığınız bir kelime belki olur diye siteyi kaynakçaya bırakacağım. Ayrıca, sizlere etkilendiği akımları kısa kısa anlatan hepimizin ulaşabileceği birkaç internet sitesi bırakacağım ki akımların ne olduğunu bilmiyorsanız aklınızda soru kalmasın. İyi okumalar!

Herkese selam! Bu ay size Türkiye’nin önemli yeteneklerinden biri olduğunu düşündüğüm, kendisinin workshoplarına katılamadığım için çok üzüldüğüm ve sanatının daha fazla insanı kucaklamasını istediğim mimar aynı zaman da akademik perspektifini resmiyle harmanlayan bir sanatçıdan bahsetmek istiyorum: Eser Gündüz.

1990 yılında doğan Eser Gündüz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Disiplini mezunudur. Heykel ve 3 boyut, fotoğraf, mimari ve boyutsal aktarım, sanat danışmanlığı, resim ve tasarım konusunda mesleki yetenekleri bulunur. Kendisinin web sitesine girerseniz bu konuda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mesleğinin sanatına olan etkisinin kendisi de röportajında ve her çalışmasında altını çizer. Bu yüzden onu tanımak için bence en önemli bakış açısı Eser Gündüz’ün mesleğine nasıl baktığını kavramaktır. Mimarlığa klasik meslek bakış açısı yani sistemin para kazanmak için yerine getirilmesi gereken bir görevi ya da hoş ve orantılı bir yapı olarak bakmaz. Eser Gündüz, çizgilerin ruhunu resmederek görmemizi sağlar. Bundan dolayı sanatını bakarak değil de görerek algılayabilirsiniz. Çizilen çizgilerin düzeninin içindeki özgün düzensizliği ekspresyonist darbeleriyle çağdaş fonda harmanlar ve bunu yaparken Bauhaus ile De Still akımlarının etkisini de bize hissettirir. Eser Gündüz mesleğinin adeta bir tabloya dönüştürür ve her yeni tabloda orijinal eserler oluşturur. Tabii ki bunlar benim naçizane düşüncem. 

abstractmag.net‘e verdiği röportajda beni etkileyen farklı bir bakış açısından da bahsetmiştir.  

“Birden çok akademik disiplini ilgilendiren perspektifler sayesinde biz resimi farklı yerlerden görebiliyoruz. Bu yolda resimlerimin düzenini kendi güzelliğim değil, daha çok inandığım ideolojiyle aynı çizgide kurabildim. Benim için her çizgi bir işlev sunmalıdır ve bir sebebi olmalıdır. Hikaye hikayedir, biçim biçimdir.. Çizimlerimdeki birçok unsurları ve bu düşünceden gelen çizimlerin hepsini mimari morfololoji olarak adlandırırım.” 

Yani sizin anlayacağınız, karşınıza çıkmış olan bu sanatçının eserleri, bakıp da güzel olanı aradığınız ve güzel olarak adlandırdığınız resimlere çok çok farklı bir bakış açısı getirir. Kendinden ve kendi mesleğinden birçok perspektif katarak özgün bir eser oluşturur. Beni belki onun sanatında etkileyen en önemli özelliklerden biri bu. Sonuçta kendi inandığı, sevdiği, gönül verdiği kökten kopmayarak veya o kökü ayrıştırmayarak yaratıcılığını yine isteyerek yarattığı sanatında da çok iyi bir şekilde icra eder. Daha fazla ekleyecek bir sözüm yok açıksası çünkü benim de çözemediğim saatlerce bakmak istediğim eserleri var, o yüzden geri kalan yorumu size bırakıyorum.

Sanatla kalın! 

Kaynakça: 

Eser Gündüz’ün kendi web sayfası: https://esergunduz.art

Eser Gündüz’ün eserlerini satın almak isterseniz: https://www.etsy.com/shop/EserGunduzArt?ref=seller-platform-mcnav

Röportaj: https://abstractmag.net/interview-eser-gunduz/

Bauhaus: https://blog.burotime.com/hem-okul-hem-sanat-hareketi-bauhaus-sanat-akimi-ve-onemi-nedir/

Ekspresyonizm: https://tr.wikipedia.org/wiki/Dışavurumculuk 

De Still: https://tr.wikipedia.org/wiki/De_Stijl 

Leave a Reply