Zihninizde Bir Agnes Obel Var

Bugün yeni ve farklı bir müzik zevkini ortaya çıkarmak için güzel bir gün…

Agnes Obel, Danimarkalı bir şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen. Obel, şarkılarının sözlerini kendisi yazıyor, söylüyor ve şarkı kayıtlarını çoğunlukla Berlin’de bulunan evinin stüdyosunda gerçekleştiriyor. Agnes Obel Philharmonics adlı ilk albümünü 2010 yılında çıkarmış ve o sene albümü 10.000 adetin üzerinde satılarak, kazandığı ödüllerle müzik dünyasında kalıcı bir isim olacağını herkese kanıtlamıştır. Bu sene şubat ayında çıkardığı “Myopia” adlı albümü ise sanatçının dördüncü ve şimdilik son albümü.

Agnes Obel’ın şarkı sözlerini yazarken ve özellikle onların müziklerini yaparken kendine özgü ve yaratıcı bir tarzı var. Çok yönlü çalışmayı seven sanatçı, müzik kayıtlarını yaparken birden fazla enstrüman ve şarkılarını söylerken de birden fazla tonlama kullanmayı çok seviyor. Ludwig Van Toronto Dergisiyle yaptığı bir röportajda hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığı ve müziklerini kaydettiği sırada bile bütünüyle anlamını kavrayamadığı sıra dışı ses düzenleri kullanan Obel,  müzik yapmak için özellikle bu yolu seçtiğini vurgulayarak daha çok öğrendiğini dile getiriyor. Gerçekten de sanatçının ilk albümünden son albümüne kadar müzik tarzındaki değişimlere dikkat edildiğinde her albümünün bir gelişim sürecinin evreleri olduğu anlaşılıyor. Philharmonics adlı ilk albümü Agnes Obel’ın şarkı sözü yazmaya başladığı ilk yıllardaki şarkılardan oluşuyor ve bunlar üzerinde Obel bireysel olarak çalışarak bu müziklerde yer alan enstrümanları kendi çalıyor, şarkı sözlerini de kendisi seslendiriyor. Yine ilk albümü de dahil olmak üzere bu yıllarda müziklerindeki enstrüman seslerini ve onların ortaya çıkardığı melodileri Trautonium denen bir elektronik müzik enstrümanıyla birleştirerek yaptığı şarkıların ona ait olduğunu kanıtlarcasına her birinin altına bu yolla müzikal bir imza atmış oluyor. Trautonium içinde barındırdığı salınımlı radyo tüpleri sayesinde ortaya çıkan elektronik titreşimlere benzeyen bir tonun, hoparlör yardımıyla sese dönüştürülmesini sağlayan bir çeşit müzik aletidir ve bu alet sayesinde müziğin melodisi zengin nota içeriğine sahip olur. Agnes Obel’ı sadece şarkı sözlerindeki derin anlamları keşfetmek için değil aynı zamanda müziğindeki tazeliği duymak ve hipnotize edici özelliğiyle huzurlu birkaç saat geçirmek için dinlersiniz. İkinci albümü olan Aventine’de ise bir müzik grubuyla çalmaya başlayan Obel, sayıca fazla ve farklı müzik aletlerini de ekleyerek daha üretici hale geliyor.

Citizen of Glass albümünün Agnes Obel’a IMPALA (Independent Music Companies Association) ödülünü kazandırmasıyla sanatçının ünü daha geniş alanlara yayılmaya başlar. Obel bu albümle müzik kariyerinde farklı bir yön keşfeder çünkü bu albümdeki şarkıların hepsi belirli bir konsepte hitap ederek birçok duygunun açığa çıkmasını sağlar. Günümüzde insanların hayatlarını çok göz önünde yaşadığı bir toplumda, geçmişten bugüne duygular da evrilir bu yüzden dış dünyaya gösterilen duygularla iç dünyadakiler birbirinden farklıdır ve insanların bir bütün olarak var olabilmesi için iç dünyadaki duygu ve düşüncelerin bir an önce dışa vurulması gerekir. İşte Agnes Obel’ın şarkıları, insanların iç dünyasındaki duygu ve düşünceleri dile getirmesi için adeta 4-5 dakikalık terapi seanslarıdır.

Myopia adlı son albümünde kullanılan enstrümanların sayısı arttırılmış ve bu müzik aletleriyle ortaya çıkarılan melodiler daha yoğun ve şiddetli hale getirilmişlerdir. Bunun altında yatan sebep ise Agnes Obel’ın şarkılarıyla, düşünce yoğunluğu yaşayan bir zihinde dış dünyaya ifade edilemeyen ne kadar duygu varsa bunların anlaşılması için dinleyicilerini bir yolculuğa çıkarmaktır. Yani Agnes Obel’ın yaptığı müzikler sadece dinlenilme kaygısı yaşanarak üretilmiş müzikler değildir, insanların iç dünyalarında derinlere inerek sorunları gün yüzüne çıkarmak motivasyonuyla metaforik bir dille yazılmış eserlerdir

Agnes Obel’ın müzik alanındaki yolcuğuna şarkıları aracılığıyla siz de tanık olabilirsiniz. Her albümüne farklı bir nüans ekleyeceğine emin olarak müziğindeki gelişimi takip edebilir, sıra dışı, özel ve kaliteli bir müzik zevkine sahip olabilirsiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra dinlemeye karar verirseniz, naçizane Obel’ın şarkılarını kulaklık takarak, yalnızken, tamamen kendinize vakit ayırdığınız bir sırada dinlemenizi tavsiye ederim; o zaman neyden bahsetmeye çalıştığımı anlayacaksınız.

KAYNAKÇA

Encyclopedia Britannica. 2020. Trautonium | Musical Instrument. [online] Available at: <https://www.britannica.com/art/trautonium> [Accessed 1 April 2020].

Ludwig van Toronto. 2020. INTERVIEW | Singer-Songwriter And Musician Agnes Obel Talks About Her Atmospheric Music. [online] Available at: <https://www.ludwig-van.com/toronto/2020/02/12/interview-singer-songwriter-and-musician-agnes-obel-talks-about-her-atmospheric-music/> [Accessed 1 April 2020].

BBC. 2020. Agnes Obel – New Songs, Playlists & Latest News – BBC Music. [online] Available at: <https://www.bbc.co.uk/music/artists/e3c4c4af-f83b-4168-84cb-898009dd0447> [Accessed 1 April 2020].

the Guardian. 2020. Agnes Obel: ‘It’s Called A Trautonium – And It Can Electrocute People!’. [online] Available at: <https://www.theguardian.com/music/2016/oct/17/agnes-obel-its-called-a-trautonium-and-it-can-electrocute-people> [Accessed 1 April 2020].

The Independent. 2020. Agnes Obel’s New Album Myopia Inhabits A Desolate Place Of Twilight Solitude. [online] Available at: <https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/reviews/agnes-obel-review-mypoia-tracklist-stream-lyrics-release-date-tour-a9344376.html> [Accessed 1 April 2020].

Leave a Reply