Amerika’da ortaya atılıp tepkiler üzerine geri çekilen SOPA’dan sonra ACTA karşımızda. ACTA’nın açılımı The Anti-Counterfeiting Trade Agreement; sahteciliğin önlenmesi gibi masum bir anlama geliyor. İlk olarak ABD, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Singapur ve Güney Kore, ACTA anlaşmasını imzalamıştır. 22 Avrupa Birliği ülkesi de bu anlaşmaya dâhil oldu. Şimdilerde birçok ülke bu tasarıyı yavaş yavaş geri çekse de, ilk aşamada hepsi olayın içindeydi. Peki, nedir bu ACTA? Sistem telif haklarını korumaya yönelik diye gösteriliyor; YouTube’dan bir video izlediğinizde yasadışı bir iş yapmış sayılabilirsiniz artık. Ayrıca kullanıcı izlenimlerini de yasallaştırıyor bu düzenleme. Uluslararası bir organizasyon olan ve SOPA’ya da en büyük tepkiyi veren Avaaz, ACTA’yı şöyle tanımlıyor:

“Baskıcı katı düzenlemeler insanların bir gazete haberini paylaşmak veya telifli bir müziğin çalındığı bir partide çekilmiş videoyu yüklemek gibi yaptıkları basit şeyler yüzünden cezalandırılacakları anlamına geliyor. Telif haklarını korumak için ticari bir anlaşma olarak “pazarlanan” ACTA, hayat kurtaran jenerik ilaçları yasaklayabilecek ve yerel çiftçilerin ihtiyaçları olan tohuma erişimlerini tehdit edecek. Ve ACTA komitesi şaşırtıcı bir şekilde kendi kurallarını ve yaptırımlarını herhangi demokratik bir inceleme olmaksızın değiştirme konusunda tam yetkiye sahip.”

Ne yapmalı? Dünyanın birçok yerinde ACTA’ya karşı bir sürü protesto gösterisi oldu. Belçika’da, Çek Cumhuriyeti’nde, Fransa’da başta Paris olmak üzere 36 şehirde gösteriler düzenlendi. En başarılı protestolar ise Polonya’da oldu. ”Polish Underground” adlı hacker grubu devletin sitelerini hackleyip “Stop ACTA” mesajı bıraktı. Ardında da Polonya’nın en büyük üçüncü partisi parlementoda otuza yakın milletvekiliyle isimsiz hacktivistlerinin sembolü haline gelen Guy Fawkes maskeleri takarak, ACTA’nın Polonya Parlamentosu’nda onaylanmasını protesto etti. Bugünlerde Almanya ve Polonya’nın ardından, Hollanda ve Bulgaristan da ACTA’yı kabul etmeyeceğini açıkladı.

ACTA kan kaybetmeye devam ediyor, evet ama bu yok olacağını garanti etmiyor. Ne kadar insanı bu konuda bilinçlendirirsek, ne kadar insan bunun farkında olursa herkes bir şekilde destek verebilir. İnternette çeşitli yerlerde nasıl bu protestoya dahil olabileceğinizi görebilirsiniz.

Leave a Reply