Bilkent Üniversitesi 4. sınıf öğrencilerinden Esra Kubalı ile bu haftaki ‘mezun adaylarına soruyoruz’ röportajımızı gerçekleştirdik. Öncelikli olarak, röportajımıza Esra’yı tanıyarak başlayalım.
1) Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben Esra Kubalı. 2008 yılında Niğde Anadolu Öğretmen Lisesi sayısal bölümden mezun oldum. Aynı sene Bilkent Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (CTIS) bölümünü kazandım. 1 sene hazırlık okudum ve şuan son sınıftayım.
2) Neden bu bölüm seçtiniz?
Teknolojiyle ilgilenmek, bu alandaki gelişmeleri takip etmek hoşuma gidiyordu. Kod yazarak bir şeyler yaratabilmek, hayal gücümdekileri yaratabilme imkanına sahip olmak oldukça heyecan verici bir düşünceydi. Araştırdığımda CTIS daki derslerin de bu yönde kendimi geliştirmeme yardımcı olabileceğini düşündüm. Ayrıca bölümümün sağladığı staj imkanlarıyla ve uygulamaya yönelik eğitim sistemiyle diğer bölümlerden daha avantajlı olduğunu düşündüm.
3) Öğrencilik döneminiz süresince okulda veya okul dışında çalıştığın bir alan oldu mu veya katıldığın aktiviteler var mı?
Bilkent Toplumsal Duyarlılık Projelerinde bir dönem aktif olarak rol aldım. Yarınları Yetiştirme Projesi kapsamında her hafta Çocuk Esirgeme Kurumuna gidiyorduk. Bu sene de okuldaki squash çalışmalarına katılıyorum. Oldukça eğlenceli geçiyor.
4) Sizce Bilkentli olmak iş hayatında ne gibi avantajlar sağlayacak? Kendi planladığınız iş hayatınızı düşündüğünüzde Bilkent size neler katmış olabilir?)
Öğrencilik dönemimizde hepimiz Bilkentin yoğun temposundan şikayet etmişizdir :) Bitmeyen sınavlar, quizler, projeler, sunumlar… Ancak bu yoğun tempo sayesinde daha disiplinli yetiştirildiğimizi ve bilgi birikimi açısından daha donanımlı mezunlar olduğumuzu düşünüyorum. Ayrıca Bilkent CTIS bölümü, 4 yıl boyunca, 6 aylık staj imkanı sunmasıyla, yazılım sektöründe önemli artılar kazandırıyor. Böylece mezun olmadan iş hayatını daha yakından tanıyor ve rakiplerinize göre daha tecrübeli bir şekilde mezun oluyorsunuz.
Tabiki eğitim avantajları dışında sosyal açıdan da kendinizi geliştirme fırsatı buluyorsunuz. Bilkent bünyesindeki çeşitli öğrenci kulüplerine katılarak, sportif faaliyetlerde bulunarak kendinizi her açıdan geliştirebiliyorsunuz. Ve emin olun iş veya staj görüşmelerinde karşınıza çıkacak ilk sorulardan biri okul dışında katıldığınız faaliyetlerden bahseder misiniz olacaktır. İşte o zaman Bilkentli olmanın farkını daha iyi anlayacaksınız.
5) Keşke yapsaydım ya da yapmasaydım dediğiniz neler var?
Tek ‘keşke’m 2.sınıfın sonunda Erasmus programına başvurmamış olmam.
6) Geleceğe yönelik hayallerinizden GazeteBilkent okuyucularına bahsetmek ister misiniz?
Her zaman teknolojiyi takip etmem, yeniliklere açık olmam ve yaratıcı düşünmem gereken bir bölümde okuyorum. Teknoloji ve Bilişimin kapsadığı çok fazla alan var. Ancak şuan için yakın plan hedefim OpenGL ve oyun tasarımı konusunda eğitimimi ilerletebilmek ve ilerde yurt dışında bu alanda çalışabilmek.
7) Sizin gibi, Bilkent’te öğrenimine devam eden öğrencilere vereceğiniz tavsiyeler var mı?
Derslerden ve sınavlardan vakit buldukça öğrenci kulüplerinde rol almalarını ve sporla uğraşmalarını tavsiye edebilirim. İş görüşmelerinde, bu gibi aktivitelerin oldukça önemi var ve diğer mezunlardan farkınızı bu şekilde ortaya koyabilirsiniz. Mezun olmadan Bilkentin sağladığı imkanlardan yararlanmaya bakın ;) Çünkü iş hayatında, bu kadar özgür bir ortamda kendinizi geliştirme imkanı bulamayabilirsiniz ve en önemlisi de bir daha üniversiteli olamayabilirsiniz :)
Esra Kubalı’ya, GazeteBilkent’e verdiği röportajı için teşekkür ederiz.
Alihan
Tercih dönemindeki arkadaşlar için güzel bilgiler içeriyor. Yazılım alanında sanırım Türkiye’de ki en iyi bölümlerden bir tanesi Bilkent CTIS