Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 2004 yılında mezun olan Burcuoğlu daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlamış ve kurumsal iletişim alanında çeşitli firmalarda çalışmış. Şu an kariyerine Milliyet Gazetesi’nde devam eden mezunumuz ilk kitabıyla büyük bir çıkış yakaladı. Kendisini işiyle sınırlamamış her yönden geliştirmeye çalışmış bir kişi olan mezunumuz doğum fotoğrafları çekmek, şarkı söylemek, Türkiye şampiyonu olacak kadar iyi derecede salsa yapmak gibi birçok farklı alanla da ilgileniyor. Bunun yanı sıra pek çok reklam filminde de rol almış ve fotoğrafçılar için modellik de yapmış. Burcuoğlu kendisinden ve yazma tutkusundan “Fırsat yarattıkça ruhumu beslemeyi iş edindim. Yazı yazmak, merakımı en iyi gideren uğraş.” şeklinde bahsediyor.
Kitabı Kocan Kadar Konuş ile adından söz ettiren Şebnem Burcuoğlu, kitabında Türk kültürünün içine işlemiş olan evlenme ve evlendirme merakını 30 yaşına gelmiş bir kadının bakış açısından anlatıyor. Bu kadar içimizden, “evlenme çağındaki” ve bekar neredeyse tüm Türk kadınlarının her gün yaşadığı bir durumu mizahi bir dil ve kaliteli diyaloglarıyla okuyucusuyla buluşturuyor.Kocan Kadar Konuş ismi ilk başta ön yargı uyandırsa da okudukça ortaya çıkan samimi üslubu ve konusu kitabı kısa bir sürede çok satanlar listesinde üst sıralara taşımaya yetiyor.
Yazarın Kitap Hakkındaki Düşünceleri
Kitap; Efsun karakteri üzerine kurulmuş. Küçük kuzeninin evlenmeye karar vermesiyle, otuz yaşına geldiğinin ve hala evlenemediğinin hatta evlenmeyle sonuçlanabilecek bir ilişkisinin bile olmadığının farkına varan karakter; çevresindekilerin yönlendirmesiyle koca arayışına girer. Olduğundan çok farklı bir insan gibi davranan Efsun’un; içinde yaşadığı çatışmaları, ikilemleri sanki karşısında onu dinliyormuş gibi düşündüğü, arkadaşı gibi gördüğü Sabahattin Ali’yle paylaşması, ona içini dökmesi; kitaba sıcak, içten bir hava katmış. Evliliğin nasıl olması gerektiği, hangi yaşta gerçekleşmesinin doğru olduğu, ideal kocada veya karıda hangi özelliklerin bulunmasının zorunlu olduğu gibi konular toplumun örf ve adetine göre yazılı olmayan kurallarla belirlenmiş olduğu için kişilerin üstünde nasıl bir baskı yarattığı ve bunun sonucunda da evliliğin belirli yaşta gerçekleşmesi gereken bir zorunluluk olarak görülmesine neden olduğu Efsun’un yaşadıklarıyla tartışılmış. Anlaşılır dili ve konusuyla bir solukta okunacak akıcı ve eğlenceli bir kitap.
Mezunumuzun katıldığı programdan bir kesit
Kültür-Sanat yazarımız Özge Öztürk’ün kitap hakkında 27.06.2014 tarihli yazısını okumak için tıklayınız.