Bilkent Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan ve 2010’ dan beri Johnson & Johnson Türkiye Tüketim Grubu Genel Müdürlüğü görevini yürüten Hakan Ergen güzellik ve kişisel bakım sektörünü değerlendirdi.
Bilkent Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 1997’de mezun olan ve aynı yıl Procter & Gamble’ ın (P&G) şatış bölümünde işe başlayan Ergen, yine aynı firmada kategori müdürlüğü gibi farklı görevler üstlendikten sonra Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya bölgesinin işe alım, gelişim ve eğitim müdürlüğünü yaptı. 2009’da ise Johnson & Johnson (J&J) tüketim grubuna satış direktörü olarak adım attı. Ağustos 2010’dan bu yana ise Johnson & Johnson Türkiye Tüketim Grubu J&J Türkiye tüketim grubu genel müdürlüğü görevini üstleniyor.
Johnson & Johnson ve kişisel bakım sektörünün dinamikleri hakkında bilgiler veren Ergen, Türkiye’de ve dünya genelinde sağlık ve kişisel bakım ürünleri alanında faaliyet gösteren bir şirket olduklarını, kişisel bakımda artan bilinçlenmenin ve harcama gücünün sektöre her yıl ciddi büyüme kaydettirdiğini söyledi. Ülkemizdeki tüketicilerin sektöre bakış açısını da değerlendiren Ergen, kişisel bakım alanında Johnson’s Baby, Neutrogena, Clean & Clear; OTC (over the counter) olarak tanımlanan ve eczanelerde satılan ilaçlar grubunda ise Bengay, Visine, Kompensan, Unisom gibi markalara sahip olduklarını, bu sayede farklı alanlarda tüketicilere ulaşırken aynı zamanda olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti. Son 5 yıllık dönem içerisinde iş hacimlerini ciro olarak yaklaşık 3 katına çıkartmalarının da tüketicilerin kendi ürünlerine gösterdiği ilginin bir yansıması olduğunu sözlerine ekledi.
Endüstri mühendisi olmasının şu anki bulunduğu pozisyona ulaşmasındaki önemini değerlendiren Ergen, endüstri mühendisi olarak öğrendiği en önemli becerinin, karmaşık problemlere en iyi çözümleri üretebilme becerisi olduğunu, çalışma hayatında yaptığı şeyin de aslında karşılaşılan iş sorunlarını çözmek ve fırsatları uygun kaynaklarla değer yaratacak şekilde hayata geçirmek olduğunu belirtti. Diğer bir yandan, gözlemlediği kadarıyla çoğu yönetici için en önemli ortak özelliğin hepsinin iyi birer dinleyici olmaları ve sahip oldukları tecrübelerin kazandırdığı başarılı kararlar olduğunu vurguladı.
Son olarak, bulunduğu konuma gelmek isteyen, üst düzey yöneticilik hedefleri olan Bilkentlilere tavsiyelerde bulunurken; önceliklerini doğru belirlemeye, enerjilerini etkin biçimde bu önceliklere odaklamaya ihtiyaç duyacaklarını; fakat en önemlisi yöneticilikte iş yapabilme becerisi kadar doğru ve olgun davranışın da önemli olduğunu hiçbir zaman unutmamaları gerektiğini hatırlattı. Bilkent Üniversitesi’ nin yüksek standartlarda eğitim ve öğretim sağlayarak mezunlarına büyük bir değer kattığını ve Bilkent mezunu olarak bu değerin profesyonel hayatında ciddi anlamda faydasını gördüğünü de ifade etme gereği duyan Ergen, ayrıca Bilkent Endüstri Mühendisliği mezunları ile iyi bir iş ağına sahip olduklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.
Mezunumuza kariyerinde başarılarının devamını diliyoruz.
Kaynak: Dergibilkent 24. sayı