Başbakan Erdoğan geçen gün Yıldız Teknik Üniversitesi’nin eğitim öğretim yılı açılışında konuştu ve yine bir bomba patlattı: 18 yaşında milletvekili seçilebilmek. Türkiye’de seçilme yaşı 25 seçme yaşı ise 18. Erdoğan’ın bu önerisi kimilerine demokratik gelebilir ancak bunun altı boş bir iddia olduğu çok belli. Amaç tamamen gündem değiştirmek. Biz yine de 18 yaşında niye milletvekili seçilmemeli ona bakalım:

1-) Seçmek ve seçilmek ayrı şeyler. 18yaşındaki bir insan mantıklı seçimler yapabilecek iken, seçilme ve temsil etme çok büyük bir sorumluluk gerektirir. 18 yaşında ve henüz gelişimini tamamlamamış bir insanın, hatta bir ergenin, temsil etmesi çok da mümkün görünmüyor.

2-) Devlet, lisede öğrencilerin herhangi bir siyasi aktiviteye katılmasını disiplin kurallarıyla yasaklıyorken, liseden henüz mezun olmuş bir insanı siyasetin göbeğine atmayı nasıl düşünübilir?

3-) 18 yaşındaki bu milletvekili mecliste sorumluluk alacak mı? Daha doğrusu kendisine sorumluluk verilecek mi? Şu anda 18 yaşında bir milletvekilimiz olsa AKP onu anayasa komisyonuna veya darbeleri araştırma komisyonuna üye yapar mıydı?

4-) Ya da kendisine bir bakanlık verilecek mi? Gençlik Bakanının 40 yaşında olduğu ülkemde 18 yaşındaki milletvekili napabilir?

5-) En genç vekil Bilal Macit’in,ki yaşı 28, çocuk muamelesi gördüğü ve adının bile duyulmadığı bir vekillik dönemi geçirirken acaba 18 yaşındaki milletvekilimiz ne muamelesi görecek?

6-) Hayatında herhangi bir zorluk yaşamamış, baba parasıyla geçinen 18 yaşındaki kişi halkın dertlerine, sorunlarına çare bulabilir mi?

7-) Milletvekili adayı olmak için üniversite mezunu şartı koşuyor partilerin çoğu. Peki bu 18lik kişi üniversite okumamışken nasıl vekil olacak?

8-) Eğer ki vekilken üniversite okumasına müsaade edilecekse, bu kişinin sahip olduğu siyasi gücü okulda çıkarlarına göre kullanmayacağının garantisi var mı?

9-) Ya da okul yönetiminin bu kişinin siyasi gücü nedeniyle kendisine ayrıcalıklı davranmayacağı kesin mi?

10-) Ayrıca bu kişi üniversite okurken halkı nasıl temsil edecek? Dersle mi uğraşacak vekillikle mi?

11-) Eğer ki üniversite okumasına izin verilmeyecek ise 4 yıllık vekillikten sonra ne yapacak bu kişi?

12-) Bu kişi halk ziyaretlerinde bulunurken acaba kendisi halk tarafından çok takılacak mı?

13-) Meclisteki siyasi gerilime ve kavgalara dayanabilecek mi? Ağır eleştirilere maruz kaldığında ergen tavırlar mı takınacak?

14-) Vekil adayı olmak için partiler para talep ediyorlar. Bu 18liğin herhangi bir kazancı olmadığı sürece parasını mecbur babası verecek. Peki o boyutta bir meblağı orta sınıf ve alt sınıf aileler karşılayabilir mi? Bu öneri sadece zengin kesimi sevindirir.

15-) Vekil dediğin donanımlı olmalı, kendini geliştirmiş olmalı. Peki bu 18liğin vasfı ne ki? Hele ki 3 üniversite bitirmiş, 4 5 dil bilen insanlar işsizken.

16-) Günümüz siyasileri kendi çocuklarını, akrabalarını aday gösterip siyasi ve ekonomik güçlerini yaymak isterler mi?

17-) Yoksa bu önerinin amacı mecliste sesi çıkmayacak ve büyükleri ne derse evet diyecek, el kaldıracak vekiller yaratmak mı?

CHP ve MHP çoktan bu öneriye kapılarını kapadılar. Bu önerinin Suriye ile savaşın eşiğine geldiğimiz bir anda, zamların halkı ezdiği bir anda gelmesi bana biraz manidar geldi. Unutmayalım, Erdoğan tam bir gündem değiştirme uzmanıdır.

Leave a Reply