Milli Eğitim Bakanlığı aldığı kararla 19 Mayıs törenlerinin artık sadece okullarda kutlanacağını söyledi. Sebep ise ilginçti: ‘hava soğuk oluyor’. Her ne kadar garip bir sebep olsa da ben bu kararı destekliyorum. Tabiki eleştireceğim noktalar da var. Başlayalım:

1-) 19 Mayıs gösterileri öğrenciler için daima işkencedir. Sıcaktan bayılan da olur, yağmurda çamurda dans etmek zorunda kalan da. Ayrıca provalarda aynı şekilde işkencedir, gestapo bozması kimi beden öğretmenleri de cabası. Tek eğlenen protokoldür bu gösterilerde.

2-) Ben bu gösterilen sebebe kafayı taktım. Soğuk oluyor. Mayıs ayının Türkiye gibi bir ülkede ne kadar soğuk olabileceği tartışılır. Soğuk oluyor idye stadyumlardan kaldır, Ankara gibi Türkiye’nin en soğuk kentlerinden birinde stadyumlarda kutlamaya devam etme kararı alıyorsun. Burada bir tezat var. Derslerden geri kalınıyor ise bir öğrenci olarak söyleyebilirimki, kesinlikle öğrenciyi rahatsız etmez. Keşke Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci mağdur oluyor biz de kaldırıyoruz diyecek kadar cesur olsaydı. Halkın tepkisinden korktular galiba. O zaman da insana sorarlar, madem tepkiden korkuyon niye bu değişikliği yapıyorsun diye?

3-) 19 Mayıs bir kurtuluş hareketinin ilk adımının atıldığı yerdir. Bizim ulusumuz için son derece önemlidir. Eleştirdiğim nokta şu: böylesi bir günün sadece okullarda kutlanması bence bugünün önemini azaltıyor. Tek yapılacak olan, konuşmalar ve şiirlerden ibaret. Bu ise bu günün bir yerli malı haftası yada bir kabotaj bayramından pek de farklı bir şekilde kutlanmayacağını gösterir. Bu ise 19 Mayıs’ın öneminin az görülmesine sebep olur. Zira bir 19 Mayıs kabotaj Bayramından da yerli malı haftasından da daha önemli ve ona göre kutlanmalı. Mesela yine il çapında yapılcak olan çeşitli spor müsabakalrı, herkesin katılabileceği küçük çaplı bir maraton yada liselerarası bilgi yarışmaları bugünü en azından hakettiği gibi ve gençleri mutlu ederek kutlamamıza yardımcı olabilir.

4-) Bu 19 Mayıs konusunda beni en çok sinirlendiren nokta ise 19 Mayıs’a çamur atmaya çalışan insanların 19 Mayıs gösterilerinin Nazi Almanyası’ndan esinlendiğini söylemeleri. Bu kutlamaların temeli 1916 yılında yapılan idman eğitimine dayanan jimnastik şenlikleri denen ve her mayıs ayının 3. Cumasına denk gelen günde yapılan bir törene dayanır. 1936 yılına kadar da bu böyle devam eder. Bu yıl da ayın 3. Cumasının 19 Mayıs’a denk gelmesiyle verilen teklif ile artık bu kutlamaların daima 19 Mayıs’ta kutlanmasına karar verilmiştir. 1916 yılına kadar dayanan bu kutlamalar esnasında ise Nazilerin n’si yoktu. Tarihi yanlış yorumlamamalı.

5-) Sonuç: 19 Mayıs’ı stadyumlardan çıkarmak doğru bir karardı ancak önemini kaybetmemesi için okullarla da kısıtlamamalı. Tarihi çarpıtanlara ise kulak asılmamalı.

Leave a Reply